Bývalý šéfredaktor týdeníku Respekt Martin Fendrych varoval před krachem západních hodnot a vyzval k tomu, aby Češi přestali myslet jen na sebe. (Foto: Wikimedia)

Tvrdí rovněž, že by Česká republika mohla klidně přijmout až 50 tisíc utečenců. Po publikaci příspěvku českého novináře ale následovala bouřlivá reakce uživatelů, kteří se proti návrhu rázně ohradili.

Současnou krizi na řecko-turecké hranici český novinář a bývalý politik Martin Fendrych, jenž momentálně působí jako komentátor online deníku Aktuálně.cz, označil za humanitární katastrofu. Hlavním problémem je však podle něj to, že se během této krize ukázal údajný zánik evropských hodnot, které „jsou pohřbívány“ v průběhu daného konfliktu.

Ve svém článku, který byl zveřejněn na portálu Aktuálně.cz, Martin Fendrych vyjadřuje přesvědčení, že bychom se měli podívat na situaci očima samotných uprchlíků, kteří usilovali o to, aby se dostali do EU, ale v konečném důsledku byli oklamáni.

„Měli bychom se alespoň na chvíli pokusit vidět situaci očima lidí na útěku. Nebo lidí, kteří už dlouhou dobu žijí či živoří v táborech v Turecku a Řecku. Část těch prvních skočila na špek turecké policii, uvěřili, že se dostanou do EU. Často utratili poslední peníze, přišli o všechno, včetně pasu, ale vysněnou hranici nepřekročili. Skončily tak i rodiny s dětmi,“ píše český novinář.

Syrští uprchlíci pořizují selfie po připlutí na řecký ostrov Lesbos. 

Dále Fendrych vyčítá tureckému lídrovi to, že využívá uprchlíky jako nástroj manipulace v jednání s Evropou. Tvrdí totiž, že chce především využít triumf pro získání podpory ze strany EU v syrském konfliktu. Navíc usiluje o zvýšení pomoci s migračním tokem. Vynadal rovněž i evropským politikům, včetně těch českých, kteří vnímají uprchlíky nikoli jako živé bytosti, ale jako věci či pouhý problém.

Další kritika ze strany Fendrycha padla na hlavy politiků z Visegrádské čtyřky, kteří podle něj zaujali sobecký odmítavý postoj vůči migrační krizi a nechtějí ani podstatně uvažovat o přijetí uprchlíků. Vhodným příkladem pro všechny je tak dle něj Německo. Ačkoliv Česká republika nemůže přijmout stejné množství imigrantů, klidně by mohla zvládnout až 50 tisíc uprchlíků.

Reakce uživatelů. Vyhovovalo by Čechům jít cestou Švédska?

V komentářích pod příspěvkem se objevily odlišné názory na hodnocení současného konfliktu a na návrhy ze strany Fendrycha. Většina uživatelů ale zaujala rázně kritický či odměřený postoj vůči názorům českého novináře.

Jeden z komentujících napsal, že 50 tisíc je maximální počet uprchlíků, se kterým by si Česko dokázalo poradit. Zdůraznil ale, že hlavní překážkou pro přijetí velkého počtu migrantů z tohoto regionu je naprosto odlišná kultura, což by zkomplikovalo jejich adaptaci.

„Možná těch prvních 50 tisíc. Ale pak už ne. Miliony uprchlíků zcela jiné kultury a nepracující by ČR nezvládla. To by naši zemi zničilo,“ varoval uživatel Petr Bouzek.

Další uživatelé vyslovili přesvědčení, že by to přijetím omezeného počtu imigrantů neskončilo.

„Ano, správně jsi napsal „prvních 50 tisíc“, protože potom by to už nezastavil nikdo. Bylo by to dalších 50 tisíc a dalších a dalších…“ reagoval další uživatel.
Někteří si dokonce myslí, že by taková rozhodnutí mohla vyvolat závažné vnitřní konflikty ve společnosti, které by pak bylo velmi těžké zastavit.

„K čemu nás nutíte? Abychom se ozbrojili? Pak už nás nezastavíte,“ sdělil Ladislav Kršek.

Uživatel jménem Vašek Kozák upozornil, že pomoc lidem z ciziny by se neměla poskytovat na úkor svých občanů a vlastní země.

„Miluj bližního svého neznamená více než sám sebe, neznamená zrušit povinnost chránit rodinu, veřejné dobro, čili soudržnost svého společenství. Jen z nadbytku lze určit něco potřebným, vzdáleným a cizím,“ podotkl dotyčný. Dále zmínil, že nutit k charitě je v podstatě samo o sobě nemorální.

Podle většiny komentujících tak přijetí uprchlíků z tohoto regionu představuje velké riziko z hlediska bezpečnosti.

„Syrští uprchlíci z Pákistánu, Afghánistánu a půlky Afriky, většina z nich s vojenskou zkušeností a teroristickým výcvikem. Ne, díky pane Fendrychu, jestli máte touhu, táhněte za nimi!“ řekl Erik Slabý.

Uživatel Stanislav Zahradník ve svém komentáři vyzval, abychom si dali pozor na nepříznivou zkušenost jiných evropských států, které se už po dlouhou dobu potýkají s obdobným problémem.

„Jak dopadlo Švédsko a další země? Lidé se bojí ve vlastní vlasti. Autor článku je menšina, většina rozhoduje, naštěstí..,“ podělil se o svůj názor dotyčný.

Zdroj: snews.com