Hlavní obsah

Basketbalistky USK proti Schiu v Praze nakonec nastoupí. Co ale bude s odvetou v Itálii?

Praha
Aktualizováno

Úvodní čtvrtfinále Evropské ligy basketbalistek mezi USK Praha a italským Schiem se ve středu uskuteční podle plánu, přestože ministerstvo zdravotnictví žádalo mezinárodní federaci FIBA Europe kvůli riziku nákazy koronavirem o zrušení utkání. Na zápas v hale Královka však v souladu s nařízením vlády o zákazu akcí s účastí nad sto lidí nebudou vpuštěni fanoušci.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Trenérka USK Praha Natália Hejková a její svěřenkyně.

Článek

"Neexistuje žádná právní vyhláška nebo uzákonění, proč by nám měli zápas zakázat. Z české strany bylo několik důrazných doporučení, které ovšem mezinárodní federace neakceptovala a tím pádem máme povinnost zápas odehrát, jinak by hrozila kontumace v náš neprospěch," řekl ČTK generální manažer pražského klubu Marek Kučera.

"Z ministerstva zdravotnictví šla dokonce žádost, aby FIBA zápas zrušila a neposílala sem Italky, ale FIBA to nevzala a rozhodla tak, že Italky přijedou a zápas se normálně odehraje," uvedl Kučera. Za již zakoupené vstupenky se budou vracet peníze.

Vedení USK řešilo situaci od rána, kdy bezpečnostní rada státu kvůli epidemii nového typu koronaviru zakázala pořádat sportovní akce s účastí nad sto osob. Pražský celek, který v Eurolize obhajuje třetí místo, od začátku počítal s odehráním zápasu bez diváků, protože kluby v evropských soutěžích dostaly výjimky z italské celostátní karantény.

Další komplikaci pro USK představuje odveta v Itálii. "Ministerstvo vyhlásilo povinnou čtrnáctidenní karanténu pro všechny, co se vrátí z Itálie, takže my tam určitě nepojedeme. Máme na to oficiální dokument od vlády, takže bude opět na FIBA, jak rozhodne," uvedl vedoucí týmu českých mistryň Simon Bytel.

Kvůli obavám z koronaviru už v závěru základní části Evropské ligy odmítly do Itálie odcestovat Riga a Šoproň, za což jim byly poslední zápasy zkontumovány. USK podle Bytela nic takového nehrozí. "Je to jiná situace, oni neměli oficiální dokument že tam jet nemůžou. My ho máme a pro FIBA je dostačující," prohlásil. O osudu odvety však FIBA zatím nerozhodla.

Na rozdíl od zápasu v Praze se ve středu nebude hrát čtvrtfinále v Jekatěrinburgu. Basketbalistky Montpellieru odmítly do Ruska odletět, protože by pak musely zůstat dva týdny v karanténě.

Reklama