Unipetrol vybudoval cvičné centrum, kde simuluje reálný provoz chemičky

  11:38
Nové tréninkové centrum pro nastupující operátory, které má simulovat reálný provoz chemického závodu, otevřela litvínovská společnost Unipetrol. Za 50 milionů korun vznikl v třípatrové budově bývalé výzkumné základy speciální polygon, který tvoří jednotlivé školicí místnosti i zcela funkční zmenšené modely provozů.

Za 50 milionů korun vznikl v třípatrové budově bývalé výzkumné základy speciální polygon, který tvoří jednotlivé školicí místnosti i zcela funkční zmenšené modely provozů. | foto: Zuzana Mendlová, MF DNES

„Mnoho uchazečů přichází s nulovou zkušeností v chemickém provozu. V našem centru umožníme novým operátorům vyzkoušet si nabyté teoretické znalosti na stanovištích simulujících reálné pracovní prostředí dříve, než se stanou členy výrobních týmů,“ řekl člen představenstva skupiny Unipetrol Petr Herink.

Herink zdůraznil, že je potřeba eliminovat problém, kdy noví zaměstnanci po nástupu do praxe práci vzdali.

Ve středisku, jehož přestavba trvala rok, vznikla například speciální jednotka, která simuluje zpracování průmyslových odpadních vod z areálu. Počítačem řízené zařízení, na jehož vybudování se podílela i Vysoká škola chemicko-technologická v Praze či výzkumně vzdělávací centrum UniCRE, však může fungovat i pro běžný výzkum procesů čištění odpadních vod.

Nejvýznamnějším stanovištěm je 20 metrů vysoký model výrobních jednotek a kolony, který vyrostl v těsném sousedství budovy a jenž může simulovat například výrobu benzinu.

Operátoři tu však získají i základní praktické znalosti o fungování, obsluze a kontrole jednotlivých částí zařízení, jako jsou například různé typy armatur, prvky měření a regulace, čerpadla, výměníky tepla či zásobníky. Cvičnou jednotku i kolony je možné řídit dálkově z velína.

„Vše je funkční a funguje jako ve skutečnosti. Nová jednotka pro výukovou činnost je postavená v poměru 1 : 10,“ doplnil lektor UniCRE Luboš Matoušek. Další stanoviště pak budou sloužit například i ke školení první pomoci, používání osobních ochranných pomůcek či údržbě.

Ročně by novým tréninkovým centrem mohlo projít až osmdesát nových operátorů. Už letos na jaře nabídne Unipetrol prostory i k praktické výuce studentů chemie na středních a vysokých školách.

Během letošního roku by mělo dojít ještě k dalšímu rozšíření centra. Z nevyužívaného tankoviště vzniknou za 30 milionů cvičná stanoviště pro úsek bezpečnosti a hasiče.

„Budeme moci trénovat hašení a chlazení během požáru plynných uhlovodíků a také úniky kapaliny, nebo plynu simulované parou a vodou na několika různých zařízeních. Takový polygon přímo v areálu nám dosud chyběl,“ vysvětlil Petr Králert, velitel záchranného hasičského sboru Unipetrolu.

Speciální polygon budou moci k výcviku využívat i hasičské jednotky z okolních měst a obcí.