Prostějovské autobusy před bakteriemi a viry chrání chemickými prostředky i ozonem

5. březen 2020

Prostějovský dopravce FTL začal kromě běžného úklidu čistit své autobusy i speciálním přístrojem, který ničí bakterie a viry a odstraní i zápach. Impulsem k pořízení zařízení bylo podle vedení firmy riziko nákazy koronavirem. Pomocí ozonu pracovníci úklidové firmy dokážou vydezinfikovat dva vozy denně. Nový přístroj dopravce plánuje využívat k hloubkovému čištění i mimo chřipkovou sezonu.

Pan Jiří z úklidové firmy právě důkladně omývá všechny povrchy v odstaveném autobusu. „Napřed se omývají okna, potom madla, parapety a stěny na bocích autobusu, těch se lidé dotýkají, když si sednou,“ popisuje zaměstnanec. Jakmile skončí, do autobusu umístí nový ozonový přístroj. „Je to lehký přístroj. Je to krabička ve tvaru kufříku. Použití je jednoduché. Nastavuje se podle objemu autobusu. Po stanovené době se přístroj sám vypne,“ popisuje Miloš Labuda, vedoucí provozního oddělení.

Vyvíječ ozonu v prostějovském autobusu

Během celého procesu nesmí uvnitř vozu nikdo být, proto zavíráme dveře. Přístroj bude pracovat zhruba hodinu, dalších pět hodin ale musí autobus zůstat zavřený. „Zatím jsme upřednostnili městskou hromadnou dopravu. Počítáme s tím, že bychom to používali i pro příměstská vozidla, pokud budou volné časové kapacity,“ vysvětluje za dopravce ředitel autobusové divize Jiří Hloch. Podle něj navíc společnost přístroj bude využívat i v letních měsících. Každý autobus by tak důkladnou desinfekcí ozonem měl projít jednou měsíčně.

autor: tas
Spustit audio