Sobota 4. května 2024
Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie
Oblačno 21°C

Průšvih Okamurovy blondýny. Její vydání policii kvůli kauze s migranty řeší ve Sněmovně

Autor: simao, ČTK - 
10. března 2020
11:35

Okamurova děva řeší problém. Karla Maříková (SPD) totiž čelí žádosti o vydání k trestnímu stíhání – policie k ní přistoupila poté, co prošetřila výroky Maříkové na facebooku týkající se migrantů. Poslankyně je přirovnala k invazivnímu druhu zvířat a rostlin. Policejní žádost se v úterý dostane i na jednání mandátového a imunitního výboru.

Karla Maříková (SPD) loni v lednu na svém profilu na facebooku přirovnala migranty k invazivním druhům rostlin a zvířat, jimž by měl být zakázán vstup do Evropské unie. Jejími výroky se později začala zabývat policie pro podezření z přečinu podněcování k nenávisti.

„Je zakázané dovážet invazivní nepůvodní druhy rostlin a zvířat na území EU. Muslimští imigranti také nejsou původními obyvateli Evropy a stejně jako invazivní druhy znamenají nečekané šíření a postupné vytlačení původních obyvatel Evropy. Proto by měli mít také zákaz vstupu na území EU,“ napsala Maříková na facebooku.

Poslankyně SPD Karla Maříková Poslankyně SPD Karla Maříková | Facebook K. Maříkové

Poslanci z mandátového a imunitního výboru začnou projednávat policejní žádost o vydání Maříkové k trestnímu stíhání kvůli jejím výrokům o migrantech v úterý. Výbor by měl pozvat poslankyni na další jednání, aby se mohla k věci vyjádřit, případně si vyžádat policejní spis. Právě tento výbor dává doporučení Sněmovně, zda by měla žádosti policie vyhovět, nebo ne.

Okamurova SPD označila policejní žádost za faktický pokus o kriminalizaci veřejně vyřčených protiimigračních postojů.

Poslankyně a původní profesí zdravotní sestra Maříková zprávu ministerstva vnitra, která zmínila policejní vyšetřování jejích slov, už dříve komentovala slovy: „Nenávist šíří ministr vnitra Hamáček (Jan Hamáček - ČSSD, pozn. red.), jelikož lidem omezuje svobodu slova, jsou na sociálních sítích blokováni a stíháni policií za svůj názor, čímž je popíraná ústava.“

Okamura: O Karlu se nebojím

Okamura na tiskovku před jednáním Sněmovny přivedl všechny své poslance. „Celý poslanecký klub se nyní postavil na tiskovou konferenci, abychom vyjádřili naše jasné stanovisko ve věci naší poslankyně Karly Maříkové,“ uvedl jako důkaz podpory hnutí. „Hnutí SPD stojí plně za naší kolegyní,“ podotkl a varoval před „koncem svobody slova“ a „omezování názorové svobody“. „O Karlu se nebojím,“ říkal Okamura s tím, že nic nelegálního neudělala. A šil do „sluníčkářské žumpy“ či „mocichtivých profašistických hochů“.  

Migraci označil za faktickou „agresi“ a „invazi“, ohrožující i ČR. „Neodešla. Moje blondýnka,“ reagoval Okamura, když Maříková zmizela na chvíli v davu okamurovců.

Poslankyně Maříková uvedla, že v příspěvku, za který ho ji chce, stíhat, se ničeho špatného nedopustila: „Nikoho k ničemu jsem nevyzývala a ani nikoho nenabádala k žádným útokům.“ Na dotazy ohledně svého vyjádření však nereagovala s ohledem na aktuální stav prošetřování jejího případu.

Kovářová: Svědčí  to o tom, jaký je člověk

„Výrok paní poslankyně Maříkové byl opravdu nešťastný, myslím si, že to také svědčí o tom, jaký je to člověk,“ uvedla na tiskovce před úterním jednáním Sněmovny opoziční poslankyně Věra Kovářová (STAN). Sama však pro vydání poslankyně SPD není.

„Takových podobných výroků koluje na facebooku a jiných sítích velké množství a nemyslím si, že by měl být poslanec během svého mandátu stíhán za své veřejné výroky, to by mohlo být opravdu nebezpečné,“ vysvětlila.

„Za nás je členem pan předseda Kalousek, tak ten zastává jednoznačný postoj i v rámci toho výboru – nepodpoří vydání. Domníváme se, že byť ty výroky paní poslankyně jsou naprosto nehorázné a odsouzeníhodné, tak si myslíme, že je to poslanecké vyjádření, které je kryté imunitou,“ uvedla šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. Upozornila i na další podobné výroky představitelů SPD včetně Tomia Okamury a Radima Fialy. „Na jejich sociálních sítích se to jen hemží výroky, které jsou odsouzeníhodné a jsou za čárou,“ dodala předsedkyně Topky.

Rozruch vzbudila i její matka

Kontroverze vzbudila v minulosti mimochodem i matka poslankyně Maříkové – taktéž politicky aktivní Věra Maříková. To když na facebooku kritizovala pro změnu reklamu s holčičkou s trdelníkem kvůli její tmavé barvě pleti.

„Když vezmu, že trdelník patří Čechům, tak obrázek černošky se zmrzlinou je i pro mě dosti nevhodný,“ čílila se na síti matka poslankyně a karlovarská komunální politička. Firma, která reklamu v Karlových Varech vyvěsila, se bránila, že dívka se jmenuje Jája, je Češka, trdelník pochází z Maďarska... a rasismus v jakékoli formě odmítají.

Poslankyně SPD Karla Maříková s matkou Věrou Poslankyně SPD Karla Maříková s matkou Věrou | Facebook K. Maříkové

Video se připravuje ...
Další videa