Hlavní obsah

Během února odvezli lékaři z letiště deset cestujících s podezřením na koronavirus

Novinky, Kristýna Léblová, pkv
Praha

Kvůli šíření koronaviru začalo Letiště Václava Havla v Praze přijímat zvýšená bezpečnostní opatření už 26. ledna, od té doby je jen dál zpřísňuje. Uplynulý víkend začali zaměstnanci cílit na všechny přilétající cestující, ne pouze ty, kteří letěli z rizikových oblastí. Lékařská služba je v pohotovosti 24 hodin denně a cestující ji hojně využívají.

Lékařská služba na pražském letišti odvezlo deset cestujících s podezřením na koronavirusVideo: Novinky

 
Článek

Cestujícím je k dispozici nepřetržitá lékařská služba, pracovníci rozdávají informační plakáty. Po letišti je rozmístěno více než 220 stojanů s dezinfekcí.

„Od ledna máme obrovskou informační kampaň, po celém letišti máme informační tabule s pokyny, co dělat v případě příznaků respiračního onemocnění, pokud přilétají z rizikové oblasti. Takoví cestující by měli okamžitě vyhledat lékařskou péči,“ popisuje situaci mluvčí Letiště Praha Roman Pacvoň.

Foto: Novinky

Po celém letišti jsou rozmístěny stojany s dezinfekcí.

Pokud se u cestujícího objeví příznaky onemocnění až na letišti, neměl by vůbec zamířit do centra města. Měl by využít služby lékaře ještě na letišti.

„V souvislosti s koronavirem nás za únor vyhledalo 22 lidí. Měli lehké respirační obtíže či pocit, že jim něco je, a ptali se preventivně,“ líčí vedoucí lékařské služby David Klouček, s tím, že pacient nejdříve kontaktuje službu intercomem a až při podezření se posádka obléká do ochranných pracovních oděvů a cestujícího vyšetří. V případě pozitivní anamnézy je člověk izolován a odvezen na pražskou Bulovku.

„Za únor jsme transportovali zhruba deset lidí a všichni měli negativní výsledek,“ řekl Klouček.

Foto: Novinky

Cestující mohou využít služeb lékaře přímo na letišti.

Zaměstnanci letiště mají k dispozici respirátory i rukavice. Jsou také školeni ohledně bezpečnostních rizik a pravidel správného mytí rukou.

„Máme i přístroj, který ukazuje, jestli si zaměstnanec ruce správně vydezinfikoval. Zaměstnanci také šíří naše leták i mezi svými rodinnými příslušníky,“ doplňuje Pacvoň.

Rozhodujeme jako na válečné frontě. Staří mají smůlu, popisuje lékař situaci v Itálii

Koronavirus

Reklama

Výběr článků

Načítám