Městským firmám to prospěje, stojí si karlovarští radní za odvoláním šéfů

  15:34
Ani kritika opozice na úterním mimořádném zastupitelstvu nepřesvědčila zástupce karlovarské radnice, aby změnili pohled na odvolání čtyř ředitelů městských příspěvkových organizací. Radní to zdůvodnili tím, že mají organizace získat nové impulzy k možnému rozvoji.
Zasedání brněnského zastupitelstva (17. června 2014)

ilustrační snímek | foto: Jiří Salik Sláma, MAFRA

Radní odvolali ke konci března šéfa Správy lázeňských parků Miroslava Kučeru, Lázeňských lesů Evžena Krejčího, Správy přírodních léčivých zdrojů a kolonád Milana Trnku a Městského zařízení sociálních služeb Milana Martinka. 

„Mně celý ten proces připadá špatně zejména z lidského hlediska,“ řekl bývalý primátor a zastupitel opoziční KOA Petr Kulhánek. Podle něj nikdo neupírá vedení města právo vyhlásit nové konkurzy, mělo jim ale předcházet sdělení, jak mají městské organizace fungovat.

„V tomto případě to nenastalo. Ředitelé byli bez předchozího avíza odvolaní a mnozí v těchto organizacích působí mnoho let, i dvacet,“ doplnil. 

Zástupci opozičních zastupitelských klubů vyčítali radním nejčastěji to, že k práci odvolaných šéfů nemají konkrétní výhrady, mezi jejich odvoláním a výběrem případných nástupců uplynula příliš krátká doba, nebo že město neřeklo, co požaduje v organizacích změnit.

„Skončilo to u obecného konstatování, že mají fungovat jinak, lépe, efektivněji,“ konstatoval Kulhánek.

Ředitelé se do konkurzů přihlásí znovu

Radní si ale za odvoláním stojí. „S řediteli příspěvkových organizací jsme mluvili už od začátku. Všem jsme řekli, že jim necháváme rok na to, aby nám ukázali, jak ty společnosti vedou,“ řekla primátorka Andrea Pfeffer Ferklová

U některých se podle ní ukázalo, že to jejich šéfové dělají hospodárně, rentabilně a efektivně. Jako příklad zmínila KV Arenu či dopravní podnik, od dalších podle primátorky nepřišla během roku žádná reakce.

„Chtěli jsme v nich tu reakci alespoň vzbudit, aby si začali uvědomovat, že chceme jiný přístup k vedení organizací. Proto jsme je odvolali k 31. březnu,“ uvedla.

Všichni čtyři ředitelé se do konkurzů přihlásili. U tří organizací dostala radnice po třech přihláškách, u jedné dvě přihlášky. Ve čtvrtek chystá město také první výběrová řízení. 

„V případě, že vybereme ředitele odvolaného k 31. březnu, bude tam plynulá návaznost. V případě, že ne, dokážu si představit, že se s nimi domluvíme na nějakém přechodném období,“ řekla primátorka. Dosavadní šéfové totiž podle ní přišli jen o posty ředitelů, ale ve společnostech zůstávají nadále zaměstnaní.