Představenstvo se snaží zmařit volbu, zlobí se delegáti teplického SBD Mír

  15:38
Skupina 72 delegátů teplického bytového družstva Mír a člen představenstva David Kočiš svolali na 28. dubna shromáždění delegátů, kde by mělo dojít k volbám nových členů představenstva. Stávající představenstvo svolalo volební shromáždění také, avšak na 29. dubna.

Bytové družstvo pronajímá také střechy budov pro fotovoltaické elektrárny. | foto: Miroslav Němeček

O konání voleb už se delegáti, kteří dlouhodobě upozorňují na netransparentní hospodaření družstva, pokoušeli na poslední schůzi v únoru. Tehdy však volby neproběhly, protože je stávající představenstvo zmařilo. A podle nich se teď snaží zmařit i tyto nové.

„Protože představenstvo zcela vědomě a úmyslně zmařilo konání voleb, přešla dle stanov a zákona o obchodních korporacích, ale také podle judikatury Nejvyššího soudu pravomoc svolat shromáždění delegátů s volbou představenstva na nejvyšší orgán družstva, tedy na delegáty,“ říká jeden z nich, Miroslav Němeček.

Němeček dodává, že teď už by na volbu nového představenstva dojít mělo. Stačí, když se schůze zúčastní nadpoloviční většina všech delegátů, kterých je dohromady 189.

Problémem však může být, že stávající představenstvo v čele s trestně stíhaným předsedou Markem Andráškem svolalo volební shromáždění také. A termín dalo 29. dubna.

„My jsme jasně slíbili, že volební shromáždění uděláme. Naše původní myšlenky směřovaly k tomu, že by se konalo až v červnu, ale když je vůle udělat volby co nejdříve, rozhodli jsme se takhle,“ vysvětlil Andrášek.

Podle skupiny nespokojených delegátů jde o truc a schválnost.

„Pozvánky na volební shromáždění představenstvo obdrželo 26. února a o termínu rozhodlo až den poté. Chtějí udělat co největší zmatek a odradit delegáty, aby na námi svolané shromáždění přišli. Je to snaha udržet se u moci,“ myslí si Němeček.

Autor: