Smuteční hosté se začali scházet krátce po jedné hodině, i když pohřeb oficiálně začínal až ve 14 hodin. Mezi prvními přišel bavič Václav Upír Krejčí (64) a vdova po herci Petru Haničincovi (†77) Radka, která se s písničkářem léta přátelila. Těžko mohli vědět, že po skončení pohřbu bude Velká síň Strašnického krematoria uzavřena kvůli hrozbě koronaviru.

Muzikant Karel Vágner (77) odmítl promluvit nad rakví Vyčítala, protože by to nezvládl. „Já si pamatuji první písničku, kterou jsme společně s Honzou zkoušeli – Jupí, čerte, jupí, čerte, běž ode mě dál. Naposledy jsme natočili desku My Jsme Kluci Očkovaný Olšanem a to bylo k našim 65. narozeninám. Já dneska ani nejsem smutnej, protože my jsme se spolu tolik nasmáli a myslím, že by na ten dnešek nakreslil fór,“ zavzpomínal Vágner. Ostatně on už dopředu odmítl promluvit nad rakví. Stejně tak Josef Fousek (80). Oba byli příliš zdrceni.  

Video
Video se připravuje ...

Karel Vágner vzpomíná na Jana Vyčítala Hana Höschlová, Jan Jedlička

Delší dobu jsem měl pocit, že už ho ten život moc nebaví. Chodil ke mně do hospody a poslední půlrok rok byl špatnej. Snad mu měli dát budík, dost často jezdil do IKEMu,“ tvrdil majitel restaurace a jeho kamarád Josef Kočovský, milovník country hudby. Honzovi nahoru do nebe poděkoval jeden ze členů kapely Zelenáči. „My mu děkujeme za ty skvělé písničky, které tady budou ještě za sto let.“

Katafalk zesnulého Jana Vyčítala byl obložený kyticemi a věnci. Pod rakví s ostatky byl věnec od bratra a jeho rodiny a na rakvi obří kytice z bílých růží s bílou stuhou od manželky, na které stálo: „S láskou. Věra“.

Video
Video se připravuje ...

Václav Upír Krejčí na pohřbu Honzy Vyčítala: Znali jsme se přes pivo! Hana Höschlová, Jan Jedlička

Po druhé hodině do první řady usedla zarmoucená rodina a krátce nato se z reproduktoru ozval hlas Honzy Vyčítala a jeho slavný hit Tenkrát v tom čtyřicátom pátom.

Drsný romantik, pod paží světovou literaturu a na rameni kytaru. Honza byl neskutečně citlivý, jak říká Věra. Neuměl o svých citech mluvit, dával je najevo písničkami a kresbami. Jen jednou Věře řekl, že ji má rád, a už nikdy jí to neřekl. Vlastně řekl to dvakrát, když mu Věra volala do nemocnice, když na tom nebyl dobře, a řekla mu: ‚Mám tě ráda a vždy tě budu mít ráda.‘ A on zařval: ‚Já taky‘,“ zaznělo v proslovu kněze. Toho o to požádala manželka Věra. Po jeho slovech přišla modlitba a žalm.

Došlo též na další slova, kde zaznělo, že Honzovo přání bylo, aby ho lidé poznali takového, jaký doopravdy je. Na konci slov kněží vyzval smuteční hosty k osobní modlitbě a chvilce ticha. Opět došlo na modlitbu, která písničkáře vyprovodila na jeho poslední cestu. 

Video
Video se připravuje ...

Vdova po Haničincovi vzpomíná na Jana Vyčítala: Co je spojovalo? Hana Höschlová, Jan Jedlička

Hned po pohřbu uzavření!

Pak zazněly další dvě jeho písně a na samý závěr zazněla Hallellujah od Leonarda Cohena. Poté, co rakev zajela, ozval se dlouhý a hlasitý potlesk. Ovšem moc takových už tam v dohledné době neuslyšíme.

Kvůli mimořádnému opatření byla totiž až do odvolání uzavřena Velká síň Strašnického krematoria. „V souvislosti s mimořádným opatřením vydaným Ministerstvem zdravotnictví upozorňujeme vypravitele pohřbů, že do odvolání je maximální předpokládaný počet účastníků pietních a smutečních obřadů omezen na 100 osob,“ uvedla pro Blesk Zprávy mluvčí Pražské správy hřbitovů (PSH) Oldřiška Dvořáčková. Pohřby se podle ní rušit nebudou, v krematoriu ale PSH vyvěsí upozornění, které na zákaz hromadných akcí nad 100 lidí upozorňuje.

Fotogalerie
43 fotografií