Pentagon zpanikařil – USA se bojí střetnout se s Ruskem v Arktidě

Eva Lisovskaja

7. března 2020

Arktický šelf skrývá ohromné bohatství. Území je rozdělené mezi šest zemí: Rusko, USA, Kanadu, Dánsko, Norsko a Island. Leckdo by si z toho rád něco ukousl, ale nestačí mu síly. Američtí vůdci už vyjádřili obavy a ohodnotili možnost válečného střetu s Ruskem v Arktidě. Náměstek ministra obrany USA Anderson promluvil o tom, že je mimořádně malá pravděpodobnost střetnutí Ruska a Ameriky, vůdčích zemí v Arktidě, na tomto území. Řekl: "Rozhodně jsme v éře soupeření s Ruskou federací, není o tom pochyb, ... ale když hovořím, že potenciál pro konflikt je malý, mám na mysli skutečný fyzický střet. Podle našeho vyhodnocení je nyní jeho pravděpodobnost malá."

Ostatně Washington nejednou vykládal o "agresívním jednání" Ruska a projevoval obavy, že RF v Arktidě prosperuje mnohem více než Amerika.

V USA se obávají toho, že situace, jaká se vyvíjí v Arktidě, omezí možnosti Washingtonu na přesouvání jeho sil a negativně ovlivní strategii odporu Rusku.

Je samozřejmě se čeho bát. Jsme ve fázi, kdy jsou "lidé pokojní, ale náš obrněný vlak stojí v záloze". Kvůli osvojení arktických území se každoročně objevují nové objekty. Zavádí se speciální technika pro práci v těžkých arktických podmínkách.

Pro případ, že letectvo nebo námořnictvo potřebuje pomoc, vyvinuli ruští specialisté multifunkční plovoucí terénní dopravní prostředek s vyšší tonáží Četra a dopravně–logistický komplex stejného názvu k přemisťování celých karavan multifunkčních strojů.

Každému je jasné, že pro uchránění pokojného nebe nad Arktidou je nezbytné posílit ji vojensky a Rusko je v tom úspěšné.

Outsidermedia.cz