Hlavní obsah

Seriáloví doktoři našeho srdce: Blažej, Mázl nebo Dr. House?

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Seriály z prostředí nemocnice milují televizní diváci po celém světě. A není to jen díky zajímavým případům! Oni ti urostlí chlapi, kteří na první pohled poznají, jak zachránit život, mají něco do sebe. Okouzlil vás vtipkující Hawkeye Pierce, nebo jste se bavili přístupem protivného Gregory House?

Článek

„Dobrý den pane doktore, nezlobte se, že obtěžuju, ale mě vám ráno tak píchlo u srdce... Nevíte, co by to mohlo být?“ „Paní, ale já toho doktora jen hraju!“ „No, ale jak! Já bych se od vás klidně nechala operovat.“

Herci, kteří hrají v seriálech a filmech z lékařského prostředí, se čas od času ocitnou v podobné situaci. Proč? Působí důvěryhodně, mají autoritu, rozumí odborným termínům... Zkrátka jsou jako opravdoví doktoři. K tomu jim to na obrazovce dost sluší. Kdo z nich je opravdu nezapomenutelný?

Arnošt Blažej

Seriál: Nemocnice na kraji města (1977, 1981, 2003, 2008)

Představitel: Josef Abrhám (80)

V seriálu Nemocnice na kraji města bylo silných lékařských osobností vícero. Někdo miloval čestného primáře Sovu (Ladislav Chudík, †91), jiný vtipkujícího Štrosmajera (Miloš Kopecký, †73) a někdo si oblíbil ctižádostivého Blažeje. Ten sice působil trochu nepřístupně, ale když byla poblíž sestřička Ina (Andrea Čunderlíková, 67), roztál jak ledovec. Postupně se vypracoval a v dalších pokračováních seriálu byl velmi schopným ředitelem nemocnice.

Josef Abrhám zvažoval, zda roli vezme. Bylo mu jasné, že dostane nálepku, které se bude těžko zbavovat. A stalo se. Ale nezapomenutelných a charakterních rolí má na svém kontě hodně. Jeho životní (a často i hereckou) partnerkou je herečka Libuše Šafránková (66). A i když v prosinci oslavil osmdesátiny, občas se k hraní rád vrátí – letos se na něj můžeme těšit v pohádce Princ Mamánek.

Foto: Profimedia.cz

Ambiciozní profesionál nepatřil k největším sympaťákům, ale v dalších sériích jakoby zlidštěl – vzal si svou lásku a šlo mu o dobro synůFoto: Profimedia.cz

Čestmír Mázl

Seriál: Ordinace v růžové zahradě (2005–současnost)

Představitel: Petr Rychlý (54)

Seriál Ordinace v růžové zahradě se vysílá od 6. září 2005. A Čestmír Mázl je stálice, která je v něm od prvního dílu. Tenhle porodník a gynekolog se ženám věnuje jak v práci, tak v soukromí. Jeho náručí prošla spousta krasavic a životních lásek měl hned několik. Osud k němu ale umí být pěkně krutý: musel se vyrovnat se smrtí svých partnerek, s nemanželským dítětem, ale i s rakovinou. „Česťa“ je ovšem velký pohodář a vtipálek a nenechá se srazit na kolena!

Herec Petr Rychlý pád na kolena zažil. Žil a pracoval ve zběsilém tempu a zpomalit ho donutil až infarkt. Většina si s ním spojuje roli v nekonečném seriálu a moderování zábavných pořadů, ale on exceluje i v divadle.

Foto: Profimedia.cz

V seriálu prošla vývojem jak jeho postava, tak za ty roky samozřejmě i vzhled. Ale i když už nemá takové háro, uhrančivý pohled zůstalFoto: Profimedia.cz

Rasputin

Seriál: Modrý kód (2017–současnost)

Představitel: Roman Zach (46)

Celým jménem se vysoký doktor z rubavského urgentu jmenuje Roman Nikolajev Vilkin, ale žádný z kolegů mu neřekne jinak Rasputin. Špičkový chirurg má ruský přízvuk, tajemnou minulost, zvláštní schopnosti, díky kterým uleví pacientům od bolesti. Snaží se žít nenápadně a ukazuje se, že je na útěku z vlasti, kde mu hrozila smrt. Dramata jakoby přitahoval – byl ve vězení, a když zachraňoval malého chlapce, spadl z výšky a ochrnul.

Dvoumetrový Roman Zach není v seriálech žádný nováček, ale blízké je mu i divadlo a skládá hudbu. A když v soutěži Tvoje tvář má známý hlas vystřihl s Evou Burešovou (26) duet z filmu Zrodila se hvězda (2018), šel všem mráz po zádech.

Foto: Profimedia.cz

Rasputin v podání Romana Zacha (ční nad ostatními o hlavu) se v Modrém kódu objevuje od začátku (na snímku s kolegy Markem Němcem, Jiřím Štěpničkou, Sabinou Laurinovou a Igorem ChmelouFoto: Profimedia.cz

McVysněný

Seriál: Chirurgové (2005–2019)

Představitel: Patrick Dempsey (54)

Skvělý neurochirurg po nevěře manželky odjel z New Yorku pracovat do nemocnice Seattle Grace. A to se mu stalo osudovým. Potkal v baru Meredith Grey (Ellen Pompeo, 50) a místo lásky na jednu noc je z toho láska na spoustu sérií. Ona totiž nastupuje do stejné nemocnice jako stážistka. Jejich milostný vztah nemůže být komplikovanější, rozchody a následné návraty nemají konce. Ale v práci jsou ten nejlepší tým. Když ke konci jedenácté série Derek Shepherd umřel, nemohli to fanoušci dlouho vydýchat.

Patrick Dempsey se objevil i v řadě filmů, hlavně romantických komediích, kde mu to sluší nejvíc. Je podruhé ženatý, a i když v roce 2015 oznámili s manželkou rozchod, podařilo se jim vztah zachránit. Jaký je recept? Herec omezil závodění v autech, navštěvovali manželskou poradnu a pomohlo i hodně sexu.

Foto: Profimedia.cz

Se ženami to měl jako na houpačce, na sále byl ale zárukou povedeného zákrokuFoto: Profimedia.cz

Gregory House

Seriál: Dr. House (2004–2012)

Představitel: Hugh Laurie (60)

Doktora většinou poznáte podle bílého pláště nebo jiného lékařského mundúru. Nikoli však doktora House. Ten nosí tričko a džíny, opírá se o hůl, je dost výstřední a pravděpodobně na vás bude hrubý. Jisté ale je, že si poradí i s nejzapeklitější diagnózou (největší nesmysly v doktorských seriálech). Postava svérázného House byla inspirována detektivem Sherlockem Holmesem – spojuje je závislost na drogách, znalost psychologie a láska k hudbě, a jako má Holmes svého Watsona, má House svého Wilsona.

Herec Hugh Laurie, stejně jako doktor House, miluje jízdu na motorce a hru na klavír (v roce 2013 pořádal blues session v Praze), ale hraje i na spoustu dalších nástrojů a věnuje se i psaní – jeho thriller Obchodník se smrtí vyšel v roce 2008 i česky.

Foto: Profimedia.cz

Dvě věci byly jisté: Dr. House diagnózu objeví a nikdy nebude nuditFoto: Profimedia.cz

Hawkeye Pierce

Seriál: M*A*S*H (1972–1983)

Představitel: Alan Alda (84)

Seriál z prostředí vojenské nemocnice uprostřed války v Koreji patří k nejlepších komediálním seriálům vůbec (vyznáte se v seriálech?). Všude kolem se válčí, doktoři a sestry denně zachraňují životy, ale kritickou situaci zlehčují nepřekonatelným humorem a satirou. Hawkey je skvělý chirurg, a když neoperuje, dělá si srandu z majora Franka Burnse a Margaret Houlihan nebo popíjí s kamarády.

Ač má Alan Alda na svém kontě desítky filmových rolí, úspěch seriálu nic nepřekonalo a vynesl mu i spousty ocenění. Nedávno se svěřil, že mu byla diagnostikována Parkinsonova choroba, ale prý to zatím jeho život výrazněji neovlivňuje.

Foto: Profimedia.cz

Kolem mohly padat bomby, ale Hawkeye Pierce operoval pevnou rukou a uklidňoval humoremFoto: Profimedia.cz

Christian Troy

Seriál: Plastická chirurgie s. r. o. (2003–2010)

Představitel: Julian McMahon (51)

Jsou nejlepší přátelé, obchodní partneři a vedou v Miami prestižní kliniku plastické chirurgie (které krásky to přehnaly s plastikou?). Sean McNamara (Dylan Walsh, 56) je unavený životem a rozpadá se mu manželství. Zato Christian Troy si život užívá na plné pecky. Střídá holky, jezdí v drahém autě, nosí obleky Gucci a vymetá kluby. Ale i on má svá bolavá místa. Matka se ho vzdala, stal se obětí znásilnění, svedl kamarádovi ženu a je otcem jeho syna.

Představitel fešáckého doktora začínal jako model, později se proslavil rolí v seriálu Čarodějky (1998–2006). A málem z něj byl James Bond, roli v Casino Royale (2006) ale nakonec dostal Daniel Craig (52). Je potřetí ženatý a mladistvému vzhledu napomáhá botoxem – snad to nepřežene jako někteří jeho seriáloví pacienti.

Foto: Profimedia.cz

Christian Troy (na fotce vlevo) svého vzhledu uměl využít, ale díky nálepce proutníka měl mizivou šanci na normální vztah...Foto: Profimedia.cz

Reklama

Načítám