InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Čarodějnická párty pro děti s kreativními aktivitam

    pátek 26.4 15:00 - Knihovna, Blatná

  • Pecha Kucha Night: Práce jako na kostele – série krátkých přednášek

    pátek 26.4 20:00 - Kostel Narození Panny Marie, Vodňany

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

S místostarostkou Tábora o centru pro seniory, sportu i vztahu k alternativnímu školství

Olga Bastlová , Autor: L. Kolářová

Olga Bastlová     Autor: L. Kolářová

TÁBOR – Obě největší stavby – centrum pro seniory a sportovní hala, které se spouštějí v Táboře, se odehrávají v oblasti, kterou řídí místostarostka Olga Bastlová (ČSSD). Kromě sociální oblasti má má v gesci školství a tělovýchovu a také dohled nad společnostmi G-centrum a Tělovýchovná zařízení města Tábora. Odpovídá na aktuální otázky.

 

Probíhá stavba centra pro seniory vedle nemocnice podle plánu?

Vše běží podle harmonogramu, staré objekty jsou zbourané, podle mých zpráv probíhající práce nenarušují provoz nemocnice. Centrum pro seniory má být dokončené v dubnu 2022.

Původně se mluvilo o tom, že nové seniorské zařízení musí stát blízko G-centra kvůli společnému využívání jeho kuchyně. Nakonec se v novém objektu počítá s vlastní kuchyní. Proč se tedy pro dům seniorů nevyužila kasárna?

Prvotní úvahy směřovaly k tomu, abychom minimalizovali náklady. Proto se uvažovalo o přístavbě G-centra. Jenže se ukázalo, že by stávající domov důchodců přišel o zahradu. Hledali jsme tedy další řešení, aby provozní výdaje byly co nejmenší. Proto jsme vytipovali prostor v blízkosti G-centra tam, kde se staví dnes. I o kasárnách se uvažovalo. Jenže jsme potřebovali začít a budovy v kasárnách nebyly naše. Už v minulém volebním období jsme usilovali o to, aby nám je stát bezplatně převedl. Ale k tomu nedošlo. Pak jsem navrhovala, aby město objekt v kasárnách koupilo, ovšem v zastupitelstvu to neprošlo. Město se tedy do dražby budovy v kasárnách nepřihlásilo a dnes tam nový vlastník staví byty. Myslím, že současné umístění centra pro seniory je dobré, v jedné oblasti bude G-centrum, nový dům s pečovatelskou službou a jako třetí služba centrum se zvláštním režimem pro klienty s neurogenerativními nemocemi jako je Alzheimerova nebo Parkinsonova choroba. Tyto klienty nemůžeme umísťovat do G-centra z dispozičních důvodů, například tamní ochozy pro tyto účely nejsou vhodné. V celých jižních Čechách přitom lůžka pro tyto pacienty chybí. Na Táborsku je jen 36 lůžek míst v chýnovském domově důchodců. To absolutně nestačí. V Chýnově má ale v budoucnu přibýt další přístavbou 90 až 100 lůžek, u nás kolem padesáti, to situaci výrazně zlepší.

Stavba seniorského zařízení má stát 207 milionů. To je pro Tábor velké sousto. Usilujete o nějakou dotaci?

Možnost dotace se rýsuje. Každých čtrnáct dní kvůli tomu otravuju na ministerstvu práce a sociálních věcí a před pár dny jsem se dozvěděla, že bychom mohli získat až 50 milionů korun na domov se zvláštním režimem. Údajně náš projekt velmi dobře vyhovuje dotačnímu zadání, z 32 žádostí jich měli v tu chvíli vyhodnoceno 17 a my jsme byli třetí v pořadí. Takže naděje tu je. V hodnocení hraje roli právě to, že se sejdou tři služby v jedné oblasti – domov důchodců, dům s pečovatelskou službou a domov se zvláštním režimem. Spojení těchto tří služeb zajímalo i zdravotně sociální fakultu Jihočeské univerzity, která s námi podepsala smlouvu u spolupráci. Tábor se stává aplikačním garantem a tento model služeb bude například předmětem různých odborných konferencí.

Proč je ale smlouva s Jihočeskou univerzitou neveřejná? Tábor přece v posledních letech usiloval o transparentnost smluv, které město uzavírá...

To byl požadavek Jihočeské univerzity.

Město na to přece nemuselo přistoupit...

To jsme měli zmařit ten projekt?

Nebudou teď i další partneři města požadovat, aby jejich smlouvy s městem měly utajený obsah?

Nevím, ale nepřála jsem si, aby se kvůli téhle podmínce spolupráce s univerzitou pokazila. Jsem za ni ráda i proto, že teď díky tomu máme vyšší bodové ohodnocení našeho projektu pro účely dotace. Oceňuje se tam inovativnost.

V čem inovativnost spočívá?

Právě ve spojení těch tří služeb.

Z toho ale bude čerpat využitelné poznatky hlavně univerzita, nebo ne?

To je v pořádku. První společnou věcí bude dubnová mezinárodní konference v českobudějovickém hotelu Clarion.

O čem konference bude, když centrum s konceptem tří služeb ještě nestojí?

Vždycky se něco zajímavého dozvíte, spousta věcí už je vymyšlená a je zbytečné je vymýšlet.

Město Tábor se na konferenci finančně podílí?

Ne to ne, jen jsem požádala některé sponzory, aby přispěli a oni to udělali.

S fungováním terénních sociálních služeb v Táboře jste spokojená?

Zrovna nedávno jsme si dělali anketku, podle paní ředitelky Kotalíkové z G-centra je celkově se službami spokojenost. Kromě donášky obědů zajišťují pečovatelky nákupy, úklid, funguje i hygienické středisko. V anketě se objevily jen některé drobné připomínky.

Čeho se týkaly?

Že by si lidé chtěli třeba s někým popovídat. Často strádají osaměním, i když mají veškerou péči zajištěnou. Myslím, že tady by mohli pomoci dobrovolníci. A teď aktuálně přišel místostarosta Václav Klecanda s námětem z Brandýsa nad Labem, kde senioři docházejí do mateřských škol předčítat dětem. Mohli by i v kroužcích učit děti různé dovednosti, které už dnešní děti neumějí.

Provozují sociální služby města tlačítka pro tísňové volání lidí, kteří žijí osaměle?

U nás funguje organizace Život 90. Ta obdobné služby poskytuje. Využívá je kolem dvaceti lidí.

To není moc. Není služba drahá?

Stojí něco mezi 450 až 500 korunami měsíčně.

Kraj chce nabízet tato tlačítka bezplatně, jak ten záměr je daleko?

Tím se zabývá zastupitel pan Ryba, který je strážníkem městské policie. Mluvilo se o tom, že by to ale možná znamenalo přijmout na městskou policii dalšího člověka. Já přitom nemám podnět, že by někdo další tuto službu žádal.

Před časem se na zastupitelstvu řešilo, že někteří lidé žádají o byty v domech s pečovatelskou službou, ale pak tam žádné služby nečerpají. Čili jen uvolňují svůj původní byt pro někoho jiného z rodiny. Je to tak v pořádku?

My klademe důraz na to, aby se byty dávaly tomu, kdo už nějaké pečovatelské služby potřebuje. Skutečně se ale stává, že to lidé tvrdí a po přidělení bytu v DPS služby přestanou čerpat. Legislativně už je ale poté vystěhovat nemůžeme, i by mi to přišlo nelidské. Podle mne ty služby stejně budou výhledově potřebovat. Tábor má 21,5 procenta obyvatel nad 65 let, proto také byla na místě výstavba dalšího domu s pečovatelskou službou. Zatím máme 120 bytů ve třech DPS, zatímco Písek jich má přes 300. V novém domě u nemocnice tu přibyde 25 bytů.

Kdy začnete přijímat žádosti o jejich přidělení?

Zájemci volají už teď. Jelikož dostavěno má být na jaře 2022, žádosti začneme přijímat někdy na podzim 2021.

V novém centru pro seniory má vzniknout i zázemí pro sociální spolky. Kolik se jich tam vejde?

Počítáme s prostory pro Český červený kříž a jeho ošacovací středisko, které využívají hlavně lidé bez domova. Dále se počítá se Svazem nevidomých a slabozrakých, který je v nevhodných prostorách. Uvažovali jsme, že by tam mohla být i dětská skupina, tedy obdoba jeslí a školky pro zaměstnance nemocnice, G-centra i nového centra pro seniory. V dětské skupině by mohla být sdílená místa pro děti, kdy jedno místo využívá víc dětí. Dětskou skupinu jsme chtěli zřizovat už dříve v Tabačce pro děti pracovníků městského úřadu, úřadu práce a správy sociálního zabezpečení. Ale nebyl o to velký zájem.

Uvažujete o klubovnách sdílenými více spolky?

To je klidně možné, pokud tomu nic nebude bránit.

Myslíte, že se organizace dokáží dohodnout, když ve Farského ulici nechtěly spolu sdílet kancelář?

To je pravda. Uživatelé prostor tvrdili, že tam nelze pouštět další subjekty kvůli GDPR, protože v klubovně mají svoje věci. Já bych ale využívání kanceláře více spolky podporovala. Zajištění věcí se dá jistě řešit zamykatelnými skříňkami.

Jaké další prostory v centru pro seniory budou?

Tělocvična nebo klubovna, které budou moci využívat i seniorské spolky zvenčí. Myšlenka našeho Kontaktního centra byla dobrá, ale místnost ve Farského ulici má jen 16 metrů čtverečních. Také uvažujeme o prostorách po vývařovně ve Světlogorské ulici na sídlišti Nad Lužnicí. Paní místostarostka Petrová chce z bývalé školy ve Světlogorské ulici kulturní a vzdělávací centrum, já jsem měla představu využití prostor po vývařovně pro seniory a rodiny s dětmi. Senioři se zatím setkávají v Kaňce, ale Kaňka ty prostory nyní potřebuje, takže řešení nepočká do ukončení výstavby našeho centra pro seniory. Musíme to řešit dřív.

Komu bude sloužit klubovna v novém zařízení?

Především pro klienty z budov centra pro seniory, protože senioři na Pražském sídlišti mají klub v Lidické ulici a další je v Kvapilce. Ale do nových prostor budou moci samozřejmě také chodit.

A co akce pro seniory z města?

Na ty určitě nezapomínáme. Loni se poprvé konala Univerzita 3. věku, letošní druhý ročník má téma Šumava známá i neznámá včetně praktické části, kterou bude výprava na plavení dřeva. Novinkou byl Ples seniorů v Hotelu Dvořák. Měl obrovský úspěch, přijela na něj Martha Elefteriadu a nejenže zpívala, učila také tančit řecké tance. Nabízíme Seniorské obálky pro první pomoc, kterých jsme vydali už kolem tisíce, nebo Senior pasy pro zvýhodněné nákupy a služby. K dalším sociálním službám patří insolvenční poradna jednou měsíčně, ta poskytla rady už sedmdesátce lidí, pořádáme také setkání s pěstounskými rodinami, kterých je v Táboře kolem pětadvaceti, anebo vánoční Strom splněných přání v Galerii 140. Ochota lidí plnit přání dětem ze sociálně slabých rodin mě mile překvapuje. Vím, že to už je z jiného ranku, ale mně pořád leží propojení seniorů a dětí na mysli. Mimochodem, pro rodiče a děti se také konečně chystá Středisko výchovné péče.

O co jde?

Středisko výchovné péče ambulantně navštěvují děti s výchovnými problémy. Nabízí se tu i odborná pomoc rodičům těchto dětí. Středisko najde zázemí v budově Azylového domu pro matky s dětmi na sídlišti Nad Lužnicí. Už se tam schyluje ke kolaudaci. Peníze na provoz budou přicházet z ministerstva školství, tam mi byl hodně nápomocný pan senátor Větrovský.

Zastavme se ještě u školství. V minulém volebním období patřilo do gesce místostarostky Michaely Petrové a ta se snažila vytvořit podmínky pro alternativní školství. Teď spravujete školství vy a nedávno jste publikovala v Učitelských novinách článek, který naznačuje odklon od tohoto trendu. Jaký je tedy postoj táborské radnice k alternativnímu školství?

Když jsme vstupovali do současné koalice, tak jsme toto téma rozebírali. Já jsem přesvědčená, že možnosti rodičů v Táboře jsou dostatečné, Montessori i Waldorfská škola v regionu jsou. Určitě nebráním tomu, aby se městem zřizované školy věnovaly inovativním metodám výuky, které podporují samostatné přemýšlení a tvořivost. Záměrně používám slovo inovativní, nikoliv alternativní. Pokud naši ředitelé chtějí, ať se těmto trendům také věnují, jestli je to potřeba. Myslím ale, že naše školy dělají i jiné super věci, provozují dílny, kde vedou děti k technice, vyučují část předmětů v angličtině a podobně. Ráda bych zmínila i Obědy do škol, kde se sponzorské peníze na obědy nedostnou do rukou rodičů, ale školy citlivě zařídí, aby obědy byly dostupné i pro děti, které by jinak na jídlo nechodily. Je jich v Táboře vytipováno kolem pětadvaceti.

Ve vaší gesci je i sport. Proč město neusilovalo o nějakou dotaci na sportovní halu, která má stát 145 milionů korun, a staví ji za své peníze?

Samozřejmě, že by byla každá dotace dobrá, ale nemohli jsme žádat, protože stavba má harmonogram 18 měsíců a podle dotačních podmínek by musela být hotová do roka. Nemáme ještě ani stavební povolení, jeho vydání se teprve očekává a stavba tak začne někdy v polovině dubna. Splnění dotačních podmínek bychom nestihli.

Slyšela jste o tom, že sportovci by si přáli nezávislý stavební dozor a vlastní účast na kontrolních dnech této stavby? Chtějí zamezit dodatečným vícenákladům, které vznikly při nedávné rekonstrukci bazénu...

O nezávislém stavebním dozoru slyším od vás poprvé, ale určitě bych se nebránila tomu, aby na kontrolní dny na budoucí stavbu haly chodili i zástupci sportů.

Tělocvičen je v Táboře málo a ti, kteří využívají prostory v Sezimově Ústí nebo jinde v okolí, pak nemají nárok na dotační příspěvek na náklady pronájmů. Ten se váže jen k zařízením města Tábora. Změní se nějak dotační systém pro sporty? Sportovci přece nemůžou za to, že na ně nezbyly prostory v Táboře...

V této problematice se objevuje spousta otázek a zatím se nerýsuje nějaká radikální změna. Hala sportovcům pomůže, i když už slyším, že by byly potřeba dvě. Tábor teď ale rozjel dvě velké stavby, na další halu pomýšlet nemůže. Budeme zatím navrhovat úpravy v dotacích pro sportovní akce, kterých se zúčastňuje veřejnost jako je Hecboj, Stříbrná stezka a podobně. Chci, aby pro tyto akce vznikl nový dotační program. Já si uvědomuji, že význam sportování je velký, ale město musí myslet na všechny oblasti. Máme srovnání výdajů ve 44 městech a ve výdajích do sportu vycházel Tábor velmi dobře, zatímco kultura byla podhodnocená. Město podle mne dává do sportu dostatečné prostředky. Navíc za mnou nikdo nepřišel, že by chtěl něco změnit.

 

 

Diskuse k článku - 3 příspěvky
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
  • senior 

    Reagovat

     

    Ta pani co se tváří jak svatá, by měla i se zastupitelstvem skončit v base,protože nekoupit kasárny byl prokazatelně zločin.Další skvělý výkon je vytvoření obrovského dluhu místo toho, aby prodala G-centrum a ostatní krcálky roztahané po městě a postavila skutečné centrum pro seniory včetně denního stacionáře,potřebných služeb a přilehlého parku.Také se jí podařilo se podílet na rozpoutání války mezi městem a teplárnou a jak se nyní ukázalo,díky dluhům nemůže město koupit většinový podíl a výsledkem této prozíravé politiky bude,že soukromá firma z Plané nás pěkně vysaje.Vymysleli a načasovali to skvěle a určitě to nebylo včera. Kam až nás zavedou naši geniální představitelé

    Vloženo 11.3.2020 17:56:27

    • také senior 

      Reagovat

       

      Krásně napsané, bohužel nečekejte, že se něco k lepšímu v Táboře změní to ani náhodou. Radnici okupoval za vlády Fišera rodinný klan a kamarádi, kteří nikdy žádnou chybu nepřipustí a nikdo jim nic nedokáže. Podívejte se na radniční telefonní seznam! Na občany kašlou a teď jim bude radit ještě Fraitová z Chýnova!

      Vloženo 11.3.2020 22:34:18

    • seniorka 

      Reagovat

       

      Vůbec nevíte, co mluvíte (píšete). Zjistěte si prosím nejdříve správné informace, než budete o někom pronášet takovéto soudy...

      Vloženo 27.5.2021 16:19:18

 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace