Obavy o grandslamy sílí. Z divokých karet je komodita cennější než zlato

av av
11. 3. 2020 10:59
Nastala doba, na kterou nebyli připraveni. Něco, co si nedokázali ani představit. Kvůli epidemii koronaviru přišli tenisté o velký turnaj v Indian Wells, ocitli se dočasně bez práce a jejich obavy o další průběh sezony rostou.
Rafael Nadal na loňském French Open. Letošní osud antukového grandslamu je nejistý.
Rafael Nadal na loňském French Open. Letošní osud antukového grandslamu je nejistý. | Foto: Reuters

Každý týden je nová šance, nový turnaj, nová příležitost, jak vydělat peníze. Absolutní jistoty tenisového světa se v neděli otřásly v základech po oznámení o zrušení takzvaného pátého grandslamu.

Poprvé v šestačtyřicetileté historii. Navíc kvůli jedinému nakaženému.

Poměrně logicky tak sílí strach z ještě fatálnějších důsledků na startu antukové části sezony v mnohem více zasažené Evropě.

Monte Carlo, Barcelona, Mnichov, Stuttgart, velké "tisícovky" v Madridu a Římě, pražský podnik WTA a koneckonců i pařížské Roland Garros jsou v ohrožení.

"Jestliže zrušili Indian Wells, je to skutečné znamení, že jsme ve vážné situaci," řekl pro NY Times sportovní agent Donald Dell s tím, že v bezpečí nyní není žádná - jakkoli velká a významná - sportovní akce.

"Mám trochu strach, neměla bych žádný příjem, nemohla bych se připravovat, trénovat, platit výdaje, které mám. A myslím si, že by to pro mnoho dalších hráčů mohlo znamenat existenční problémy, i třeba konec kariéry," přiblížila Barbora Krejčíková v rozhovoru pro Aktuálně.cz názor, který sdílí spousta hráčů a hráček.

Další velký americký turnaj, který v Miami začíná 25. března, by se měl podle plánu odehrát. Pořadatelé zatím nepřipouštějí žádné komplikace, jaká ale bude skutečná situace za dva týdny, nelze odhadovat. Vyloženě jako science fiction momentálně působí bezproblémové konání turnaje v Římě od 11. května.

Obavy z dalšího vývoje vyjádřili třeba Jamie Murray nebo Lleyton Hewitt. "Zrušením Indian Wells to nekončí," prohlásil Australan, zatímco ATP, WTA i pořadatelé jednotlivých turnajů uklidňují a krotí černé scénáře. Spíše jde ale o jejich přání než realistický pohled na věc.

"Nečekáme, že tím budeme nějak ovlivněni. Divácký proud je u nás úplně jiný než na fotbalovém stadionu a kurt Philippa Chatriera nabízí otevřený prostor," prohlásil za French Open ředitel Jean Francois Vilotte.

O žádných omezeních vcelku pochopitelně nechtějí slyšet ani na Wimbledonu, do jehož začátku zbývá tři a půl měsíce.

Potenciální finanční ztráty ale působí hrozivě. Ty v Indian Wells byly vyčísleny na bezmála 50 milionů dolarů. U Miami by šlo o podobný zásah. Při Roland Garros a Wimbledonu ještě větší. 

Drahocenným zbožím se v tenisovém prostředí nyní stávají divoké karty na menší turnaje. Spousta hráčů a hráček se bude chtít příští týden zahojit v americkém Phoenixu a mexické Guadalajaře. 

"Divoké karty na challenger ve Phoenixu jsou teď cennější komoditou než zlato," napsal na Twitter trefně Jamie Murray. O ženském turnaji v Mexiku se traduje, že bude nejlépe obsazeným podnikem této úrovně v historii tenisu. Pořadatelé už dokonce raději rozšířili počet účastnic v hlavní soutěži. 

 

Právě se děje

Další zprávy