Unikátní dřevěný most je v zámeckém parku v Jaroměřicích nad Rokytnou

Město je především známé velkolepým zámeckým komplexem, jenž je vyvrcholením zdejší rozsáhlé questenberské stavební činnosti. Za Jana Adama došlo k vrcholně barokní přestavbě původně pozdně renesančního zámku (v letech 1700-1737), která dala vzniknout jedné z nejmonumentálnějších zámeckých dispozic v celé střední Evropě. Projekt na přestavbu byl zřejmě zadán Jakubovi Prandtauerovi, jenž patřil k předním architektům své doby. Významnou proměnu prodělala i renesanční zahrada, která byla rozšířena i na levý břeh Rokytné. Vznikl tak rozsáhlý park.

Zvlněná mostovka

Zřejmě již dříve napřímený tok řeky byl znovu upraven, pomocí jezu před ústím Štěpánovického potoka byla zvednuta její hladina, díky čemuž Rokytná působí v rámci zámeckého parku dojmem mnohem většího vodního toku. V zahradě vede přes řeku 16 metrů dlouhý dřevěný most o čtyřech čtyřmetrových polích na třech podpěrách. Jeho zvláštností je zvlněná mostovka, která nemá v České republice obdoby. Další zajímavý most se nachází při vstupu Rokytné do zámeckého parku. Tady řeku překonává štíhlý železobetonový most na pečlivě vyvedeném středním kamenném pilíři.


Podle : Dušan Josef, Encyklopedie mostů v Čechách, na Moravě a ve Slezsku

(lh,turistickelisty.cz,foto archiv)

PF 2024

29.12.2023 11:15:15

Všem spolupracovníkům, čtenářům a dalším přátelům přeje v roce 2024 vše dobré, pevné zdraví a štěstí nebýt nikdy v nesprávnou dobu na nesprávném místě za redakci webu TuristickeListy.cz autor ...