Energie vyšla z disciplinárky bez trestu! Změní se model soutěže?

Foto: Petr Kotala, hc-vitkovice.cz

11. března 2020, 16:09

Adam Bagar

Disciplinární komise Tipsport extraligy se dnes rozhodla netrestat Karlovy Vary za to, že k utkání 51. kola dorazily do Vítkovic převážně s juniory a porážkou 2:8 ulehčily soupeři boj o záchranu.

Viktor Ujčík a spol. se případem zabývali na základě podnětu valné hromady APK. Podle klubů Energie ve vrcholné fázi základní části postavila nekonkurence schopný tým, počínala si proti duchu fair play a porušila tím paragraf 29 disciplinárního řádu (jednání proti fair play).

Vary ve Vítkovicích nasadily hned čtrnáct juniorů, z toho deset debutantů. Kouč Martin Pešout to vysvětloval mimo jiné tím, že už chystá svůj tým na play off, za sebou má třífázové tréninky a nechtěl riskovat zranění hráčů. Roli v tom odehrála také odstávka zimního stadionu.

„Nic jiného za tím nehledejte. Já zodpovídám za to, že jakmile začne předkolo, budou hráči nachystaní, konkurenceschopní a můžou bojovat o vysněné čtvrtfinále, což by byl pro náš klub i vzhledem k rozpočtu obrovsky cenný úspěch,“ hlásil Pešout po vysoké porážce 2:8.

Mluvilo se o tom, že Energii hrozí až odpočet bodů, vyloučení ze soutěže či pořádně mastná pokuta. Ale to už dřív šéf disciplinárky označil za dost přehnané. „Komise dospěla k závěru, že jednání klubu nebylo v takové míře, aby bylo postižitelné,“ říká šéf ligy Josef Řezníček.

Foto: Petr Kotala, hc-vitkovice.cz

„Zástupci Energie sdělili argumenty, které už byly známé. Především se chtěli svědomitě připravit na play off. Všichni členové komise ale vyjádřili nesouhlas s tím, jak případ zapůsobil na média a veřejnost. S tím nebyli vůbec spokojení," prozrazuje dál k jednání Řezníček.

Po tomto případu je ve hře dokonce nový systém soutěže, aby už k podobným situacím nedocházelo. Vrátit by se mohlo play out. „Všichni se shodli, že doporučí APK, aby intenzivně přemýšlela o návrhu nových herních modelů v závěru TELH a přistoupila ke změně.“

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz