Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

V Česku je 94 nakažených. Při rychlém šíření zavřeme hranice, řekl Prymula

  16:38aktualizováno  22:46
Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch oznámil, že se v Česku objevily první případy s vážným průběhem onemocnění COVID-19. Podle jeho náměstka Romana Prymuly je nyní žádoucí, aby lidé vůbec necestovali. V případě rychlého šíření nového typu koronaviru by stát uzavřel hranice. V Česku je aktuálně 94 prokázaných případů nákazy novým typem koronaviru.

Podle Vojtěchova náměstka Prymuly je žádoucí, aby teď čeští občané vůbec necestovali. Současná opatření se podle něj vyhodnocují, vláda se při nich inspirovala hlavně v asijských zemích, jmenovitě Singapuru. Pokud by šíření viru nadále rychlým tempem pokračovalo, je namístě uvažovat o omezení hromadné dopravy i pohybu lidí ve veřejném prostoru.

Epidemie koronaviru

„Jsme poměrně malá země. Když bude případů hodně a budou se šířit, zavřeme hranice. K tomu v nějaké etapě dojde v řadě evropských zemí a mělo by se to koordinovat v rámci Schengenu,“ řekl Prymula v České televizi.

Tři zdroje MF DNES z armády potvrdily, že vojáci jsou v pohotovosti a dostali informaci posílit službu v kasárnách. Nařízení se má týkat „možného zvýšení dohledu v souvislosti s migrací obyvatel“. Další opatření, která naznačil náměstek Roman Prymula, má projednat vláda ve čtvrtek ráno. 

O novém počtu nakažených informoval ve středu večer ministr zdravotnictví. „Máme bohužel už pacienty na JIP, máme nově pacientku z Brna, pacient na Bulovce je rovněž zaintubovaný,“ prohlásil předtím Vojtěch (za ANO).

„Pacient na Bulovce je mladší ročník, tam je to trošku překvapivé,“ upřesnil ministr zdravotnictví s tím, že podle něj bude růst počet lidí ve vážném stavu.

V Brně jde o zhruba 84letou seniorku. Primářka Kliniky infekčních chorob Fakultní nemocnice Brno Radana Pařízková však slova o tom, že by žena měla být ve vážném stavu, odmítla. „Leží na standardním oddělení FN Brno. Není ve vážném stavu. Nakazila se od vnučky, která byla lyžovat v Itálii,“ řekla.

Večer přibyl v Nemocnici Na Bulovce podle ministra zdravotnictví také muž z Prahy, který byl zřejmě prvním, kdo se nakazil v Česku, aniž cestoval do Itálie. Pociťoval příznaky, ale tři dny jezdil po Praze jako řidič taxi. Hygienici postupně kontaktují zhruba 90 jeho pasažérů.

Podle ministra muž sám zamířil do pražské Nemocnice Na Františku, odkud pro něj zavolali infekční sanitku, která ho odvezla na Bulovku. „Jeho stav nebyl úplně dobrý, měl zánět dýchacích cest a horečku. Byl mu poskytnutý i kyslík, ale zlepšil se,“ uvedl ministr.

Podle Vojtěcha budou klíčové následující dva týdny, po nichž budou schopni vývoj reálně vyhodnotit. „Dal jsem příkaz nemocnicím, aby pořídily nové plicní ventilátory, jednáme s výrobci. Mapovali jsme si aktuální kapacitu, ale jsme na tom lépe, než jsme čekali. Aktuálně máme přes 3 500 plicních ventilátorů, což je velmi dobré. Chceme ale počet posílit, protože i na těch konkrétních případech na JIP vidíme, že potřebují kyslíkovou terapii a podporu,“ vysvětlil.

První nákaza novým typem koronaviru se objevila už i v Moravskoslezském kraji. „Je to muž, ročník narození 1955 z okresu Nový Jičín. Byl od 1. do 7. března na lyžařském zájezdu v Trentinu,“ uvedla krajská hygienička Pavla Svrčinová. Muž měl od úterý zdravotní potíže, průběh onemocnění u něj ale není vážný.

V Olomouckém kraji je ke středečnímu večeru čtvrtý potvrzený případ nákazy. Podle hejtmana Ladislava Oklešťka jde o muže z Přerovska narozeného v roce 1984, který byl v Itálii. Nyní je hospitalizován na infekčním oddělení v prostějovské nemocnici a průběh nemoci je zatím bez komplikací.

V pátek rozdá ministerstvo nemocnicím 200 tisíc respirátorů

Ministerstvo zdravotnictví nyní řeší rozdělování zdravotnického materiálu. „Rozdělení respirátorů mezi nemocnice a další lékaře budeme prezentovat zítra (ve čtvrtek, pozn. red.). Každopádně to bude pro všechny skupiny včetně ambulantních specialistů, zubařů a dalších, byť proponciálně určené,“ upřesnil Vojtěch.

Nemáme žádné roušky ani dezinfekce, hlásí poskytovatelé sociálních služeb

Podle něj v pátek dostanou české nemocnice a poskytovatelé sociálních služeb 200 tisíc respirátorů. „Máme s kraji dohodnutý mechanismus, budou fungovat distribuční místa. Zítra upřesníme podrobnosti. Všichni čeští výrobci, jejichž kapacita je v desítkách tisíc respirátorů, možná i více, jsou připraveni nám dodávat,“ řekl ministr. Část respirátorů půjde i k praktickým lékařům.

Zkraje následujícího týdne by se do zařízení poskytujících sociální služby měly dostat klasické roušky. „V pondělí či úterý půjde 100 až 200 tisíc roušek do sociálních služeb, aby personál nezavlekl nákazu do pobytových zařízení, domovů seniorů, kde jsou rizikové skupiny,“ vysvětlil ministr.

První případy nákazy koronavirem byly v Česku potvrzeny 1. března. Bezpečnostní rada státu v úterý vyhlásila zákaz konání všech akcí, při nichž by se na jednom místě mohlo shromáždit více než 100 lidí. Přerušena je také výuka v základních, středních, vyšších odborných a vysokých školách.

Už dříve ministerstvo nařídilo dvoutýdenní karanténu po návratu z Itálie pro české občany a cizince s trvalým a přechodným pobytem v ČR, na hranicích v pondělí začaly namátkové kontroly s měřením teploty. Přerušeny byly lety do severoitalských měst, Číny a Jižní Koreje. Nevydávají se víza lidem v Íránu. Platí také zákaz vývozu dezinfekčních přípravků na ruce a respirátorů s vysokou účinností do zahraničí. 

Autoři: , , ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...