Hlavní obsah

Na daňové přiznání bude víc času

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) chystá posunout termín pro odevzdání daňového přiznání u daně z příjmu a úhradu daně drobným podnikatelům a fyzický osobám o tři měsíce. Řekla to ve středu s tím, že tak chce ulevit drobným podnikatelům a malým firmám v současné situaci.

Foto: Luděk Fiala, Novinky

Poslední dny před tímto termínem se každoročně na finančních úřadech tvoří fronty, v nichž se tísní rozhodně více než sto lidí.

Článek

První termín pro odevzdání daňového přiznání a úhradu daně je standardně 1. dubna. V případě využití služeb daňového poradce je to 1. červenec. Vláda nakonec stanovila termín odevzdání daňového přiznání na 18. sprna 2020.

„Navrhnu odložení přiznání daně z příjmu. Udělám to formou, že prominu plošně sankce včetně i správních poplatků, což je v mé kompetenci. Ráda bych stabilizační balíček představila příští týden,” uvedla ministryně.

Daňové přiznání letos odevzdejte raději elektronicky, apeluje ministerstvo kvůli koronaviru

Koronavirus

Na možnost odkladu daňového přiznání se Novinky ptaly již v úterý. Česko totiž nyní omezuje veřejné akce s účastí více než stovky lidí, na finančních úřadech se před termínem odevzdání přiznání tradičně tvoří dlouhé fronty.

„V tuto chvíli apelujeme na poplatníky, aby v případě, že jim to technické vybavení umožní, využili elektronického podání,” sdělil Novinkám mluvčí ministerstva financí Tomáš Weiss.

Vláda od úterního večera kvůli šíření nákazy wuchanským koronavirem zakázala všechny sportovní, kulturní, náboženské i umělecké akce s účastí nad 100 osob. Zároveň uzavřela základní, střední i vysoké školy. Při porušení všech vydaných mimořádných opatření podle ministra navíc hrozí pokuta až tři miliony korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám