Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Na ČT dohlédnou i Bradáč a Kysilka. Tlačil je Babišův „kádrovák“ Berkovec

Autor: for, ČTK - 
11. března 2020
16:38

Sněmovna vyslyšela „přání“ poslance Stanislava Berkovce (ANO), který začátkem týdne šokoval zasláním hromadného e-mailu, kde popisuje hodící se kandidáty do Rady České televize. Zvolila totiž někdejšího šéfa televizního zpravodajství Romana Bradáče, který byl Berkovcovým favoritem a který by podle něj neměl jít proti zájmům hnutí ANO. Dalším zvoleným je ekonom Pavel Kysilka a bývalý hokejista a poslanec Jiří Šlégr. Do Rady Českého rozhlasu pak poslanci zvolili galeristu Marka Pokorného. Zbývající místo Sněmovna zatím neobsadila, protože si dala  „koronavirové“ prázdniny do dubna. Právě na příští schůzi zvolí zbytek. 

Poslanci ve středu volili členy do Rady České televize a do Rady Českého rozhlasu. Stihli pak odklepnout čtyři jména. V radě nově usedne někdejší šéf televizního zpravodajství ČT24 Roman Bradáč, ekonom Pavel Kysilka a bývalý hokejista a poslanec Jiří Šlégr

Právě Bradáč a Kysilka byli horkými favority pro poslance Stanislava Berkovce. Ten šokoval zasláním hromadného emailu, kde každého jednotlivého kandidáta do mediálních rad „proklepává“. Dokument, který je podle bývalého předsedy KDU-ČSL Marka Výborného „StBáckým pamfletem“. 

Stanislav Berkovec při vystoupení před poslanci na schůzi Sněmovny (11. 3. 2020) Stanislav Berkovec při vystoupení před poslanci na schůzi Sněmovny (11. 3. 2020) | ČTK/Kamaryt Michal

Do Rady Českého rozhlasu pak poslanci zvolili galeristu Marka Pokorného. Ten získal 135 hlasů, přičemž nutných bylo 88 zvednutých rukou. 

Druhé kolo až po „koronavirových“ prázdninách

Poslanci ale nestihli zvolit celou radu. A to jak ČT, tak i ČRo. Odklepli si totiž koronavirové prázdniny, a to až do dubna. Na začátku příští schůze se tak bude odehrávat druhé tajné kolo.

Do druhého kola pak postoupilo šest kandidátů. Šanci zasednout v televizní radě mají psycholog Ivan Douda, filmový kritik a teoretik Zdeněk Holý, předseda správní rady Nadačního fondu obětem holokaustu Michal Klíma, ekonomka Hana Lipovská, Pavel Matocha, jenž získal nominace tří organizací, mimo jiné právnického spolku Všehrd a Šachového svazu, a moderátor Lubomír Veselý známý pod jménem Luboš Xaver Veselý.

O místo v televizní radě se původně ucházelo 86 lidí. Sněmovna vybírá z 18 finalistů, kteří vzešli z volby volebního výboru.

Mandát šesti nynějších členů končí 26. března, a to předsedy rady Jana Bednáře a řadových členů Luboše Beniaka, Vratislava Dostála, Michaela Hausera, Ivany Levé a Vlastimila Venclíka. Bednář, Beniak, Dostál, Hauser a Venclík se ucházeli o pozici v televizní radě i nyní, výbor je do finálního klání ale neposlal.

Ve druhém kole volby o místo v Radě ČRo se utkají nynější předsedkyně rozhlasové rady Hana Dohnálková a historik Jaroslav Šebek. Dohnálkové dalo hlas 77 poslanců, Šebkovi 25 poslanců. Výsledky oznámil předseda volební komise Martin Kolovratník (ANO).

O místo v rozhlasové radě se původně ucházelo 32 lidí. Poslanci volí ze šesti finalistů, jak je vybral volební výbor. Mandát dvou nynějších členů končí 26. března. Vedle Dohnálkové jde o místopředsedu rady Jiřího Vejvodu, který už nekandidoval.

Devítičlenná Rada Českého rozhlasu je orgán, jejímž prostřednictvím veřejnost uplatňuje své právo kontroly tohoto veřejnoprávního média. Do působnosti rady náleží například jmenování a odvolání generálního ředitele a schvalování rozpočtu.

Roman Bradáč stál proti Petru Dvořákovi ve volbě generálního ředitele ČT (23. 9. 2011) Roman Bradáč stál proti Petru Dvořákovi ve volbě generálního ředitele ČT (23. 9. 2011) | Blesk:Foto Blesk - Zbyněk Pecák

 

marmat ( 13. března 2020 14:07 )

Ulambatorovickin:
zdenkku je to makačka urazit všechny včetně Mongolů (svým nickem)
úplně vzteky zvracíte a to je bingo....
Nadávky tu dlouho nebyly takto ubohé....
ale píšete večer a tak víc pod vlivem
Zkuste to po obědě

marmat ( 11. března 2020 18:56 )

dobraduse:
stydět se můžeme leda za naše hype­raktiv­ní/mo­derní udavače do Bruselu
A nebo průvody Milionů chvilek....
narušitelů klidu 100% bez programu - jen s mnoha miliony od lidí a sponzorů na kontě

marmat ( 11. března 2020 17:18 )

Jak vidno, tak Berkovec by mohl "tlačit na pilu" jakkoliv,
ale vytipoval tak, aby označil/vyautoval tendenční podjatost....nic víc.
Že ji praktikuje ČT pouze vůči ANO je naprosto evidentní spojenci rovněž.
1+1=2

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa