Kauza Vidkun: Policisté promluvili o podivném zacházení s trestními spisy

Podivné zacházení s některými trestními spisy na krajském policejním ředitelství dnes popsali u soudu v kauze Vidkun další policisté z odboru hospodářské kriminality. Podle nich měli o dva případy, které vyšetřovali, nestandardní zájem jejich nadřízení, náměstek Karel Kadlec a šéf hospodářské kriminálky Radek Petrůj. Oba jsou v kauze Vidkun obžalovaní kvůli vynášení informací podnikateli Ivanu Kyselému a ovlivňování trestních věcí. Kadlec i Petrůj ovlivňování vyšetřování u soudu dnes znovu popřeli.

Vrchní komisař René Chytil měl na starosti na podzim 2012 kauzu Toda Ibex, která se týkala vyšetřování trestního oznámení, za nímž stál podnikatel Kyselý. Vypověděl, že přes svého tehdejšího šéfa Petra Hanáka se dozvěděl, že Kadlec se o tuto kauzu neustále zajímal. Chytil chtěl případ odložit s tím, že se trestný čin neprokázal. "Vím, že když se o tomto závěru dozvěděl Kadlec, nebyl spokojen. Kadlec byl prý na nějaké poradě tak rozzuřený, že kvůli mému zamyšlenému postupu vynášel na mou hlavu i sprostá slova," uvedl komisař.

Později prý pochopil, že zájem má souvislost s vazbami Kadlece a Kyselého. O nestandardním zájmu poté informoval dozorující žalobkyni a domluvil se s Hanákem, ať spis raději předá někomu jinému.

Spis pak dostala vrchní komisařka Hana Dvořáková, která byla na pracovišti nová. Po doplnění některých úkonů dospěla ke stejnému závěru jako její předchůdce, který měl odložení věci napsané již v konceptu. "Byl to civilní spor a na našem oddělení to nemělo co dělat. Také státní zástupkyně dospěla k názoru, že věc má být odložena. I úkony, které jsem činila, považovala za nadbytečné. Do telefonu se mě tehdy zeptala, komu policie slouží, zda panu Kyselému nebo trestnímu právu," řekla policistka.

S nestandardním zájmem se setkala v únoru 2015 také u spisu označovaného jako Králík, který se týkal podezření z dotačního podvodu kvůli stavbě kanalizace v Kostelci na Hané. Tento případ je také součástí kauzy Vidkun. Podle žalobců Kadlec informace z tohoto spisu poskytoval Kyselému a Petrůjovi následně ukládal, aby zajistil vydání rozhodnutí o zahájení trestního stíhání. "Bylo evidentní, že se o tuto věc Petrůj zajímá víc, dal mi pokyn, abych byla ofenzivnější. Překvapilo mě, že u ostatních spisů jsem takové pokyny od něj nedostávala," uvedla Dvořáková.

Spis chtěla odložit, neboť se podvod neprokázal. Domluvena na tom byla i s žalobcem, Petrůj si však spis vzal, že ho prostuduje. Napsal žalobci žádost o prodloužení lhůty s tím, že bude mít nové zásadní informace, osobně ji však o tom neinformoval. Následně jí přišel anonym ohledně podezření z dotačního podvodu v obci Vícov. S kauzou Králík to však nespojila a vyčlenila to jako samostatnou věc a případ Králík odložila.

Oba obžalovaní popřeli, že by měli o spisy nestandardní zájem nebo je chtěli ovlivňovat. "Byla to povinnost, aby se vedoucí pracovníci ve věcech angažovali," tvrdil dnes Kadlec. "Není normální, aby mi někdo dával za vinu, že dávám pokyny," ohradil se Petrůj.

Související

Více souvisejících

kauza Vidkun Radek Petrůj Ivan Kyselý (podnikatel)

Aktuálně se děje

před 30 minutami

před 56 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 5 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Letní počasí bude pořádně žhavé. Mohou padat teplotní rekordy, naznačují modely

Česko v druhé polovině dubna zaskočil návrat zimního počasí, kdy teploty klesaly pod nulu a na horách spadly desítky centimetrů sněhu. V dlouhodobých meteorologických modelech se ale nic nemění. Letošní léto má podle nich být pořádně žhavé.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy