Czech Express Kulhavý je v JAR. Cape Epic startuje za 4 dny.

Před startem svého šestého Cape Epic se trojnásobný vítěz podniku svěřil, že první dva dny pro něj budou kruté. Poslední měsíc nemohl na 100 % trénovat... 

Autor: Jan Němec
Foto: Jan Němec
Czech Express Kulhavý je v JAR. Cape Epic startuje za 4 dny.


Jaroslav Kulhavý jako poslední z českých elitních bikerů dnes dorazil do Jihoafrické republiky, kde ho za čtyři dny čeká start 17. ročníku Absa Cape Epic. Doprovod mu na šestnáctihodinové cestě z Prahy přes Londýn do Kapského Městě dělal jeho věrný fyzioterapeut Petr Vlášek. Jára se ještě dnes v podvečer postavil na start tradičního charitativního závodu Songo.info Champions Race v chudinské čtvrti Stellenbosche.

Trojnásobný vítěz Cape Epic se ovšem musel před odletem vypořádat s nachlazením, na svůj šestý Epic tak nenastoupí v optimální kondici. "Byl jsem nachlazenej a měl jsem chytlý průdušky... občas se mi to stane, ale většinou na podzim. Měl jsem to ještě před tím, než jsem odletěl do Španělska na první závody a pak na Kypr, takže jsem si tam musel dát asi pět dnů úplný volno. Vypadalo to už dobře, odzávodil jsem Španělsko, který jsem jel tak, abych to objel a šetřil se na Kypr. Ale vrátilo se mi to a bylo to špatný, na Kypru jsem byl v podstatě furt v zimnici," svěřil se Jára těsně před odletem z Česka. "Doma jsem dal oraz a poslední dny to vypadá už dobře, absolvoval jsem i dva tři dobrý tréninky. Vůbec ale teď nevím, jak na tom jsem. Je to skoro měsíc, co jsem nemohl na 100 % trénovat, ale před tím to všechno probíhalo dobře, takže předpokládám, že základ tam je," hodnotil Jára svou připravenost na osmidenní závod, během něhož v terénu urazí celkem 647 km a nastoupá 15 500 m.




Z letadla téměř rovnou na závod.... The Czech Express Jaroslav Kulhavý

"První dva dny budou asi krutý, ale pak doufám, že se to rozjede. Podobně jsem na tom byl vloni před Brazílií.... ale přiznávám, že jsem chtěl bejt nachystanej úplně jinak. Mrzí mě i to Španělsko a Kypr, kam jsem jel hlavně kvůli bodům a mám nulu. Cape Epic je první vrchol sezony, chtěl jsem být dobře připravenej, teď ale nejsem schopen říct, jak to bude vypadat," přemítal dál dvojnásobný olympijský medailista, jenž do 17. ročníku Cape Epic nastoupí společně s Američanem Howardem Grottsem.

Společně vyhráli Cape Epic v roce 2018. Letos to zřejmě bude mít "Czech Express", jak Járovi místní přezdívají, o trochu složitější. Před dvěma roky sice musel Howieho mnoha věcem učit a sem tam se s ním trápit, letos zřejmě bude drobný Američan na koni a trpět bude Jára. 


Jára Kulhavý s Howie Grottsem už společně ve Stellenboschi 


"Nejsem s ním ve spojení moc. Psali jsme si, zval jsem ho na Kypr, když jsem zjistil, že se Škarna zranil a nemůže závodit, ale Howie měl povinnosti v USA a nemohl. Máme stejný tréninkový model, jaký jsme měli vždycky - každý jede svou vlastní přípravu a společně to ladíme až těsně před startem v Kapském Městě. Takhle nám to vždycky fungovalo. Myslím, že máme obrovskou výhodu v tom, že máme obrovsky zkušené zázemí, že je tam s náma Susi a další lidi. S Howiem jsme už společně vyhráli, a to je naše další výhoda," řekl Jára, jemuž sice ubyli soupeři z Itálie, ale přibyla další zajímavá dvojice - Tom Pidcock a Florian Vogel. Ti sice jedou ve stejném dresu, ale rozjetého cyklokrosového vicemistra světa Pidcocka a nestárnoucího Vogela možná bude těžké přesvědčovat, že hrají úlohu podpůrné dvojice. 

"Myslím si, že budou hodně silný, Vogel už na Kypru ukázal jak na tom je. Vloni měl super sezonu, takže ani moc nechápu, proč z toho vystoupil. V zimě závodil na skialpech, naskočil na kolo a vrátil se tam, kde skončil. Možná ještě změní svoje rozhodnutí a začne zase závodit. A Pidcock? Na biku ho moc neznám, ale právě skončil s krosama, takže to tam má."


Jára v závodě Songo.info Champions race v chudinské čtvrti Kaymandi na okraji Stellenbosche...

A jaký program na Járu v Jihoafrické republice čeká? "Nejdřív se musím dospat, přiletěli jsme dnes ráno v osm, ale nějak mi v hotelu nešlo usnout. Odpoledne jsem se krátce projel - protáhl nohy - a šel na závod, kde jsem si ke konci už vystoupil, Alan s Howiem jeli strašně rychle. Zítra celé dopoledne strávíme s tiskovkou v Kapském Městě, odpoledne si půjdeme projet trať prologu na Stolový hoře. Pak dva dny do startu budeme už jen ladit společný věci jako defekty, plugy, obytný auta... Ono je dost lidí v týmu Specialized Racing nových, moc jich neznám, tak uvidíme, jak to bude fungovat."

 




PARTNEŘI MTBS.CZ ZPRAVODAJSTVÍ Z ABSA CAPE EPIC 2020
   

        
DĚKUJEME!
Přečteno - 5247x Tagy: cape epic jaroslav kulhavý howard grotts
Zapojte se do diskuze

Mohlo by vás zajímat

  1. Týmy a klubyKulhavý je zpátky na kole. Návrat na závodní tratě plánuje v květnu
    Kulhavý je zpátky na kole. Návrat na závodní tratě plánuje v květnu
  2. Týmy a klubyTým Buff Megamo se vrací ke Cape Epic ve videu "Fighting for a dream"
    Tým Buff Megamo se vrací ke Cape Epic ve videu "Fighting for a dream"
  3. ZávodyFotogalerie: Cape Epic 2024
    Fotogalerie: Cape Epic 2024
  4. PreviewVítězný Cape Epic Bikecheck: Ghost Anne Terpstry & Specialized Howie Grottse
    Vítězný Cape Epic Bikecheck: Ghost Anne Terpstry & Specialized Howie Grottse
  5. Ostatní závodyZávěrečnou etapu Cape Epic ovládl tým Bulls Mavericks, celkovými vítězi Beers s Grottsem
    Závěrečnou etapu Cape Epic ovládl tým Bulls Mavericks, celkovými vítězi Beers s Grottsem
  6. Ostatní závodyCape Epic 2024: vyhraná 6. etapa je pojistka "žluťáku" Beerse s Grottsem
    Cape Epic 2024: vyhraná 6. etapa je pojistka "žluťáku" Beerse s Grottsem

Vlož svůj komentář:

Pro vkládání komentářů je nutné být přihlášený.
Proto se, prosím, tedy buď přihlašte nebo registrujte.

redakční systém | ISSN 1803-5744