Ibanez PGMM21 Paul Gilbert MGN - tříčtvrteční kytara určená především pro děti

Ibanez PGMM21 Paul Gilbert MGN - tříčtvrteční kytara určená především pro děti
Ibanez PGMM21 Paul Gilbert MGN - tříčtvrteční kytara určená především pro děti

Kytary Ibanez jsou již cca třicet let jedny z celosvětově nejpopulárnějších, nejpoužívanějších a nejprodávanějších elektrických kytar. A také jedny z kytar udržujících dobrou kvalitu za přijatelné ceny. Značku vlastní společnost Hoshino Gakki se sídlem v Nagoji, v prefektuře Aicii v Japonsko.

První, co mě na téhle dětské kytárce zaujalo, je 24 pražců, což na tříčtvrteční kytaře nebývá běžné. Druhá věc je obrácená hlava kytary s mechanikou dolů. To je trochu bizarní, ale dobře, je to model Paul Gilbert a on tohle má rád. Další věc je barva a „nafejkované F otvory“. To je taky oblíbená grafika Paula Gilberta.

 

Tělo

Na tohle tělo použila firma Ibanez topol, který by měl mít podobné zvukové vlastnosti jako olše, s důrazem na středy, což elektrická kytara potřebuje, takže topol je asi dobrá volba. Tělo testovaného kousku je nalakováno světle zelenou metalízou, nemohu úplně říct, že bych z té barvy byl nadšený. Kytara se dělá i v bílé barvě se světlým javorovým hmatníkem, to by se mi líbilo víc.

 

Krk

Javorový krk je z jednoho kusu. Hmatník je z nějaké technologicky upravené borovice (asi z Nového Zélandu), není k dispozici moc informací... Na první pohled vypadá jako z ebenu, pěkná práce, dřevo hmatníku je tvrdé, matné, s mírnou kresbou. Hlava kytary je rovnoběžná s krkem (jako u Telecasteru), díky tomu může být krk z jednoho kusu, jinak by byl konec krku s hlavou pravděpodobně lepený. Profil krku je oblé C. To je oblíbený tvar krkového profilu Paula Gilberta. Pražce jsou slušně opracovány, neškrábou, jsou kvalitně usazeny a jsou medium jumbo. Kytara dobře ladí.

 

Snímače

Dva humbuckery jsou Ibanez Infinity R. Z jakého materiálu jsou magnety. jsem nezkoumal, hraje to dobře. Vím jen, že snímače Infinity se dříve nedávaly do levných, ale až do těch dražších kytar Ibanez. Doba pokročila a dnes se dávají už i do levnějších dětských. Zvuk je vyvážený, nemám výhrady.

 

Mechanika

Hlavová mechanika je vzhůru nohama, což se mně osobně zdá poněkud divné, ale je to oblíbená věc pana Gilberta. Mechaniky ladí plynule, nemají „vakl“. Ladění drží přiměřeně ceně kytary. Protože má kytara kratší menzuru, nejsou struny tak napnuté a dají se velmi pohodlně vytahovat. No zkrátka to láká k velkým bendům, ale pak se trochu rozlaďuje. Když se na kytaru bude hrát „normálně“, tak to ladění drží hezky.

 

Kobylka

Kobylka je obyčejná, pevná, struny jsou protaženy skrz tělo. Šestice pohyblivých kamenů nám umožní kytaru nastavit tak, aby dobře ladila v polohách a aby struny byly dostatečně nízko (pro pohodlnou hru). Bohužel malinké červíky - šroubky - vylézají při tomto nastavení docela nahoru a trochu škrábou do ruky, obzvlášť při technice tlumení pravou rukou. To se dá řešit dvěma způsoby: Buď červíky vyndáme a zkrátíme (což teda vyžaduje zručného domácího kutila), nebo se poohlédneme v nějakém obchodě s hudebními díly po kratších červících a vyměníme je.

 

Přepínač snímačů a potenciometr

Máme tady jen dva humbuckery, ale přepínač je pětipolohový, máme tedy celkem pět kombinací zapojení snímačů. Lepší než to popisovat, bude podívat se na obrázek. Jak vidíte na obrázku, zapojení dvou snímačů je velmi chytré. Můžeme si užít klasické zvuky humbuckerů, zvuk singlu a zvuk podobný Telecasteru. Zapojení à la Telecaster se mi velmi líbilo.

Potenciometr je na kytaře jenom jeden, a to Volume. Je graficky ukryt v dolním černém „efku“ v té „bambuli“. To, že kytara nemá další potenciometr, je dobře. Je určená pro děti, tak ať z toho nemají těžkou hlavu, že. Mně by to taky stačilo.

 

Závěr

Ibanez PGMM21 mě překvapila kvalitou zpracování a humbuckery Infinity R. Čtyřiadvacet pražců je zajímavá věc, ale pro dětskou kytaru je to přílišný luxus. Pochybuji, že v druhé oktávě budou žáci hrát. Na druhou stranu, když si tuhle kytárku vezme do rukou zkušená kytaristka s menší rukou, může se 24 pražců pěkně zapotit.

 

Info:

Elektrická kytara Ibanez PGMM21 je tříčtvrteční kytara určená především pro děti. Vybavená je dvěma humbuckery Infinity R, příjemným 24pražcovým krkem a pevnou kobylkou. Cena je 5270 Kč.

 

Plus:

kvalitní zpracování

snímače Infinity R

chytré kombinace snímačů

dobrý zvuk

24 pražců

 

Mínus:

obrácená ladicí mechanika

delší šroubky v kamenech kobylky (škrábou)

 

Technická specifikace

tělo topol
krk javor, tvar C
hmatník upravená borovice
menzura 564 mm
šířka krku u hlavy 41 mm
pražce medium jumbo
kobylka pevná
snímače 2x humbucker Infinity R
ovládání pětipolohový přepínač snímačů, potenciometr Volume

 

https://www.ibanez.com/eu/products/detail/pgmm21_2y_02.html

Psáno pro časopis Muzikus