osmifinále - odvety
11.03.2020 21:00 CET
2 : 3
po prodloužení
(1:0, 1:0)
Stadión:
Anfield, Liverpool

Reportáž

Liverpool končí! Simeoneho eso Llorente poslal dál Atlético

Liverpool titul v Lize mistrů neobhájí. Prakticky po celou dobu horší Atlético statečně odolávalo obřímu tlaku Reds a ještě mu zbylo dost sil, aby v nastavení dvěma góly Llorenteho zpečetilo liverpoolskou tragédii.

Před Liverpoolem stála obrovská výzva. Překonat obranu Atlética, s nímž se anglickému týmu nikdy moc nedařilo. Navíc v hlavách Kloppových svěřenců nutně musela problesknout i myšlenka na deset let starý dvojduel, který pro Liverpool nedopadl dobře. Tentokrát zně úkol jasně - Liverpool musel skórovat, aby smazal jednogólové manko z Madridu. Atlético je na podobné vypjaté zápasy zvyklé a na Anfield jelo s cílem vystrnadit obhájce trofeje.

Reds začali přesně tak, jak od nich jejich fanoušci čekali. Aktivně se na soupeře vrhli a chtěli co možná nejdříve smazat manko. Atlético ale pokračovalo v podobném duchu jako v prvním utkání, tedy s pečlivou obranou a tvrdou hrou jako hlavními atributy. V desáté minutě se do první střelecké příležitosti dostal Mohamed Salah a ačkoli mu trenér Klopp zatleskal, egyptský útočník mohl mířit trochu lépe.

Atlético trpělivě čekalo na svou šanci. V 17. minutě po nepříliš jistém zákroku Virgila van Dijka rozehrával Koke rohový kop na přední tyč. Tam si balon našel obránce Felipe, který jej hlavou poslal jen těsně vedle tyče! Atlético ale podle očekávání soustředilo své síly především na bránění těsného náskoku, což se projevovalo neustálým, neúnavným presinkem hráčů Reds.

Liverpool se i proto velmi těžko prosazoval alespoň do náznaků šancí. Obvykle snadná až telepatická sehranost útočných es dnes vázla a k vidění bylo až příliš mnoho nepřesností v blízkosti velkého vápna Jana Oblaka. Deset minut před koncem první půle přiletěl do jeho výsostného území skvělý pas ze strany od Salaha a Roberto Firmino se po něm rychle natáhl. Jenže ještě rychleji reagoval Oblak, který reflexivním zákrokem podržel svůj tým.

Oblak se sice tvrdohlavě rozhodl, že dnes prostě neinkasuje, jenže vůle Liverpoolu byla příliš silná. Ve 43. minutě totiž další z mnoha centrů zprostředkoval Oxlade-Chamberlain a na středu vápna našel Georginia Wijnalduma. V podstatě nehlídaný Nizozemec nemusel skákat příliš vysoko, ale jeho hlavička o zem splnila svůj úkol přesně - 1:0.

Reds byli v dnešním utkání mnohem lepším týmem, než jaký malátně dokráčel k porážce v Madridu. Trávník na slavném stadionu vytrvale zkrápěl déšť, což trochu komplikovalo kombinační um domácích Reds. Atléticu se stále nedařilo vytlačit Liverpool za polovinu, tím míň vytvořit si vlastní šanci. Kloppův stroj dominoval.

Současný stav mu ale nestačil. Druhou branku zápasu chtěl vstřelit Oxlade-Chamberlain, který pořádně protáhl pohotového Oblaka. Ani slovinský brankář nedokázal v 66. minutě zasáhnout, když se tečovaná rána Mohameda Salaha dostala na hlavu Andyho Robertsona. Jenže místo Oblaka zasáhlo břevno!

Obrana colchoneros se v těchto chvílích překonávala. Když se do rány z uctivé vzdálenosti opřel Alexander-Arnold, zasáhl s vypětím všech sil Oblak. Následnou dorážku zase pomohl zablokovat Trippier. Liverpoolu se čas krátil a výrazně se tlačil vpřed, ale obrana Atlética držela. Pět minut před koncem druhé půle ji nůžkami nepřekonal Mané a o pár chvil později ani pronikající Salah pálící těsně nad!

V nastaveném čase se do sítě domácích sice trefil Saúl Ñíguez, jenže v ofsajdu se nacházeli hned tři hráči Atlética, takže šok na Anfieldu se nekonal. Tryskající extáze vybuchla až ve čtvrté minutě prodloužení. Neúnavný Wijnaldum proběhl prakticky přes celé hřiště po straně a dalším přesným pasem našel před bránou Roberta Firmina. Ten letos doma ještě gól a nemohl si přát lepší chvíli. Jeho první hlavička sice mířila jen do tyče, ale od ní se k brazilskému technikovi míč vrátil - 2:0.

A pak to přišlo. Jen dvě minuty po inkasované brance totiž brankář Adrián nepochopitelně nahrál na kopačku Félixovi, který včas posunul míč na nabíhajícího Marcose Llorenteho. Střídající hráč si navedl míč a obstřelil opět špatně postaveného Adriána!

Střídání dneska opět převážila vítězství na stranu colchoneros. Simeoneho magie opět zafungovala v nastavení prodloužení, když čerstvý Álvaro Morata rozehrál na volného Marcose Llorenteho. Ten udělal s míčem pár kroků a zamířil po zemi nechytatelně k tyči!

V posledních vteřinách utkání musel Liverpool dopít pohár hořkosti a zmaru do dna. Saúl si vyměnil míč se střídajícím Moratou, který si už poradil i se špatně zasahujícím Adriánem. Díky brilantnímu tahu trenéra Diega Simeoneho postoupilo právě Atlético a vyřadilo úřadujícího šampióna. Fotbal někdy zkrátka nemá logiku...

Autor: Ondřej Pražák

Komentáře (1242)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele