Zatímco nejnižší noční a brzké ranní teploty vyšplhají nejvýše k sedmi až deseti stupňům, odpoledne se lidé ohřejí. „Teploty stoupnou k šestnácti až devatenácti stupňům,“ potvrdili meteorologové.

Koronavirus - Ilustrační foto
Pandemii koronaviru by mohlo zastavit jaro, doufají lékaři

Přes den má být oblačno až polojasno. Odpoledne ojediněle přeháňky. „Teploty stoupnou k šestnácti až devatenácti stupňům. U jižní hranice, ojediněle i jinde, není vyloučena i první letošní dvacítka, ale záleží to na uklidnění větru,“ potvrdil meteorolog Petr Münster.

Za studenou frontou, která v noci na pátek přejde přes republiku k jihu, má proudit chladný vzduch od severozápadu. Nedělní noční teploty by mohly klesnout až k minus čtyřem stupňům Celsia. „V sobotu se nejvyšší denní teploty vyšplhají k pěti až devíti, v neděli pak k sedmi až desíti stupňům Celsia,“ předpověděl meteorolog.

Popis fotky: Výprava vědců do Antarktidy - Na snímku je detail nášivky expedice na bundě jednoho z výzkumníků z Masarykovy univerzity.
Expedice Masarykovy univerzity v Antarktidě zažívá extrémní teploty i vánici

Vývoj teplot sleduje i vinař a zemědělec Václav Horáček z Rakvic na Břeclavsku. „Ranní přímrazky by v březnu ještě být měly. Když bude teplo několik dní po sobě a neochladí se ani v noci, začne vše rašit. Pak přijde mrazík a vše pomrzne,“ zmínil.

V březnu se teplota vyšší než dvacet stupňů Celsia objevila v roce 2017 již 4. března. V Dyjákovicích na jihu Moravy naměřili rovných 20,4 stupně nad nulou. "Ve čtvrtek se budou hodnoty pohybovat na úrovni rekordních hodnot maximální teploty vzduchu," uvedl Münster.

"Vhodná vzdálenost pro běžné konverzace."
Ven z karantény? Král koblihových lidí to nedovolí. Lidé si utahují z koronaviru

Příští týden podle něj čeká jih Moravy pozvolné oteplování. Do poloviny týdne až do patnácti stupňů Celsia. "Směrem k víkendu pak zase přijde lehký pokles hodnot," nastínil meteorolog.