Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Cyklotoulky

Tratě po deštích v Kontiolahti silně utrpěly. Do sprintu jde český kvintet i s Krupčíkem

Daleko na severu, v krajině lesů a jezer. Biatlonový Světový pohár pokračuje v Kontiolahti. Na startu sprintu mužů nechybí po konci kariéry Michala Šlesingra český kvintet Adam Václavík, Michal Krčmář, Ondřej Moravec, Jakub Štvrtecký a Tomáš Krupčík. Přímý přenos vysílá od 15:00 ČT sport a web ctsport.cz.

Tomáš Krupčík
zdroj: ČTK/AP

Situace se mění každým dnem. Severní Karélie se zdála být od koronaviru vzdálená. V současnosti však už finská vláda řeší, co s nárůstem počtu nemocných v celé zemi a nad pořádáním závodů visí velký otazník.

Už ve 4 hodiny místního času odcestovala z místa kompletní americká reprezentace, aby se stihla vrátit před plánovaným uzavřením hranic.

Závodníky přímo na stadionu trápí zcela rozbředlá trať. Ještě ve středu na střelnici připomínala spíše močál.

"Má se ochladit, tak to snad bude lepší, ale tyhle ‚bazény‘, které napouštějí na stadionu, se prakticky nedají ani objet," popsal šestadvacátý muž celkového pořadí SP Moravec, který má na Kontiolahti výjimečně krásné vzpomínky. Čtyřikrát tu vybojoval medaili, na mistrovství světa v roce 2015 vůbec tu nejcennější. K tomu ještě bral stříbro v závodě s hromadným startem a bronz ve vytrvalostním závodě. V sezoně 2013/2014 tu byl ve sprintu třetí a v téže disciplíně o tři roky později dokonce druhý.

Je nám líto, video expirovalo.
SP v biatlonu v Kontiolahti se uskuteční podle plánu bez omezení

Naopak třeba Adam Václavík tu ani v jednom ze dvou sprintů, které zde absolvoval, nedojel ani na bodech. Jakub Štvrtecký tu bude závodit ve Světovém poháru poprvé.

Po čase se do seriálu vrací Krupčík. V sestavě nahrazuje matadora Šlesingra, který v Novém Městě před prázdnými tribunami ukončil závodní kariéru.

Kromě mokré a možná zledovatělé trati na závodníky čeká obvykle větrná střelnice a také nejostřejší z výšlapů – tzv. zeď.

Tam se dá ztratit, anebo naopak získat hodně času. Johannes Bö a Martin Fourcade si to nejen na ní rozdají o cenné body v souboji o celkové prvenství a velký křišťálový glóbus. Na první pohled se může zdát, že je na tom lépe Francouz, ale je to zcela naopak. Po odpočtu dvou nejhorších výsledků má Nor kvůli své lednové absenci náskok 13 bodů.

A je také dost dobře možné, že biatlonisté v severní Karélii "zamrznou". V ohrožení je finále poháru v Oslu a jednou z variant je, že by se závody odjely opět ve Finsku. Kde by kolotoč v téhle sezoně skončil, mohl by i začít, neboť po letech startů v Östersundu se příští ročník načne právě uprostřed země tisíců jezer.

Program vysílání SP v Kontiolahti

Čtvrtek 15:00 sprint mužů

Pátek 15:00 sprint žen

Sobota 13:25 stíhací závod mužů

Sobota 15:15 stíhací závod žen

Neděle 12:50 smíšené dvojice

Neděle 14:45 smíšená štafeta

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články