Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Vědci vyvinuli zařízení k ochraně památek zámeckých parků

Věda

  5:41
PRAHA - Vědci z Botanického ústavu Akademie věd ČR během výzkumu zámeckých parků vyvinuli dvě technologické novinky, které pomáhají chránit památky zahradního umění před řasami a sinicemi. Botanický ústav to ve středu uvedl v tiskové zprávě. Podle odborníků ohrožují řasy a sinice památky zahradního umění nejen ve vodě, ale všude, kde mohou napadnout dřevo, kámen či omítky.

Průhonický park foto: pruhonickypark.cz

„Tyto mikroorganismy způsobují památkám ztrátu pevnosti konstrukcí, ztrátu elasticity krytin a fólií, ztrátu průhlednosti historických skel, plesnivění nebo změnu barvy. Včasná detekce mikroorganismů - zda se jedná o sinice, řasy, houby nebo plísně - ušetří miliony korun,“ řekla Eliška Maršálková z Oddělení experimentální fykologie a ekotoxikologie ústavu.

Vědci v Antarktidě zažili extrémně vysoké teploty i silnou vánici

Vědci vyvinuli zařízení, které zkoumá stavby a konstrukce bez zásahu do povrchu materiálu. „Zařízení dokáže poměrně rychle a jednoduše, aniž by poškodilo zkoumaný objekt, odhalit v terénu začínající biokorozi, tedy nežádoucí změnu vlastností materiálu v důsledku působení živých organismů, a následně ji vyhodnotit. Správce objektu pak podle výsledků může rychle a efektivně zvolit způsob nápravy,“ popsala Maršálková.

Na monitoring náhlého zhoršení kvality vody je zaměřena další novinka, on-line systém, který vyhodnotí stav vody na základě změn teploty a množství chlorofylu. Podle AV v případě havárie či přívalového deště okamžitě oznámí znečištění, upozorní i na počáteční rozvoj sinic.

Čeští vědci popsali dva nové druhy žab, jsou kriticky ohroženy

Vědci se věnovali i nebezpečí rozmnožení invazivních druhů rostlin. „Zámecké parky jsou velmi druhově bohaté a jsou pokládány za zásobník rostlinných invazí připravených zahltit krajinu. Byli jsme však překvapeni výsledky zkoumání. Když jsme vyhodnotili průzkum v 90 zámeckých parcích, ukázalo se, že díky dobré údržbě parků k výraznějšímu zplaňování nedochází. Naopak, více druhů se šíří z okolní krajiny do parků - od ovocných dřevin až po okrasné zahrádkové druhy,“ uvedl Jan Pergl z Oddělení ekologie invazí Botanického ústavu.

Výzkum zahrnoval i například rizika zavlékání nepůvodních hub do zámeckých parků, samovolné šíření nepůvodních dřevin nebo příčiny kvetení sinic v Průhonickém parku. Jeho výsledky podrobně shrnuje výstava, která se v březnu koná v Galerii Natura v průhonickém zámku, v červnu bude k vidění v Knihovně Jiřího Mahena v Brně.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!