Seriálový Zaklínač válí i v hudebních hitparádách. Kdo za novým hitem současnosti stojí?

Seriálový Zaklínač válí i v hudebních hitparádách. Kdo za novým hitem současnosti stojí?
Zaklínač | Netflix
Skladba Toss a coin to your Witcherneboli "Tak dej groš zaklínači" si získala srdce diváků po celém světě a Netflix má kromě úspěšného seriálu na krku i zářez na poli hudebním. A kdo za to vlastně může? Trio Jenny Klein (textařka), Sonya Belousova a Giona Ostinelli (skladatelky).
Všechny tyto tři ženy mohou za to, že soundtrack Zaklínače je snad v každé zemi mezi 10 nejlepšími v hudebních žebříčcích. Na youtube najdete nespočet coververzí a nikdo asi není víc překvapený z úspěchu než samy autorky.
Tvůrkyní textu je překvapivě jedna z výkonných producentek seriálu a autorka scénáře k druhému dílu jménem Čtyři marky Jenny Klein. Vedoucí seriálu Lauren Hissrich totiž přišla s nápadem, že Marigold, který bude v této epizodě představen, by měl v seriálu i zpívat (konec konců, je to bard).
"Vůbec jsem to nečekala, jsem scénáristka, nevěděla jsem, že budu do scénáře psát text písně, půjdu spát a ráno se probudím jako autorka písně, kterou všichni poslouchají," přiznala v rozhovoru pro Entertainment Weekly Kleinová. Věděla pouze to, že musí představit Marigolda a složit mu píseň. Zaměřila se tedy na důvod, proč se samotář Geralt nakonec rozhodne Marigolda strpět. Vezme barda na milost jen díky jeho přístupu k zaklínačově pověsti, kterou se Marigold rozhodne prezentovat v pozitivním světle. Píseň tak měla splnit několik účelů najednou.
"Bylo tu vzrušující. Mohl by Marigold složit píseň, která by dokázala obnovit elfskou historii a zároveň emocionálně spojit Geralta s Yennefer?" odkryla proces psaní Kleinová. "Ti dva spolu v epizodě pohromadě nejsou, ale píseň by je mohla spojit jako dva vyvržence, kteří se snaží přežít mezi lidmi. Něco v tom smyslu jako: nebojte, jsem přítelem lidí. Což je poslední verš, který patří Geraltovi, ale i Yennefer a jejímu úsměvu v poslední scéně epizody Čtyři marky."
Joey Batey
Marigold | Netflix
Autorka zároveň přiznává, že ačkoliv to nikdy nedělala, rozhodně se nebála. Nejhorší verzí prý bylo to, že pokud se jí báseň, jež by šla zhudebnit, nepovede, prostě ji v seriálu nepoužijí, což není žádná tragédie. Rozhodla se tedy, že to zkusí a pro pomoc se obrátila na knižní předlohu. V ní si všimla, že dost často Geralt za svou práci nedostává zaplaceno, což je pěkný podraz, tak se tím prý trápila, že si v autě začala broukat Toss a coin to your Witcher. Auto otočila, odjela domů a během 10 minut měla kompletní text. Navíc je v něm i odkaz na to, kde se děj epizody s Geraltem odehrává. V elfštině znamená dané místo Valley of Flowers nebo Valley of Plenty. Což se do textu plně dostalo.
Pak už jen zbývalo složit hudbu, která se prý k tak skvělým slovům psala sama. Sice vzniklo několik verzí písně od středověké verze až po nadčasovou poplatnou každé době, nakonec ale u Belausové a Ostinelliové vyhrála ta, kterou jsme slyšeli a v kterou autorky doufaly, že si vybere i Netflix, což se nakonec stalo.
Natáčení skladby samotné ale tak snadnou záležitostí nebylo. Trvalo asi 7 až 8 měsíců a autorky hudby během natáčení použily a hrály na 64 různých nástrojů. "Zaklínačův Kontinent je rozmanitý a obrovský, chtěly jsme, aby tato rozmanitost byla ve výsledném zvuku slyšet," prozradila Sonya Belousova. "Měly jsme historické nástroje z celého světa - z Číny, Malajsie, Ruska, Maďarska, Portugalska...." Tím ovšem nastala ta skutečná výzva. Úkolem hudebnic bylo nejen tyto nástroje použít, ale skloubit jejich zvuk tak, aby výsledný zvuk zněl moderně.
"Naším cílem bylo, aby se z Marigolda stal Freddie Mercury Kontinentu, rocková hvězda," pokračuje Belousova. "Když jste rockovu hvězdou, je jasné, že vaše písně přebírají další zpěváci. Takže kdykoliv se jakákoliv postava seriálu ocitne v hospodě, slyšíte v pozadí jiné verze různých Marigoldových písní."
Proto je pro obě autorky hudby tak úžasné sledovat, co se kolem písně od jejího uvedení v seriálu děje. "Tolik jsme se bavily, když jsme samy tvořily různé verze Toss a coin. Vidět fanoušky jak dělají to samé je naprosto úžasné, baví se tím stejně jako my," dodala Ostinelliová.
Zajímavostí každopádně je, že ani natáčení finálního zpěvu nebylo úplně bez problémů. V červenci 2019 se měl Joey Batey dostavit do studia v Londýně a píseň nazpívat, jenže byl nemocný. Nakonec tedy nezbylo nic jiného než dorazit nemocný a každou chvilku se prolévat čajem s medem a citronem, aby byl schopný to uzpívat, což se mu podařilo.
Díky Netflixu se světla světa dočkala i dabovaná verze písně, kterou fenomenálně nazpíval Ondřej Rychlý, sice se některé narážky v překladu ztratily, ale i tak je to chytlavá skladba, kterou prostě z hlavy nedostanete. Takže se omlouvám za připomenutí. :-D