Dva senátoři, kteří byli v Itálii, museli do karantény. Nákazu koronavirem u nich testy neprokázaly

V karanténě jsou kvůli epidemii nového typu koronaviru dva čeští senátoři, kteří navštívili Itálii. Novinářům to ve čtvrtek bez bližších podrobností oznámila vedoucí Kanceláře Senátu Jana Vohralíková, která předsedá krizovému štábu v horní komoře. Tisková tajemnice Kanceláře Senátu Sue Nguyen řekla, že jde o Tomáše Goláně (za hnutí Senátor 21) a Šárku Jelínkovou (KDU-ČSL). Nakažení koronavirem u nich testy neprokázaly, dodala.

Tento článek je více než rok starý.

Praha (Aktualizováno: 11:58 12. 3. 2020) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Šárka Jelínková

V karanténě jsou Šárka Jelínková (KDU-ČSL) a Tomáš Goláň (za hnutí Senátor 21) | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iROZHLAS.cz

Zlínský senátor Goláň na svém twitteru počátkem března uvedl, že byl týden lyžovat v Cavalese v severní Itálii. O týden později nazval karanténu pro Čechy, kteří Itálii navštívili, za uvalení domácího vězení pro 20 000 spoluobčanů. Opatření podle senátora mělo odvést pozornost od kauz spojených s ANO a vláda se prý na to nepřipravila. Řada z dosavadních 94 českých pacientů se ale podle ministerstva zdravotnictví nakazila právě během pobytu v Itálii.

Tak jsme si vyrazili na lyžovačku do Cavalese v Severní Itálii a ubytovali se v hotelu Excelsior. Hotel je sice ze 17. století, ale je to nádhera, protože to má úžasnou atmosféru let minulých ❤️ 👍

Tak teď týden… instagram.com/p/B9Mr6M9goDI/…

17:45 – 01. 03. 2020

5

V únoru byla lyžovat v Itálii senátorka a starostka Prahy 10 Renata Chmelová z klubu KDU-ČSL. V lyžařském středisku Canazei a v okolí města Trento byla do 22. února, vrátila se tedy ještě před zavedením karantény. Minulý týden se zúčastnila jednání zastupitelstva, což některým jeho členkám podle serveru Seznam zprávy vadilo. Chmelová na svém twitteru uvedla, že ona i její děti čelily po zveřejnění článku nadávkám a výhrůžkám.

Žádám @Seznam Zprávy o stažení celého článku. To že @Radek Nohl vypustil lživou část nestačí.
Přeci nestavíte svoji práci na dvou hysterkách pod vedením rozvědčice.
Udělejte to alespoň kvůli mým dětem. Děkuji za objektivní novinařinu. Udělat chybu může každý. Omluvu nežádám. twitter.com/RenataZDesitky…

20:35 – 08. 03. 2020

2

Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) vyzval ke klidu, rozvaze a zodpovědnému chování. V závislosti na vývoji situace se šířením koronaviru ale naznačil, že horní komora by mohla v případě nezbytnosti zrušit své zasedání, které je naplánováno na příští týden. „Budeme nejdříve omezovat účast veřejnosti, a pokud to bude nutné, tak i rušit jednání orgánů Senátu včetně například orgánů pléna,“ uvedl.

Vohralíková uvedla, že Kancelář Senátu postupuje v návaznosti na doporučení Bezpečnostní rady státu. Krizový štáb se znovu sejde v pondělí, aby rozhodl o dalším postupu. Zatím štáb senátorům doporučil, aby se při schůzi obešli bez svých asistentů a dalšího doprovodného personálu.

Sněmovna přerušila zasedání

Sněmovna se kvůli koronaviru ve středu rozhodla předčasně ukončit své zasedání. V případě Senátu by stejný krok znamenal, že zákony, které má projednat, by byly postoupeny prezidentovi jako přijaté. Horní komora má totiž na rozdíl od Sněmovny z ústavy na projednání zákonů pouze 30 dní od obdržení tisku s výjimkou zákonů ústavních.

Obchody se zavírat nebudou, karanténa Prahy nehrozí, popřel Babiš fámy ze sociálních sítí

Číst článek

Senát v rámci prevence proti šíření koronaviru zrušil veškeré akce pro veřejnost, jako jsou konference, semináře, besedy nebo vernisáže. Přístup veřejnosti na jednání senátních výborů a schůzi horní komory byl omezen, přísnější pravidla platí i pro média.

Schůzi Senátu budou moci lidé sledovat prostřednictvím senátního webu, z jednání výborů je k dispozici zvukový záznam. Podobná opatření přijala i Sněmovna. Z jejích členů byli v karanténě poslanci ODS Vojtěch Munzar a Karel Krejza a bývalý předseda hnutí STAN Petr Gazdík.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme