Hlavní obsah

První liga je ukončena, Jágrovo Kladno v extralize nahradí České Budějovice

Praha
Aktualizováno

Zbylý program aktuálního ročníku Chance ligy, druhé nejvyšší tuzemské hokejové soutěže, je kvůli pandemii koronaviru zrušen, série předkola play off už se nedohrají a čtvrtfinále ani nezačne. Postupujícím do extraligy se staly České Budějovice coby suverénní vítěz základní části. Sport.cz to potvrdil ředitel soutěže Pavel Setikovský. Razítko dal výkonný výbor Českého hokeje, který zasedal ve čtvrtek dopoledne.

Foto: HC Motor České Budějovice

Hokejisté Motoru České Budějovice v utkání se Slavií - archivní foto.

Článek

Prvoligové kluby se na tom, že chtějí soutěž ukončit a navrhují uznat České Budějovice jako vítěze, dohodli na středeční schůzce. Uvedené řešení podpořilo sedm z desti účastníků vyřazovací části soutěže, tj. více než dvoutřetinová většina. Výkonný výbor návrhu vyhověl.

Jihočeši se tak do extraligy vrátí po sedmi letech strávených o patro níž. V soutěži nahradí Kladno, které po roce sestoupilo do Chance ligy.

Výkonný výbor svazu zároveň rozhodl o odložení nejvyšší soutěže do 29. března, na čem se včera jednomyslně dohodly extraligové celky, kterým ještě neskončila sezona.

Dojde-li k uvedenému datu ke změnám pravidel, které by pořádání soutěže umožňovaly, extraliga bude pokračovat 30. března třetími, rozhodujícími zápasy předkola play off a od 1. dubna zkráceným play off, hraným na tři vítězná utkání.

Zastaveny i mládežnické soutěže

Stejně jako v Chance lize bylo rozhodnuto i o ukončení vyřazovací části druhé ligy. Postupujícího do Chance ligy rozhodnou zápasy tří vítězů skupin, tj. Draků Šumperk, HC Stadionu Vrchlabí a SC Kolín, které začnou v neděli.

Všechny mládežnické soutěže řízené svazem – juniorské, mládežnické i žákovské – jsou s okamžitou platností ukončeny. Krajským a okresním výkonným výborům hokejový svaz uložil, aby stejně postupovaly v případě soutěží, které řídí ve vlastní působnosti.

„Výkonný výbor vzal při rozhodování v potaz jak většinové názory klubů, tak skutečnost, že situace se velmi rychle vyvíjí, nejsou vyloučena další, zpřísňující opatření ze strany státních orgánů ani kroky, které přijmou v rámci vlastní kompetence regionální, krajské nebo městské instituce," uvedl tiskový mluvčí svazu Zdeněk Zikmund.

„Výkonný výbor zároveň vyjádřil politování nad tím, že přijaté kroky poznamenají závěrečnou část soutěží, které jsou pro kluby, hráče i fanoušky vyvrcholením celoroční práce a sezony. Jednoznačnou prioritou je ovšem ochrana zdraví všech účastníků utkání, zvlášť v případě nezletilých osob," dodal Zikmund.

Reklama