Online reportáž

Normálně by se sólista ústeckého baletu Vladimir Gončarov připravoval na představení. Třeba na Romea a Julii od Sergeje Prokofjeva. Vzhledem k vládnímu nařízení, které má omezit šíření nového typu koronaviru, však nyní netuší, kdy se znovu postaví před obecenstvo. Stejně jako všichni, koho nařízení postihlo, doufá, že to nebude trvat dlouho.

Co je koronavirus.Zdroj: Deník„Sice nebude představení, ale ani žádné poflakování. Budu tvrdě cvičit. Vláda zákaz zruší a já musím být okamžitě ve formě. Toulání po hospodách ani povalování na gauči nepřipadá v úvahu,“ přiblížil ústecký držitel divadelní ceny Thálie Gončarov.

Není jediný umělec, kterého zákaz nemile zaskočil. Činoherní studio do pátku 13. března ruší svá představení Lidojedi a Poslední kšeft. Představení Paškál v sobotu 14. března odehraje na studiové scéně Obejvák s kapacitou do 40 diváků.

„U všech dalších představení nasazených v následujícím programu snižujeme kapacitu hlediště na 80 míst. Vstupenky na zrušená představení lze v místě zakoupení vrátit nebo vyměnit za náhradní představení s termíny v květnu a červnu,“ informoval mluvčí ústecké činohry Petr Kuneš.

MHD v Ústí nad Labem
Ústecký dopravní podnik mění kvůli viru jízdní řády MHD

On a jeho kolegové nejsou sami, kdo musí sledovat počet příchozích. Včera dopoledne to vystihl jeden z Ústečanů, jakmile vešel na recepci plavecké haly na Klíši. „Doufám, že nejsem sto první,“ zahlaholil.

Obsluhující za pultem Andrea Volfová mu odpověděla, že nikoli. Kolem poledne tu totiž na patnáctičlenný personál připadlo pouhých 45 plavců. „Nad sto lidí tu bývá, teď ale nechodí. Buď se bojí nákazy, nebo mají obavy, že by museli jet domů případně čekat, než se uvolní místo,“ poznamenala.

Do bazénu ostatně nevyrazila ani Ústečanka z Neštěmic Martina. Musela zůstat doma se svými syny Dominikem a Matějem, jelikož jejich škola uposlechla nařízení a zavřela stejně jako všechny ostatní v republice. „Určitě by se mi líbilo, kdybychom měli bazén celý pro sebe. Jeden ale nikdy neví. Buď bude hodně lidí, nebo se nakazíme,“ vysvětlila mladá maminka.

Nemocní na ústeckém infekčním oddělení vyčleněném pro boj s nákazou COVID–19 podle primáře Pavla Dlouhého co do počtu nepřibývají, pouze se obměňují.

Eva Poláčková
Epidemioložka Poláčková: Nepodléhejte panice a důsledně dodržujte hygienu

Předevčírem odpoledne sem například transportovali z linkového autobusu Regiojet ženu z Argentiny se čtyřicetistupňovou horečkou, další dvě z Brazílie měly přibýt včera během dne s naměřenou hodnotou 38,5 stupně Celsia.

„Leží u nás patnáct pacientů, dva na jednotce intenzivní péče a z toho čtyři mají prokázanou nákazu koronavirem. Někteří už mají nákazu vyloučenou, ale jejich zdravotní stav nedovoluje propuštění. Ostatní čekají výsledky vyšetření,“ dodal primář Dlouhý.

Koronavirus v ČeskuZdroj: Deník