Carmen z berlínské Státní opery v přímém přenosu

Státní opera v Berlíně byla nucena zrušit všechna představení od 11. března do 19. dubna 2020 kvůli opatřením proti šíření nákazy koronavirem. Dnešní představení Bizetovy opery Carmen v nastudování Daniela Barenboima s Anitou Rachvelishvili v hlavní roli však zcela zrušeno není: bude přenášeno ve spolupráci s Rundfunk Berlin-Brandenburg (RBB) v přímém televizním, rozhlasovém a online přenosu.
G. Bizet: Carmen – Staatsoper Berlin 2020 (foto Monika Rittershaus)

Staatsoper Unter den Linden v Berlíně, podobně jako jiné kulturní instituce v celé Evropě, uzavřela své hlediště. Rozhodnutí Odboru Senátu pro kulturu a Evropu tak bojuje proti šíření epidemie koronaviru. Uzavírka platí do 19. dubna 2020 a diváci tak nemohou představení opery navštívit osobně. Berlínská opera však bude ve spolupráci s RBB vysílat některé inscenace v přímém přenosu.

Jedná se o dnešní představení Carmen a stejným způsobem hodlá zpřístupnit i připravované premiéry Mozartových oper Idomeneo 22. března a Così fan tutte 5. dubna.

Původně plánované představení Carmen se dnes, 12. března 2020 od 19:00 hodin, koná v prázdné hale bez publika, streamované naživo na webových stránkách RBB a Staatsoper Unter den Linden, živě na rozhlasové stanici rbbKultur a v sobotu 14. března od 20:15 hodin v televizním vysílání.

V hudebním nastudování Daniela Barenboima se představí v hlavní roli Anita Rachvelishvili, Michael Fabiano jako Don José či Lucio Gallo v roli Escamilla. V roli Zunigy bude též zpívat český pěvec Jan Martiník.


Georges Bizet: Carmen
Libreto: Henri Meilhac a Ludovic Halévy
Staatsoper Unter den Linden Berlin – 12. března 2020 od 19:00 hodin

Hudební nastudování: Daniel Barenboim
Režie: Martin Kušej
Scénické nastudování: Herbert Stöger
Výprava: Jens Kilian
Kostýmy: Heidi Hackl
Osvětlení: Reinhard Traub

Carmen: Anita Rachvelishvili
Don José: Michael Fabiano
Escamillo: Lucio Gallo
Dancaïro: Jaka Mihelač
Remendado: Ziad Nehme
Moralès: Adam Kutny
Micaëla: Christiane Karg
Frasquita: Alyona Abramova
Mercédès: Serena Sáenz
Zuniga: Jan Martiník
Lillas Pastia: Klaus Christian Schreiber

Staatsopernchor
Staatskapelle Berlin

Nejaktuálnější zprávy ze světa hudby přímo do Vaší schránky

[mc4wp_form id="339371"]

Mohlo by vás zajímat