Kolegovi jen škvírou dali léky a ovoce, popsala firma kontakt s nakaženým

  15:12
Po návratu do Česka nebyl v sídle firmy ani se nesetkal s kolegy, ubezpečuje společnost, jejíž pětapadesátiletý japonský zaměstnanec byl prvním člověkem nakaženým novým koronavirem v Olomouckém kraji. Zástupci firmy muže pouze kontaktovali doma, aby mu s použitím ochranných prostředků předali léky a ovoce škvírou ve dveřích.

Nakaženého muže převezla z jeho bytu v Olomouci na infekční oddělení prostějovské nemocnice speciální sanitka záchranné služby. (ilustrační snímek) | foto:  Michal Šula, MAFRA

Japonec byl na služební cestě v Anglii, odkud se vracel přes Mnichov. Po návratu do Česka na začátku března byl v karanténě, sdělilo vedení prostějovské společnosti Toray Textiles Central Europe.

Ochranná opatření v regionu

„Od prvních příznaků zvýšené teploty byl náš zaměstnanec v dobrovolné domácí karanténě bez kontaktu s dalšími osobami,“ uvedl jednatel společnosti Toray Josef Konečný.

Když se ani po týdnu léčení mužův zdravotní stav nelepšil, hygienická stanice rozhodla o testu na koronavirus, který byl pozitivní. V pondělí kolem jedenácté hodiny dopoledne pak speciální sanitka záchranné služby pacienta převezla z jeho bytu v Olomouci na infekční oddělení prostějovské nemocnice.

Se zaměstnancem bylo vedení společnosti v pravidelném kontaktu přes e-maily a telefon.

„Fyzicky jsme ho navštívili pouze dvakrát, když jsme mu předali léky a ovoce přes minimálně pootevřené dveře a s použitím ochranných roušek. Proběhlo to během tří vteřin bez fyzického kontaktu,“ popsal Konečný.

Člověk, který nakaženého zaměstnance navštívil, nemá žádné příznaky nemoci a podle hygienické stanice ho není nutné na koronavirus testovat, přesto vedení společnosti rozhodlo, že zůstane v domácí karanténě.

Firma také od středy pro jistotu zavedla nová preventivní opatření – při příchodu do práce zaměstnancům měří teplotu, poskytuje jim dezinfekční prostředky a ve zvýšené míře dezinfikuje i veškeré vnitřní prostory.

Jak informoval o nakaženém Japonci hejtman Olomouckého kraje:

10. března 2020