Cape Epic 2020: Tom Pidcock, bez objímání a rozhovorů

Tři dny zbývají do startu 17. ročníku Absa Cape Epic, shrnuli jsme pro vás nejdůležitější zprávy z dějiště podniku...

Autor: Jan Němec
Foto: Michal Červený
Cape Epic 2020: Tom Pidcock, bez objímání a rozhovorů

 

Tlak světového zpravodajství o šířící se epidemii či pandemi koronaviru je pochopitelně cítit i v Jihoafrické republice, kde je naštěstí nakažených opravdu jen hrstka a navíc téměř všichni v severní části země, vzdálené přes 1000 km od Kapského Města. Co ovšem platí v tuto chvíli, nemusí platit za pár hodin, sami jsme toho svědky doma v Česku. Jihoafričtí organizátoři se tak snaží apelovat na všechny účastníky, aby dodržovali veškerá nařízení a pravidla a dodržovali dvakrát pečlivěji zásady hygieny a tím minimalizovali riziko nákazy. Dnešní tisková konference se tak konala bez uvítacího potřásání rukou, objímání a polibků, novinářům byly dokonce odepřeny individuální rozhovory se závodníky a jednotliví řečníci si po každém předání mikrofonu museli vydesinfikovat ruce. "Vše pro zdraví naše a našich závodníků," hlásí pořadatelé, kteří jsou si dobře vědomi toho, že nad závodem visí těžký černý mrak.

Annika Langvad toho zažila už mnoho, ale aby jí někdo desinfikoval ruce před nástupem před novináře, tak to asi ještě ne...

 



 

Nicméně závod má zatím zelenou a kromě několika italských týmů je většina favoritů připravena se v neděli postavit na start prologu, a to včetně obhájců z týmu Scott Sram ve složení Nino Schurter a Lars Forster a jejich nejvážnějších rivalů v barvách Cannondale Factory Henrique Avanciniho a Manuela Fumice. Žádné změny nehlásí ani čeští favorité Kristián Hynek a Martin Stošek (Future Cycling - Northwave) nebo Jaroslav Kulhavý s Howie Grottsem (91 - Songo - Specialized). 


Manuel Fumic a Henrique Avancini. Pro fanoušky nejsympatičtější dvojice. Fumic letos také ohlásil svůj poslední Cape Epic na profesionální úrovni...


Naopak v pelotonu bude v letošním roce velmi zajímavé jméno: Tom Pidcock z Velké Británie. Tomu, kdo pravidelně sleduje cyklokros, nebo silnici není třeba tohoto 20tiletého mladíka představovat. Nedávný cyklokrosový vicemistr světa ze šampionátu ve Švýcarsku, má na svém kontě už tolik úspěchů - juniorský mistr světa v cyklokrosu i na silnici, mistr světa U23 v cyklokrosu, bronzový na silničním MS U23, mistr Evropy v cyklokrosu U23 - že je mnohými považován za podobně talentovaného jedince, jakým je současný fenomén Mathieu van der Poel.

Pidcock, který ještě nedávno závodil na cyklokrosovém kole a pojede ve dvojici s Florianem Vogelem (91 - Specialized - Trinity), nemá se závoděním na horském kole příliš zkušeností, každopádně ho biky baví. "Já prostě miluju cyklistiku. Od silnice až po downhill. Rád bych zkusil závodit na horském kole víc, možná i celou sezonu. Je to zřejmě naivní začínat zrovna s osmidenním Cape Epic, ale já mám rád výzvy a po svém boku budu mít zkušeného Floriana, takže obavy vlastně nemám," přiznal se dnes novinářům mladík z Leedsu.  


Tom Pidcock
 

O osmnáct let starší Florian Vogel žertoval, že stejný věkový rozdíl je mezi ním a jeho tatínkem. "Aspoň se bude cítit dobře," smál se Vogel, jenž na sklonku loňské sezony ohlásil konec své profesionální kariéry. A jak je vidět, své prohlášení musí ještě na chvíli vzít zpátky, protože tato dvojice rozhodně nepojede na výlet, byť má fungovat jako podpůrný tým Specialized, tedy Járovi a Howiemu.

"Myslím, že budeme udržovat naší strategii v tajnosti," uvedl Vogel s dalším potutelným úsměvem. "Ale vážně, Jaro a Howie jsou velmi silný tým a my doufáme, že jim pomůžeme na jejich cestě za vítězstvím. Ale je to Cape Epic, a nikdy nevíte, co se může přihodit. Proto je také velmi důležité zůstat flexibilní a v případě potřeby změnit své cíle!" prohlásil Florian a nechává tak na nás, abychom si vyřčené přeložili sami. 


Na startu nebudou chybět ani dvě obrovské legendy Christoph Sauser (SUI) a Karl Platt (GER). Oba dva mají na svém kontě pět vítězství, Karl startoval na všech 16 předešlých ročnících (Sauser má bilanci 14 startů a 13 dokončených), jen jediný nedokončil. "Je to můj život," sdělil jedenačtyřicetiletý sympaťák. "Vím, že pořád vypadám na 25 let, ale v sobotu už mi bude 42. Je to smutné, ale je to můj poslední ročník v elitní kategorii," culil se rodák s Novosibirsku, jenž pojede s neméně zkušeným Albanem Lakatou. Třiačtyřicetiletý Sauser jede s o 22 let mladším bikerem, domácím talentem jménem Wessel Botha.

Před novináře se také posadila Annika Langvad (DEN, Specialized Racing). Ta má na svém kontě rovněž pět vítězství, ale jen v pěti startech. Jak to bude vypadat letos je zatím zahaleno mlžným oparem. Její nová, v pořadí už čtvrtá parťačka, Jenny Rissveds (SWE) se totiž na tiskovce neobjevila. Proslýchá se, že je nemocná a zítra se rozhodne, jestli vůbec nastoupí na start.

 


PARTNEŘI MTBS.CZ ZPRAVODAJSTVÍ Z ABSA CAPE EPIC 2020
   

        
DĚKUJEME!

 

 

Zapojte se do diskuze

Mohlo by vás zajímat

  1. Týmy a klubyKulhavý je zpátky na kole. Návrat na závodní tratě plánuje v květnu
    Kulhavý je zpátky na kole. Návrat na závodní tratě plánuje v květnu
  2. Týmy a klubyTým Buff Megamo se vrací ke Cape Epic ve videu "Fighting for a dream"
    Tým Buff Megamo se vrací ke Cape Epic ve videu "Fighting for a dream"
  3. ZávodyFotogalerie: Cape Epic 2024
    Fotogalerie: Cape Epic 2024
  4. PreviewVítězný Cape Epic Bikecheck: Ghost Anne Terpstry & Specialized Howie Grottse
    Vítězný Cape Epic Bikecheck: Ghost Anne Terpstry & Specialized Howie Grottse
  5. Ostatní závodyZávěrečnou etapu Cape Epic ovládl tým Bulls Mavericks, celkovými vítězi Beers s Grottsem
    Závěrečnou etapu Cape Epic ovládl tým Bulls Mavericks, celkovými vítězi Beers s Grottsem
  6. Ostatní závodyCape Epic 2024: vyhraná 6. etapa je pojistka "žluťáku" Beerse s Grottsem
    Cape Epic 2024: vyhraná 6. etapa je pojistka "žluťáku" Beerse s Grottsem

Vlož svůj komentář:

Pro vkládání komentářů je nutné být přihlášený.
Proto se, prosím, tedy buď přihlašte nebo registrujte.
  1. avatar
    #1 h.stanislav@seznam.cz - vloženo: 19.04.2020 v 12:35:34

    test test

    odpověz na tento komentář

redakční systém | ISSN 1803-5744