Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Svět

Soudce nařídil propustit Chealsea Manningovou z vězení. Několika milionovou pokutu ji však neprominul

Chelsea Mannningová, dříve vojín Bradley Manning. vynesla statisíce tajných vojenských dokumentů o působení amerických vojáků v Iráku a Afghánistánu. Odmítla u soudu vypovídat proti zakladateli Wikileaks Assangeovi. foto: Reprofoto/twitter: Lindsay

Washington - Americký federální soudce ve čtvrtek nařídil, aby Chelsea Manningová, dříve analytik americké vojenské tajné služby Bradley Manning, byla po více než roce propuštěna z vězení. Tam byla držena proto, že odmítala vypovídat v kauze WikiLeaks.
  23:42

Žádosti Manningové o prominutí pokuty ve výši 256 000 dolarů (šest milionů korun) za odmítnutí vypovídat však soudce odmítl vyhovět. Informovala o tom agentura Reuters. Právníci Manningové předtím oznámili, že se jejich klientka pokusila o sebevraždu.

Manningová se ve věznici pokusila o sebevraždu. Jako vojín Manning dávala tajné informace webu WikiLeaks

Manningová se údajně pokusila vzít si život ve věznici v Alexandrii ve státě Virginie. Byla převezena do nemocnice, kde se zotavuje. Páteční slyšení před federálním soudem v kauze pohrdání soudem, kvůli níž byla od loňského května v cele předběžného zadržení, bylo podle čtvrtečního rozhodnutí soudu nakonec zrušeno, píše Reuters.

Mannningová, která se před časem rozhodla pro změnu pohlaví, čelila obvinění, že odmítala vypovídat o zakladateli serveru WikiLeaks Julianu Assangeovi. Podle soudního rozhodnutí ale už její výpověď nebude k vyšetřování zapotřebí, a její další zadržování tak nemá smysl.

Kvůli WikiLeaks si odseděla sedm let. Nyní Manningová pózuje v plavkách pro Vogue

V roce 2010, tehdy ještě jako vojín Bradley Manning, vynesla statisíce tajných vojenských dokumentů o působení amerických vojáků v Iráku a Afghánistánu. V roce 2013 ji vojenský soud poslal na 35 let do vězení. Tehdejší prezident Barack Obama Chelsea Manningové před odchodem z úřadu zkrátil trest na pětinu a v květnu 2017 byla propuštěna.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!