Mladá divadelnice se přidala k umělcům hlasitě projevujícím rozhořčení nad tím, že vinou zrušených představení přijdou o nasmlouvanou práci a především o výdělky. „Byla bych moc ráda, kdyby se ministerstvo k věci postavilo férově a s platností dnešního rozhodnutí okamžitě nabídlo řešení v rámci kompenzace či odškodnění v případě, kdy nemáme zaměstnavatele,“ rozohnila se na svém instagramu Petra Vojtková.

Souhlasné a soucitné reakce pod příspěvkem by se ale daly spočítat na prstech jedné ruky. Zato těch opačně laděných neustále přibývá. „Teď Vám jde o honoráře, ale kdyby se Vám nedejbože nakazila půlka rodiny a ležela v kritickém stavu v nemocnici, tak poté bych byla zvědavá na Vaši reakci... ach jo, opět se projevil český hamižný národ...nemáte jezdit na drahé dovolené a máte mít vytvořené finanční rezervy právě pro tyto případy. Finanční gramotnost už je dnes běžnou součástí výuky na základních školách. Poklona,“ pustila se do Petry jedna z jejích sledujících.

„Jedná se o ochranu veřejného zdraví, divadla ani sportovní akce nejsou k přežití běžného člověka potřeba. Na světě jsou díky aktuálnímu stavu v současné době miliony lidi bez práce a celková ekonomika je oslabena a vy tu brečíte kvůli svému honoráři. Na drahé dovolené, oblečení a nevím co všechno si peníze najdete,“ vyjádřila svůj názor další z nich.

Aby toho nebylo málo, do diskuze se vložil Libor Bouček. Na pomoc kolegyni z umělecké branže ale rozhodně nepřispěchal. „A jaké ministerstvo konkrétně? A nejsou ohroženi i ti, co mají vystupovat? Copak nemáme rezervu na pár týdnů? Žili jsme v nejlepší době naší doby a to přece velí mít aspoň trochu rezervu. Myslím, že vzhledem k vážnosti situace je kompenzace fakt aut," myslí si moderátor. Na druhou stranu je ovšem jisté fér přiznat, že málokomu se v šoubyznysu daří tak dobře jako právě Liboru Boučkovi. Z jeho příjmů se rezervy na měsíce dopředu dělají poměrně snadno.

Manželka Romana Vojtka pak navíc ještě přilila pověstného oleje do ohně, když napsala, že herci v divadlech často hrají za honoráře, za které „by tady nikdo dobrovolně nepracoval.“ A komentáře vybízející k tomu, aby Petra změnila profesi, a ty, že ji přece nikdo nenutí živit se hraním divadla, se začaly hrnout.  

„Jestli tam děláte za par šušňů, proč to tedy tak nutně potřebujete nahrazovat od státu?“ položila přímou otázku jedna z fanynek. „Že Vás hanba nefackuje. Co to píšete za blbost, že děláte v divadle za almužnu?? Tak běžte za pokladnu a teprve mluvte. Trochu soudnosti by Vám rozhodně prospělo,“ zní nekompromisně další z komentářů. Situace okolo koronaviru teď kromě jiného odhaluje povahy a názory lidí víc, než kdy jindy. 

Život v luxusu?

Trnem v oku byla v této souvislosti některým lidem také luxusní dovolená manželů Vojtkových na Maledivách. To už Roman Vojtek nevydržel mlčet a své manželky, ale i méně známých kolegů se zastal.

„Naše dovolená byl svatební dar od rodiny. Rezervu samozřejmě máme, děkujeme za vaši obavu. Nejde jen o nás dva, i když jsme ze dne na den bez práce, ale o princip,“ prohlásil herec, známý nejen ze seriálu Vyprávěj, ale i z reklamy na jistou banku.

„A jde taky o naše kolegy, kteří třeba nemají takový »ksicht« jako já, musí platit hypotéky, živit rodiny, a zakázali jim pracovat bez toho, aby jim nabídli nějakou kompenzaci,“ dodal Vojtek.

Jděte pomáhat! Právě jedna z těch, které nemají slavný »ksicht« jako Vojtek, herečka a scenáristka Tereza Šefrnová (39), to ve svém blogu na Aktuálně.cz vidí jinak...

„Zaskočila mě panika, s níž se umělci vyrovnávají se zákazem shromažďování... Ve zprávách jsem našla spoustu dotazů od kolegů, jestli mám zkušenosti s nějakou půjčkou a jakou bych jim doporučila, aby nenaletěli. Žádnou! Já osobně bych šla naprosto bezostyšně vypomoci do obchodu na kasu nebo plnit regály, než si brát půjčku. Každý z umělců přece umí něco, co může nabídnout. Každý z vás má síť známých, kteří s něčím potřebují pomoci. Jste-li skutečně v tak patové situaci, že kvůli 20 až 60 zrušeným představením nemáte z čeho zaplatit nájem, bude lépe využít svou sociální bublinu k nabídce dočasné práce a výpomoci, než si dojít pro půjčku na konzervy a těstoviny (ano, i takový dotaz padl!) a veřejně přitom nadávat na všechny kolem sebe. Využijte kreativitu a postavte se ke krizi tvůrčím způsobem!“

VIDEO: Koronavirus nebo ne, manželé Vojtkovi si vždy najdou čas na lásku

Video
Video se připravuje ...

Vojtkova snoubenka Vraspírová: S Romanem se milujeme velmi často! David Turek, Lukáš Červený

Fotogalerie
39 fotografií