Hlavní obsah

Národní divadlo vsadí především na klasiku

Právo, rh

Osmnáct nových inscenací uvedou soubory pražského Národního divadla v sezoně 2020/21. Na repertoáru přitom zůstává z minulých sezon šedesát tři titulů.

Foto: Patrik Borecký

Poslední Smetanovou operou uvedenou na scéně Národního divadla byl Dalibor.

Článek

Sedm premiér chystá Činohra Národního divadla. Drama Vassa Železnovová Maxima Gorkého se Zuzanou Stivínovou v titulní roli nastuduje Jan Frič. Shakespearovu komedii Mnoho povyku pro nic uvede šéf činohry Daniel Špinar, obojí ve Stavovském divadle.

Na stejné scéně bude debutovat i režisérka Petra Tejnorová inscenací Lid versus Kramer, jejímž tématem je samotná budova Stavovského divadla, respektive příběh jejího převzetí českými divadelníky v roce 1920. V historické budově nabízí soubor většinou hry, které patří do kánonu české i světové klasiky. V příští sezoně k nim přibude Hrubínova pohádka Kráska a zvíře.

Tři tituly uvede soubor na Nové scéně. Budou jimi autorské inscenace Narkotikum a Očitý svědek a hra Ondřeje Novotného Otec hlídá dceru.

„Váhající diváky bych rád povzbudil, nebojte se současného činoherního divadla, moderních vyjadřovacích prostředků ani jeviště, jež promlouvá dnešním jazykem o dnešku,“ říká šéf činohry Daniel Špinar.

Operní sezonu zahájí nové nastudování Bizetovy Carmen v historické budově. Z české opery se na této scéně objeví nová inscenace Prodané nevěsty v režii Alice Nellis a Janáčkova Káťa Kabanová v režii Calixta Bieita. Ve Stavovském divadle dojde na nového Dona Giovanniho.

Vrcholem sezony se má stát inscenace opery Richarda Wagnera Mistři pěvci norimberští, jíž byl v lednu 1888 zahájen provoz Státní opery, respektive Nového německého divadla. Světovou operu doplní nová inscenace Verdiho Rigoletta, opera Der ferne Klang českého skladatele židovského původu Franze Schrekera i Ligetiho Le Grand Macabre.

Baletní soubor uvede tři původní choreografie vytvořené pro soubor pod společným názvem Phoenix. Druhou premiérou bude Romeo a Julie Johna Cranka, třetí Forsythe–Clug– McGregor nabídne díla tří současných uznávaných choreografů. V rámci snahy o objevování nových dimenzí repertoár doplní Dance Laboratory / Taneční laboratoř jako platforma pro krátké autorské choreografie.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám