Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Newsweek: Orbánovu protiromskou kampaň legitimizuje Trump a další západní lídři, tvrdí lidskoprávní aktivisté

13. března 2020
Čtení na 1 minutu

Podle aktivistů v oblasti lidských práv, může maďarský premiér Viktor Orbán vyvolat násilí proti Romům v Maďarsku. Takový následek může mít jeho pokračující protiromská kampaň. Píše o tom server Newswek.com.

Minulý měsíc se v Budapešti uskutečnil protestní pochod, kterého se zúčastnilo více jak 2000 lidí, mezi kterými byli hlavně Romové a aktivisté věnující se romské problematice. Pochod se uskutečnil kvůli Orbánovu odmítnutí platit odškodné romským dětem, které byly nezákonně segregované ve škole ve městě Gyongyospata.

Tento případ se v Maďarsku táhne už více jak 10 let a Orbán nechce Romům vyplácet jakékoliv peníze, které si neodpracují. Místo odškodnění nabízí školící programy. Nejvyšší soud v Maďarsku by měl vynést definitivní verdikt.

Premiér se podle serveru vždy snažil zvýšit svou popularitu tím, že sjednocoval voliče kolem svého nacionalismu a útoky na jakýkoliv vnější vliv, kterým mohli být například migranti, žadatelé o azyl nebo například maďarský filantrop George Soros a jeho nadace Open Society Fund. Orbán často používá romskou kartu k zisku voličů.

“Orbán se snaží získat si voliče útokem na nepopulární menšinu v zemi. Orbán a jeho strana Fidezs využívají protiromských nálad ke zbourání demokratických hodnot,” říká Zeljko Jovanovic z Open Society Foundations.

Orbán má podporu i v zahraničí. Například prezident Donald Trump Orbána přivítal v roce 2019 v Bílém domě a ocenil ho jako obrovského vůdce, který je respektován v celé Evropě. “Tyto návštěvy prohlubují Orbánovu image jako dobrého státníka, což mu určitě pomůže,” řekl Peter Kreko, ředitel maďarského spolku Political Capital.

Mluvčí strany Fidezs obiňoval v minulých vládách socialisty a liberály, kteří se věnovali otázkám romské integrace a dodal také, že pro segregované Romy by bylo lepší, kdyby absolvovali školení, které Orbán navrhoval, místo finanční kompenzace.

Jovanovic argumentuje tím, že Orbánova protiromská a nacionalistická politika pomalu roste stejně jako pravicový extremismus v Evropě a Severní Americe.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon