Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sokolský zpravodaj

Davidová skončila v posledním sprintu pátá, sezona skončí stíhačkami

Závěrečný sprint biatlonistek v sezoně vyhrála Němka Denise Herrmannová. Německý úspěch podtrhla druhým místem Franziska Preussová, třetí skončila Tiril Eckhoffová. Markéta Davidová opět ukázala, že jí krátké závody svědčí, a po bronzu z Nového Města na Moravě vybojovala v Kontiolahti páté místo. Bodovala ještě třiadvacátá Lucie Charvátová. Sezona vyvrcholí předčasně sobotními stíhačkami, nedělní štafety byly zrušeny. Přímé přenosy vysílá ČT sport a web ctsport.cz.

Markéta Davidová
zdroj: ČTK autor: Libor Plíhal

Start posledního sprintu provázelo sněžení a hlavně silný severský vítr. Davidová jela se šestkou a s náročnou tratí i podmínkami se popasovala skvěle.

"Se střelbou jsem spokojená moc, za jedna v těchto podmínkách je dobrých. Na trati jsem do toho dala všechno. Strašně tam fouká, měla jsem kolikrát pocit, že mě to povalí," popsala česká biatlonistka.

Davidová byla v této disciplíně v sezoně třikrát třetí, přesto si není jistá, zda má sprint nejraději. "Oblíbená úplně nevím, ale daří se mi. Přijde mi, že se cítím silnější v delších tratích, ale zatím to moc nevypadá."

Charvátová mohla litovat především jedné chyby vleže a dvou nepřesných výstřelů vestoje, protože na trati se pohybovala velmi svižně, v součtu na nejrychlejší Herrmannovou ztratila tři čtvrtě minuty.

Charvátové na závěrečné položce velmi foukalo a v posledním kole jí navíc začalo hodně sněžit, což ji zpomalilo. "Mohl to být pěkný výsledek, takhle bude průměrný," posteskla si.

Herrmannová díky vítězství přeskočila v hodnocení sprintu Italku Dorotheu Wiererovou, která v Kontiolahti obsadila až 19. příčku, a získává malý křišťálový glóbus.

Finále seriálu SP v Oslu se příští týden neuskuteční a biatlonistky v Kontiolahti bojují o celkové prvenství v seriálu. Po 19. místě ve sprintu dál vede Wiererová, ale její náskok před dnes třetí Norkou Tiril Eckhoffovou se výrazně ztenčil.

V sobotu by měly ve Finsku následovat stíhací závody, nedělní smíšené štafety budou zrušeny.

Co se dělo na trati

Setmělo se, začalo sněžit a na střelnici si s biatlonistkami výrazně pohrával vítr. To ale vůbec nevadilo Němce Herrmannové. Na trati opět neměla konkurenci a vleže nechybovala. Davidová byla sice o něco pomalejší, ale na první položce rovněž nezaváhala. Hezky v rytmu kosila terče za 29 sekund.

Kristejn Puskarčíková měla na střelnici mírný problém s upevněním stabilizačního řemenu a hned první ranou chybovala.

I s jednou minelou útočila na vítězství Herrmannová. Mezitím Eckhoffová i Wiererová udělaly vleže po jedné chybě.

Davidová vestoje netrefila jeden terč, ale stále mohla pomýšlet na umístění na pódiu. To Kristejn Puskarčíková po dalších dvou minelách pohřbila veškeré naděje na solidní výsledek. Skončila osmapadesátá.

Před Davidovou figurovala kromě Herrmannové také její krajanka Preussová, a to především díky rychlé střelbě. Norka Eckhoffová se po druhém nesestřeleném terči zařadila za českou závodnici. A těsně za Davidovou byla i Vittozziová.

V posledním kole už české závodnici docházely síly, to Norka finišovala mocně a v cíli byla o deset sekund rychlejší. O pět pak Italka.

Mäkäräinenová po nule vleže mohla myslet vysoko, ale zradila ji trojka vestoje. Charvátová musela na dvě trestná kola, ale jelikož běžela skvěle, stále se pohybovala ve druhé desítce.

Jislová odstřílela první položku bezchybně a mířila hodně vysoko, jenže pak první a poslední ranou vestoje minula, což ji stálo body. Skončila jednačtyřicátá - o čtyři desetiny sekundy.

Výsledky sprintu biatlonistek v Kontiolahti

1. Herrmannová 20:00,5 (1), 2. Preussová (obě Něm.) -20,1 (1), 3. Eckhoffová (Nor.) -32,3 (2), 4. Vittozziová (It.) -37,1 (1), 6. Davidová (ČR) -42,5 (1), 6. Hojniszová-Staregová (Pol.) -47,3 (0,), 7. Kuklinová (Rus.) -47,9 (0), 8. Chevalierová (Fr.) -51,5 (1), 9. Tandrevoldová (Nor.) -52,6 (1), 10. S. Gasparinová (Švýc.) -55,2 (2), ...23. Charvátová -1:24,7 (3), 41. Jislová -1:51,3 (2), 58. Kristejn Puskarčíková (všechny ČR) -2:24,3 (3).

Průběžné pořadí SP (po 20 z 21 závodů): 1. Wiererová (It.) 781 b., 2. Eckhoffová 755, 3. Herrmannová 720, 4. H. Öbergová (Švéd.) 718, 5. Röiselandová (Nor.) 597, 6. Preussová 541, ...14. Davidová 444, 29. Charvátová 233, 34. Kristejn Puskarčíková 208, 67. Jislová 40.

Konečné pořadí ve sprintu (po 8 závodech): 1. Herrmannová 314, 2. Wiererová 305, 3. Eckhoffová 283, 4. Röiselandová 248, 5. H. Öbergová 245, 6. Preussová 215, ...8. Davidová 212, 13. Charvátová 163, 39. Kristejn Puskarčíková 72, 58. Jislová 30.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články