Dukla obmění půlku týmu. Co dalšího zaznělo na tiskové konferenci?

Foto: Nela Dittrichová, hcdukla.cz

Po čtvrtečním černém dni, kdy se zrušily všechny hokejové soutěže v Česku, nezbývá klubům nic jiného než se začít připravovat na další sezonu.

„Situace se vyvíjí celkem dynamicky, to asi všichni vnímáme," řekl na páteční tiskové konferenci jednatel prvoligové Jihlavy Bedřich Ščerban. „Spousta z nás to zažívá asi poprvé v životě, že by se takhle rychle něco měnilo."

Ještě minulý týden se zdálo, že se Chance liga normálně dohraje. Před diváky. Později byla ve hře varianta, že se dohraje, ale před prázdným hledištěm.

Nakonec se ale úplně zrušila. „Mezi kluby nepanovala úplná shoda, jestli soutěž ukončit, nebo ještě počkat jako v extralize. Všichni se ale jednoznačně shodli na tom, že pokud se soutěž ukončí, měl by postoupit vítěz základní části. Nota bene, když Budějovice vyhrály tak suverénně," nastínil Ščerban, jak vypadala středeční schůzka prvoligových manažerů.

„Tady to bylo neoddiskutovatelné, Budějovice prostě byly nejlepší."

„Kdyby to bylo o bod, o dva, tak by se asi trošku váhalo. Ale myslím, že by stejně nic jiného nezbylo," dodal Ščerban. „Přece jen bod, dva, to není takový rozdíl, abyste mohli říct, kdo byl jednoznačně nejlepší. Ale tady to bylo neoddiskutovatelné, Budějovice prostě byly nejlepší."

„Budějovice si hrály vlastní soutěž. Když už se muselo rozhodnout takovým způsobem, tak je to rozhodnutí naprosto správné," přidal se v rozhovoru pro hcdukla.cz trenér Viktor Ujčík.

„Pro všechny tam ta šance vyřadit Budějovice a porvat se o extraligu byla. Play off je hodně specifická soutěž, může se stát cokoliv. Stačí týdenní výpadek formy a celá sezona se může zbortit. V minulosti už to zažilo několik týmů. Třeba loni Tampa v NHL," popisuje Ujčík. „Když se to ale řešilo takhle, tak Budějovice nezpochybnitelné právo hrát extraligu mají. Přeju jim hodně štěstí."

„Pohybujeme se okolo 180 tisíc ztráty za každý týden."

Pandemie koronaviru zkrátka zastavila sportovní svět. „Všechno končí, už nemůžeme ani trénovat," přiblížil Ščerban. „Takže jsme zavřeli sportoviště, rozpouštíme ledy, a to na obou halách. Když se na měsíc musí zavřít sportoviště, nemá smysl zvyšovat ztráty. Doporučujeme, aby lidi radši zůstávali doma a moc se nesdružovali. Abychom tuhle krizovou situaci nějak přežili. Uvidíme, co bude za měsíc."

„V pondělí mám schůzku s ekonomickým oddělením a začneme pracovat na zajištění nové sezony," prozradil Ščerban. „Ta situace pro nás není jednoduchá. Přicházíme každý týden o velké peníze na příjmové stránce: z podnájmu ledu, plus samozřejmě příjmy ze vstupného. Pohybujeme se okolo 180 tisíc ztráty za každý týden."

„Sport se dělá pro lidi. Peníze byly, budou. Ta sportovní škoda je ale veliká."

„Škody jsou vysoké na obou stranách: jak na stránce ekonomické, tak na stránce sportovní. My jsme tu sezonu neměli vydařenou. Věřili jsme, že to díky play off ještě můžeme překlopit do dobré sezony a udělat dobrý výsledek. Měli jsme to i dobře rozjeté, měli nás čekat dva domácí zápasy," mrzí Ščerbana. „Sport se dělá pro lidi. Peníze byly, budou. Ta sportovní škoda je ale veliká."

A jak se současná situace dotkne hráčů, kteří najednou mají dovolenou? „Profesionální smlouva pamatuje na to, že když se soutěž přeruší z vyšší moci, tak má klub právo udělat nějaké kroky," uvedl Ščerban. „O tom bude s hráči diskuze, to jim nechci nějak nařizovat z pohledu svého postavení. Chci se s nimi o tom pobavit, protože tam ty ekonomické dopady taky nejsou zanedbatelné."

Dukle se letošní ročník nevydařil. Zatímco loni základní část vyhrála, letos skončila až devátá. I proto dojde v kádru k nemalým změnám.

„My to máme přibližně nastavené tak, že minimálně půlka kádru vždycky pokračuje. Abychom se vyhnuli nějakým velkým propadům a obměnám. Tak je tomu i letos. Bavíme se o půlce týmu, kterou budeme muset obměnit," přiznal Ščerban.

„Po tiskové konferenci už mám schůzku s trenéry. Budeme se bavit, kdy začneme přípravu na sezonu. Teď ale ani nemůžeme trénovat, musíme ten kádr rozpustit. Nevíme, kdy skončí to opatření," pokračuje jihlavský jednatel. 

„Bavíme se o půlce týmu, kterou budeme muset obměnit."

„Je i otázka, s jakým návrhem přijdou trenéři. Každý trenér má nějakou filozofii – a do té si pasuje i hráče. Třeba budou mít návrh nějaké změny u hráčů, kteří už mají smlouvu podepsanou," nevylučuje Ščerban.

„Všechny kluky jsme pozvali na pondělí," prozradil hlavní trenér Ujčík. „Do té doby bychom si chtěli dát dohromady kádr, který tady na příští sezonu chceme. Situace je ale taková, že člověk neví dne ani hodiny, co se bude dít a nebude. Vůbec se sportem."

Foto: Markéta Křížová, hcdukla.cz

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz