Radnice chce pomoci seniorům. Zároveň apeluje na občany

Každý šestý senior nespoří, dva z pěti splácejí půjčky....
 

Radnice pražských městských částí nabízejí seniorům pomoc s nákupy, vyzvedáváním léků nebo venčením psů. Některé z nich zařídily telefonické linky, kam se mohou lidé obrátit pro pomoc. Úřady seniorům rovněž doporučují, aby nechodili na místa, kde se nachází velký počet lidí.

Městské části zároveň apelují na Pražany, aby v případě, že jejich sousedem je senior, mu nabídli pomoc. Již delší dobu jsou zakázány návštěvy v domech pro seniory a v pečovatelských domech a zrušeny byly plánované akce pro seniory.

Radnice první městské části nabízí seniorům pomoc prostřednictvím své příspěvkové organizace Středisko sociálních služeb. "Zájemci o mimořádné služby, jako je například pomoc s nákupem, se mohou ozvat prostřednictvím tísňové linky," sdělila Petra Pekařová z tiskového oddělení. Nadále funguje terénní pečovatelská služba, která nabízí zejména dovoz jídla, pomoc při osobní hygieně, nákupy, doprovod k lékaři či donášku léků.

Přetížení

V třetí městské části pomáhá starším lidem Pečovatelská služba Prahy 3. Pokud by byli zaměstnanci centra přetíženi, podle mluvčí radnice Michaely Luňáčkové služba požadavky seniorů zprostředkuje prostřednictvím komerčních firem. Na Praze 9 se mohou senioři obrátit na pracovníky sociálního odboru, kteří zjistí jejich konkrétní potřeby a zprostředkují jim pomoc.

Praha 7 zprovoznila informační linku číslo 734 521 840, kam se ve všední dny od 08:00 do 16:00 mohou obracet občané včetně seniorů, kteří potřebují informace nebo pomoc. "Ve spolupráci s poskytovateli péče budeme reagovat na konkrétní potřeby a situaci," uvedl mluvčí Prahy 7 Martin Vokuš.

Služby osamělým lidem a seniorům nabízí Pečovatelská služba Prahy 8. "Zatím funguje bez omezení, přestože i pečovatelky musely reagovat, s ohledem na omezení provozu základních škol, výběrem nemocenské," uvedl mluvčí Prahy 8 Martin Šalek. Radnice vzhledem k vážnosti situace vytipovala rizikové klienty, u kterých nelze poskytování pečovatelské služby přerušit, protože nemají rodinu.

Pomoc s nákupy

Pomoc s nákupy nabízí seniorům Praha 12. "Nově můžeme pro seniory v případě zájmu zajistit venčení jejich psů, protože se nám s touto nabídkou ozvali dobrovolníci," sdělila mluvčí Prahy 12 Olga Novotná.

Oslovené radnice rovněž komunikují s neziskovými organizacemi. Například Praha 11 začala kvůli vytíženosti pracovníků její společnosti Jihoměstská sociální jednat s neziskovou organizací Život 90. Praha 14 pak zjišťuje, kteří senioři jsou osamoceni a nemají domluvenu žádnou ze sociálních služeb. "Cílem je zajistit, aby radnice o těchto lidech věděla a mohla reagovat na situaci," uvedla mluvčí Veronika Berná.

V rámci prevence doporučují radnice seniorům, aby nechodili na místa, kde je hodně lidí. "Ostatním pak, aby měli na paměti, že senioři jsou nejohroženější skupinou, a chovali se podle toho," uvedl mluvčí Prahy 7 Martin Vokuš. Zástupci radnic apelují rovněž na mezilidskou solidaritu. "Oslovujeme naše občany s tím, aby na osamělé seniory nezapomínali, zajímali se o ně a v rámci možností pomáhali," uvedl Vokuš.

Senioři se v Praze mohou ode dneška obrátit také na magistrátní krizovou bezplatnou linku 800 160 166. Ta je určena pro zajišťování základních potřeb seniorů. V Praze zřídila linku pomoci pro osamělé seniory také nezisková organizace Život 90. Lidé mohou volat nontop na číslo 739 477 609, kde jim budou zajištěny jak nákupy, vyzvednutí léků tak i venčení psů.