Korona chodí v osm. Hospody nuceně zavřely, omezující opatření jsou tu
Páteční večer, dvacátá hodina. Restaurace je zcela prázdná. Foto: Oldřich Hájek
Most

Most – Koronavirus. Téma číslo jedna na ulici, v obchodech, v debatách u televize i v hospodách. Tam ale jen do osmé večerní. Kvůli nouzovému stavu byla omezena otevírací doba restaurací právě do 20. hodiny. Jak se s tím hospody popasují?

Je pátek, krátce před osmou večerní. V mosteckém Dublinu už jsou všichni hosti zkasírovaní, servírka lidem nahlas oznamuje, že se bude zavírat. Situace, kterou nepamatujeme. Před víkendem, ve chvíli, kdy se všichni teprve „rozjíždějí“. Nedá se nic dělat, spořádaně všichni odcházejí, nikdo nedělá problémy. Padají jen nejrůznější vtipy na téma koronaviru. Třeba ten, že korona chodí v osm – parafrázuje fotku vývěsní cedule se sarkastickou poznámkou, která koluje českým internetem.

Podle vlády, která vyhlásila nouzový stav, opatření pomohou zpomalit šíření čínského viru. „Pár aktuálních čísel za dnešek. Máme 141 pozitivních pacientů. To je od včera nárůst o 25. V karanténě je z nařízení hygienických stanic 1646 osob. Lékaři vystavili 5243 eNeschopenek,“ shrnuje na twitteru v pátek večer ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Je postup nemoci mezi českou populací rychlý? Je pomalý? Jak se bude situace vyvíjet?

Podnikatelé v mnoha oborech doufají, že situace bude příznivá a budou se moci brzy vrátit k plnému provozu. Některé mohou opatření během krátké doby zničit. Někdo vymýšlí, jak si vydělat i za současné situace. „Dřív jsme otvírali v šest večer, tak otevřeme v jedenáct dopoledne a lidi se ožerou dřív,“ zní z televize třeba jeden z názorů hostinských.



Hospodští mohou ještě relativně jásat. Skutečné problémy mohou řešit provozovatelé restaurací a občerstvení ve větších obchodních centrech. Ti musejí mít zavřeno celý den. A zatím to vypadá, že nejméně měsíc. „Kvůli nutným opatřením jsme museli zavřít čtyři kavárny z našich šesti, což je v tuhle chvíli pro nás existenční situace. Ale zatím se nevzdáváme, v provozovnách, které mohou být otevřené, chceme našim zákazníkům nabídnout maximum z našeho sortimentu,“ uvedl Jan Hawelka, majitel kaváren Lagarto. V Mostě provozuje kromě Lagarto Deli na třídě Budovatelů (ta je otevřená normálně) také kavárnu v Centralu. Bývá v ní plno, dnes vstup zakrývala mříž.

Bude Česko lidem ztráty nějak kompenzovat? Zatím se o tom mluví velmi opatrně. Důležitý je nyní boj s nemocí. Ale první takové hlasy se již objevují. I když to na finančních úřadech ještě oficiálně neví, ministryně financí již prohlásila, že třeba daňové přiznání půjde podávat o čtvrt roku později. “Opatření, která vstoupila nebo vstoupí v platnost, nám dávají šanci zmírnit atak koronaviru. Zdají se nám drastická a omezující, ale jinak to nejde. Stát se bude snažit kompenzovat neutěšenou situaci lidí i firem, rozhodně není možné nerespektovat pokyny, které jsou ku prospěchu nás i našeho okolí. Nikdo z nás tento stav nečekal, je však zde a nám nezbývá, nežli mít naději v relativně dobrý konec této celosvětové pandemie,“ uvedl například šéf komunistů a 1. místopředseda Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR Vojtěch Filip.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru