Konec francouzského biatlonového krále. Olympijský vítěz Martin Fourcade v 31 letech končí kariéru

Biatlonovou scénu opustí Francouz Martin Fourcade. Pětinásobný olympijský vítěz a třináctinásobný mistr světa se rozhodl v 31 letech ukončit kariéru. Poslední start absolvuje v sobotu ve finském Kontiolahti, kde se zároveň předčasně uzavře sezona Světového poháru.

Kontiolahti (Finsko) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Martin Fourcade

Martin Fourcade končí biatlonovou kariéru v 31 letech | Foto: Heiko Junge | Zdroj: Reuters

Fourcade vyhrál Světový pohár sedmkrát za sebou, až loňskou sezonou se protrápil a na trůnu ho vystřídal norský rival Johannes Thingnes Bö. S ním bojuje o další glóbus, o jehož majiteli se rozhodne v sobotním stíhacím závodu.

Martin Fourcade

*14. září 1988, Céret
- pětinásobný olympijský vítěz, třináctináctinásobný mistr světa, sedminásobný celkový vítěz Světového poháru
- SP: 7x celkový vítěz (2012-18); vítěz 25 malých glóbů a 82 závodů
- držitel státního vyznamenání Řád čestné legie (2014)
- ženatý, manželka Helene, dcery Manon a Ines; žijí v pyrenejské vesničce La Llagonne

O konci kariéry dnes otec dvou dcer informoval na sociálních sítích. „Je čas se rozloučit. Díky za tuhle jízdu,“ zakončil svůj emotivní projev. O tom, že bude závodit už jen dva roky, hovořil po hrách v Pchjongčchangu, odkud odjel se třemi olympijskými tituly.

Fourcade dominoval uplynulé dekádě, podobně jako předtím Nor Ole Einar Björndalen. Jako první dokázal posbírat sedm křišťálových glóbů.

Ve Světovém poháru ho čeká 347. start. Na kontě má 82 vítězných pohárových závodů, víc prvenství nasbíral jen Björndalen (95).

„Pořád mám vůli vydat ze sebe to nejlepší a jezdit po horách, ale pokračování mého růstu jako muže, jako otce, se musí nyní ubírat jiným směrem. Je čas se rozloučit,“ dodal rodák z Pyrenejí.

Fourcade je považován za nejlepšího biatlonistu posledních let. S pěti zlatými medailemi je jednatřicetiletý biatlonista nejúspěšnějším francouzským olympionikem všech dob. K biatlonu ho v 15 letech přivedl starší bratr Simon, jenž také patřil mezi světovou špičku.

Thanks for the journey 💙
Time to say goodbye.

19:53 – 13. 03. 2020

11934 47334

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme