Trasa pro cyklisty obkrouží v příštích letech přehradu Slezská Harta

  7:58
Návštěvnost Jeseníků a jejich podhůří roste, pozvolna v zimě, v létě výrazně. Turisty láká rozvíjející se infrastruktura, což vytváří nejen pracovní místa, ale také zvedá lidem platy. Letos na Bruntálsku odstartuje další projekt, přes deset let plánovaná cyklistická trasa k přehradě Slezská Harta a kolem ní.

Pohled na 64,8 metru vysokou a 540 metrů dlouhou hráz přehrady Slezská Harta. | foto: MěÚ Bruntál

„Máme vydané stavební povolení, ale ještě nenabylo právní moci, čeká se na dobu, kdy skončí možnost podat připomínky. Poté vyhlásíme výběrové řízení. První stavební práce by mohly začít na podzim,“ popsal předseda Mikroregionu Slezská Harta Josef Havlík.

Projekt cyklostezky se rodí od roku 2008. První etapa, jejíž projektová dokumentace byla dokončena na sklonku loňského roku za peníze z krajského dotačního programu, povede z Bruntálu, bude procházet Mezinou, Dlouhou Strání, Razovou a Leskovcem nad Moravicí až k hrázi přehrady. „Je vedena po toku řeky po její levé straně a skončí na hrázi. Už v sezoně 2021 by měla být podstatná část hotová,“ upřesnil Havlík.

Dál cyklisté zatím pojedou po stávajících komunikacích, a dokončí tak okruh kolem celé Harty. Tato druhá strana přehrady bude předmětem následné etapy projektu.

Nejprve se začne stavět v Razové a Leskovci, naváže spojení na Bruntál. Čtyřicetimilionový projekt by měl využít dotace z přeshraničního programu. „Doufáme, že se podaří co nejrychleji dotáhnout stavební povolení,“ konstatovali starosta Razové Ivan Fehérvári a Leskovce nad Moravicí Bedřich Buťák.

Lidí na kolech přibývá, jsou jedním z pilířů turismu

Cykloturistika je jedním ze tří pilířů turistického ruchu na Hartě. Dalšími jsou pěší turistika a lodní doprava. Všechny tři segmenty návštěvnicky rostou a přizpůsobuje se tomu nová infrastruktura, ať už jde o nabíjecí stanice a půjčovny elektrokol, budování sociálního zázemí pro návštěvníky u Harty, či vyčlenění plochy pro stanování. Kempování je jinak u Harty zakázáno.

„Přijíždějí návštěvníci všeho druhu. Od těch, kteří se ubytovávají na delší dobu a díky nimž se tady mimo jiné rozšiřují možnosti pronájmů chalup, až po jednodenní příznivce koupání,“ popsal Buťák.

Léto začalo být turisticky silné i v částech Bruntálska, kde jsou zvyklí především na zimní ruch. „Návštěvnost roste posledních pět šest let o deset až patnáct procent. Nejsilnější je pořád zima, letní návštěvnost se pohybuje zhruba na jejích dvou třetinách. Ale meziročně roste rychleji léto,“ konstatoval starosta Malé Morávky Ondřej Holub.

Tím, že turistů přibývá, se podle Holuba zkvalitňují a vylepšují i služby a odráží se to v nabídce práce. „Jsme významným zaměstnavatelem, turistický ruch tady generuje zhruba tisícovku pracovních míst. To na obec se sedmi sty obyvateli není málo. Zvedá se i cena práce, což je také pozitivní,“ dodal Holub.

Chaty a domy starousedlíků kupují lidé z měst

Podle starostky Staré Vsi na Rýmařovsku Martiny Žákové má čím dál víc lidí zájem zůstat v oblasti i natrvalo. „Chaty a staré domky, v nichž bydleli starousedlíci, kupují lidé z měst. Jde o čtyřicátníky, kteří zatím jezdí sezonně a plánují, že později by zůstali,“ uvedla starostka.

Jeseníky jsou od roku 2015 největším skokanem v počtu turistů, nárůst do roku 2018 činil 41 procent. Trend pokračoval i loni, přesná čísla ještě nejsou k dispozici. „Návštěvnost roste nadále,“ nastínil David Karčmář ze společnosti Moravian-Silesian Tourism.

Turistice se loni dařilo v celém kraji, historicky poprvé se tady ubytoval více než milion lidí. Cestovní ruch vytváří významné výnosy i pracovní místa, hejtmanství jej proto prozkoumá ještě podrobněji.

„Český statistický úřad vypočítává počet turistů, kteří se ubytovali ve sledovaných hromadných ubytovacích zařízeních. Chceme ještě zjistit, kolik lidí přijelo do regionu na jeden den nebo se ubytovali u rodiny a přátel. Přesné výsledky budeme znát v průběhu jara,“ upřesnil náměstek hejtmana Jan Krkoška.