Proč si filmové hvězdy mění jména?

Proč si filmové hvězdy mění jména?
Michael Caine během natáčení filmu Jan Žižka | Stanislav Honzík
Ve většině zemí tomu totiž tak není a rodiče si mohou jména pro své děti vymýšlet dle libosti. A jak je tomu v poslední době zvykem i u nás - a abych citovala Tila Schweigera - Děti herců a hereček nemohou mít běžná obyčejná jména... (viz.snímek Zajíček bez oušek) :-) Než se mnozí herci stali slavnými, vybírali jim jména jejich rodiče. A ne vždy úplně ideální. Přinášíme vám seznam několika hvězd, které se rozhodly si jméno změnit a proč.
Nicolas Cage
Skutečné jméno: Nicolas Kim Coppola
Proč si změnil jméno: Tak tady je zrovna důvod překvapivě nesobecký. Nicolas nechtěl těžit ze slavného jména svého strýce Francise. Jméno Cage si vybral podle komiksového hrdiny Lukea Cage z rodiny Marvelu.
Nicolas Cage
Nicolas Cage
Michael Caine
Skutečné jméno: Maurice Joseph Micklewhite
Proč si změnil jméno: Publikum se jeho jménu v titulcích smálo. Původně se rozhodl pro pseudonym Michael Scott, tak už se ovšem jeden herec jmenoval. Michael si nakonec vybral příjmení Caine podle snímku Humphreyho Bogarta Vzpoura na lodi Caine.
Michael Caine
Dokonalý trik | Warner Bros.
Woody Allen
Skutečné jméno: Allan Stewart Konigsberg
Proč si změnil jméno: V 50. letech si židovští umělci poangličťovali jména z důvodu snadnější výslovnosti, lepší zvučnosti a potlačení fanatismu. O tom jak vzniklo jméno Woody, existuje několik teorií - Allen říká, že je to podle dřevěné pálky, s níž si jako dítě hrál. Ovšem jeden z jeho přátel tvrdí, že si vzal jméno po psovi patřícímu jeho neopětované lásce Nancy Kreissmanové.
Woody Allen
Woody Allen | Orion Pictures Corporation
Ashley Judd
Skutečné jméno: Ashley Tyler Ciminella
Proč si změnila jméno: Ashleyini rodiče se rozvedli, když jí byly 4 roky a ona se rozhodla, že si vezme matčino příjmení za svobodna.
Ashley Judd
| 1997 Paramount Pictures
Cary Grant
Skutečné jméno: Archibald Leach
Proč si změnil jméno: Na začátku své kariéry Grant své civilní jméno skutečně používal, ale studio Paramount ho odmítlo akceptovat při podpisu vzájemné smlouvy. Grant si změnil jméno na Cary Lockwood podle filmové postavy ze snímku The Last Flight, ale to v Paramoutu nakonec odmítli také. Příjmení Grant si nakonec herec vybral ze seznamu, který mu studio dalo a důvodem prý bylo to, že iniciály GC fungovaly u Garyho Coopera.
Cary Grant
Cary Grant
Olivia Wilde
Skutečné jméno: Olivia Jane Cockburn
Proč si změnila jméno: Olivia sama udává, že Wilde začala používat už na škole jako poctu všem spisovatelům v její rodině, kteří si pro své kariéry vytvořili umělecká jména (Oliviin dědeček je známý pod jménem James Helvick). Jméno si samozřejmě "vypůjčila" od Oscara Wildea.
Olivia Wilde
Alan Alda
Skutečné jméno: Alphonso Joseph D’Abruzzo
Proč si změnil jméno: Jde o rodinnou tradici. Prvním Aldou byl Alanův otec - herec a zpěvák Robert Alda (civilním jménem Alphonso Giuseppi Giovanni Roberto D’Abruzzo) a původem jsou první písmena prvního jména a příjmení.
Alan Alda
Alan Alda | 2012 Universal Studios
Charles Bronson
Skutečné jméno: Charles Dennis Buchinsky
Proč si změnil jméno: Myslel si, že Buchinsky zní moc rusky (což je rozhodně správná myšlenka). Tak si zvolil Bronson, podle ulice Bronson Avenue v Hollywoodu - místa vstupní brány do studií Paramount.
Marlène Jobert, Charles Bronson
Cestující v dešti
Eric Bana
Skutečné jméno: Eric Banadinovich
Proč si změnil jméno: Tak zde je to skutečně filosofický problém - Bana je prostě kratší. :-)
Eric Bana
| copyright © Warner Bros. Pictures
Whoopi Goldberg
Skutečné jméno: Caryn Elaine Johnson
Proč si změnila jméno: Jméno Whoopi pramení z hereččiných začátků a jejích nabubřelých šaškáren v šatně, její kolegové ji tehdy překřtili na Whoopi Cushion. Ale příjmení Cushion se jí zdálo příliš hloupé a vyměnila ho za Goldberg. Jedno z mnoha vysvětlení je tvrzení samotné Whoopi, která tvrdí, že se příjmení Goldberg vyskytuje v její rodině. Koluje ale také historka, že si její matka myslela, že Whoopi židovské příjmení dostane v showbyznysu dál.
Whoopi Goldberg
| New Line Cinema
Jackie Chan
Skutečné jméno: Chan Kong-sang
Proč si změnil jméno: Ve dvaceti letech pracoval Chan na stavbě v Austrálii a většinu času trávil s kolegou zvaným Jack. Netrvalo dlouho a vysloužil si přezdívku Little Jack (malý Jack), později Jackie a na tom už to zůstalo.
Jackie Chan
Jackie se nám pro svůj velký návrat nechal pořádně ošmikat
Tony Curtis
Skutečné jméno: Bernard Schwartz
Proč si změnil jméno: Curtis sloužil během II. světové války v námořnictvu - na ponorce a během 30. a 40. let svým německým příjmením a přízvukem opovrhoval, takže jakmile podepsal smouvu se studiem Universal, okamžitě si jméno změnil. Křestní jméno Anthony si vybral podle knihy Anthony Adverse a příjmení Curtis je poangličtěnou verzí matčina příjmení Kurtz.
Tony Curtis (I)
| © 20th Century Fox