Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Obchodníci sčítají první ztráty, eshopy i banky fungují dál

  10:42aktualizováno  11:53
Rozhodnutí vlády uzavřít všechny obchody kromě prodejen potravin, elektroniky, drogerie nebo krmiva pro zvířata přišlo nečekaně. Firmy zákaz respektují, operativně řeší provoz a pomalu sčítají ztráty.

„Noční rozhodnutí o zavření maloobchodu respektujeme. Zdraví zákazníků i zaměstnanců je pro nás na prvním místě. Zaměstnanci zůstali doma. Dopad očekáváme v řádu desítek milionů. Online obchod zůstává v provozu,“ řekl například Michal Mička, šéf C2H, mateřské společnosti značek Pietro Filipi a Kara.

Obchody s oděvy či obuví patří mezi ty, které jsou zasaženy nejvíce. U dalších oborů - na tiskové konferenci vlády byly často zmiňované například stavebniny - se ministři se zástupci odborných svazů zřejmě doberou výjimek, móda mezi ně ale nejspíš patřit nebude. Obchodníci z tohoto segmentu proto měli sobotní ráno obzvlášť hektické.

„Dejte nám čas, abychom se seznámili s podrobnostmi, určitě připravíme stanovisko. Právě řešíme urgentní věci se zaměstnanci a v rámci našeho provozu,“ sdělil v sobotu dopoledne ředitel řetězce s obuví CCC Roman Puchala.

Zákaz vylidnil i Pařížskou ulici v centu Prahy, kde se koncentrují ty nejluxusnější obchody. „Ze dne na den máme nulový cash flow, desítky zaměstnanců, nájmy a další výdaje, desítky milionů korun ve zboží. Čekáme, s čím přijde vláda. Daně máme zaplatit do konce června, ale stejně už jsme je zálohami zaplatili,“ říká Lenka Vejvalková, jejíž Literix Group má v Pařížské čtyři butiky s luxusní módou.

Bez výjimek budou zavřené i kosmetické a kadeřnické salony, ty po zasedání vlády jako příklad uvedl premiér Andrej Babiš.

 „Když to bude jen 14 dní, finančně mě to tak nezasáhne. Kdyby to bylo třeba měsíc, musím platit sociální, zdravotní a nájem, a to už by bylo horší,“ říká Magdalena Kunešová, kadeřnice z Prahy, která pracuje na živnostenský list. Na svém pracovním Facebooku oznámila klientům, že bude mít zavřeno a teď bude obvolávat klienty a rušit všechny termíny.

„Vzhledem k tomu, co se děje v Itálii a dalších státech Evropy, jsem s takovým opatřením počítal, ale nečekal jsem, že to přijde tak brzy a ze dne na den. Musím kontaktovat všechny objednané klientky a dát je na čekací listinu. Až se situace uklidní, dostanou přednostní termíny,“ dodal Vojtěch Rytíř, majitel kadeřnického studia Refresh.

Šéf svazu obchodu Prouza: Obcházet zákazy nepůjde

Podle ministra průmyslu Karla Havlíčka mělo náhlé uzavření obchodů hlavní cíl: zabránit víkendovému shlukování lidí v obchodních centrech, které by mohlo přispět k rychlejšímu šíření koronaviru. Proto byl zákaz až na několik výjimek plošný. Víkend, kdy má řada prodejen zavřeno, chce ministr se zástupci oborových organizací a svazů využít k lepší definici a hledání dalších výjimek.

„Budeme upřesňovat profese a provozy, kterých se zákaz bude týkat, máme na to čas v řádu desítek hodin. Máme krizový štáb, jehož součástí jsou specialisté z Hospodářské komory, Asociace malých a středních podnikatelů, Svazu obchodu, Svazu průmyslu a dopravy. Vzniká call centrum, kde budeme zodpovídat dotazy jak podnikatelů, tak spotřebitelů,“ řekl Havlíček.

Výdejny eshopů jsou dál otevřené

Na hlavních eshopech je možné dál objednávat a vyzvedávat zboží bez omezení.

„Naše výdejny normálně fungují a jsou otevřeny, protože se na nás vztahuje výjimka. Nákup na eshopu je bezpečný, na výdejnách, které se pravidelně dezinfikují, zaměstnanci používají ochranné roušky a dodržujeme nejvyšší hygienické standardy. Při doručení domů doporučujeme s ohledem na bezpečnost a zdraví našich zaměstnanců i zákazníků hradit zboží rovnou při nákupu dopředu kartou,“ sdělila mluvčí Alza.cz Patricie Šedivá.

Podobně je na tom Mall.cz. „Všechny naše Mall Shopy a doručení domů fungují bez omezení. Usnesení vlády se dotýká části sítě výdejních míst Mall Point. U našich partnerů nyní ověřujeme, zda si u nich mohou zákazníci své zásilky vyzvedávat. Během následujících hodin budeme postupně do nabídky na našem webu přidávat ta místa, o kterých víme, že zůstávají v příštích dnech otevřené beze změny,“ upřesnila mluvčí obchodu Pavla Hobíková.

Na eshop odkazuje rodiče i marketingová ředitelka hračkářství Bambule a Sparkys Jana Krčková. „Doručení bude možné pouze poštou nebo kurýrními službami. Osobní odběry nejsou kvůli uzavření obchodů možné. V pondělí proběhne porada managementu, aby mohly následovat další kroky včetně informování zaměstnanců. Samozřejmě, že výpadek tržeb znamená velký negativní zásah do plánovaných příjmů, i deset dní se nepříjemně projeví na cash-flow,“ uvedla.

Posiluje rozvoz jídla

Se zavřenými restauracemi zůstává jedinou možností, jak si dopřát pokrm od profesionálního kuchaře, rozvoz jídla nebo prodej přes výdejní okénko.

„S našimi partnery z řad restaurací pracujeme na tom, abychom i nadále zajistili potřebnou dostupnost našich služeb a zároveň tím podporujeme i jejich provoz, který by nyní jinak v naprosté většině případů musel být minimálně na deset dní přerušen. Samozřejmě pro všechny naše partnery platí veškerá přísná hygienická a bezpečnostní opatření jako doposud,“ sdělil výkonný ředitel Dáme jídlo Filip Fingl. - čtěte také Restauratéři začínají rozvážet jídlo

Na posilování rozvážky jídel se připravuje i společnost Storyous, která restauracím dodává pokladní systémy.

„Co nejdříve bude k dispozici rozšíření pokladního systému pro objednávky jídla s sebou, aby tuto možnost mohly využívat i restaurace, které ji zatím nenabízely. Pracujeme také na zrychlené integraci s Wolt a Uber Eats, aby si lidé mohli v co nejvyšší míře objednávat z restaurací online, zaplatit kartou z domova a jídlo si v restauraci jenom vyzvednout, nebo nechat dovézt kurýrem. Už teď evidujeme velký zájem o systém objednání jídla s sebou ze strany restaurací a celý náš tým pracuje bez přestávky, aby všechny nové služby byly přístupné co nejdříve,“ říká šéf Storyous Igor Třeslín

Ministr vnitra Jan Hamáček na druhou stranu apeloval na ty, kdo kvůli bezpečnosti skončili v karanténě, aby hotová jídla neobjednávali a zbytečně neohrožovali kurýry, kteří je rozváží.

Banky zůstávají otevřené

Pobočky bank v obchodních centrech mohou být - na rozdíl od Slovenska, kde musely omezit provozní dobu - otevřeny. Některé banky však provoz částečně omezily.

„Rozhodli jsme se nicméně omezit částečně provoz našich poboček, abychom si byli jisti, že máme dostatek provozních kapacit a personálu na obsluhu klíčové části naší pobočkové sítě i v případě, že dojde k dalšímu šíření epidemie koronaviru,“ řekl mluvčí České spořitelny Filip Hrubý.

Banka je součástí klíčové infrastruktury státu, má povinnost udržet pobočkovou síť dostupnou alespoň v minimální míře za každých okolností. Seznam poboček, které přes víkend neotevřou, je na webu spořitelny. Od pondělí bude většina poboček otevřená.

Už v pátek v bankách zaznamenali první žádosti o odklad splátek u hypoték. Přesný postup, jak zažádat, budou banky upřesňovat v příštím týdnu.

Podle informací MF DNES je třeba například vyřešit, aby lidé, kteří si o odklad kvůli koronaviru požádají, nebyli zaneseni do bankovních registrů s negativním záznamem. To se totiž v běžné situaci děje při žádosti o odklad automaticky a pochopitelně to zhoršuje bonitu klienta do budoucna.

Na banky se prý obracejí také živnostníci. Většinou se spíše ptají, jak se banky zachovají a jak oni sami mají postupovat.

Autor:
  • Nejčtenější

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

22. dubna 2024  15:55

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit...

Zlato místo bankomatu. Američané berou útokem zastavárny a zbavují se ho

15. dubna 2024

Vysoká cena zlata je pro mnohé jeho majitele jasným signálem, že právě nazrál čas jeho zpeněžení....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Kdo je Tomáš Otruba. Klíčový muž v PPF a nový partner Renáty Kellnerové

16. dubna 2024  15:15

Největší česká finanční skupina PPF prochází personální i byznysovou proměnou. Jedním z hlavních...

Desítky tisíc letů nad Evropou hlásí rušení signálu GPS. V podezření Rusko

23. dubna 2024  10:37

Navigační systémy letadel na trasách nad Pobaltím i nad dalšími oblastmi hlásí stále více...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nad Českem krouží nové značky fast foodů. V plánu mají rozvířit trh

22. dubna 2024

Premium Již třicet let vévodí šťavnatým burgerům, hranolkům a kuřeti v Česku tři fastfoodové řetězce. Nyní...

Pražská burza vystoupala nejvýš od roku 2008

23. dubna 2024  17:11

Pražská burza vystoupala nejvýš za posledních téměř šestnáct let. Index PX posílil během úterního...

Nesnězeno zachránilo přes dva miliony balíčků jídla, funguje v několika zemích

23. dubna 2024  15:58

Platforma pro záchranu jídla Nesnězeno spolupracuje s více než třemi tisíci partnery, mezi něž...

Ostře sledované sudy. Jak se v Koreji kousek od pláže skladuje jaderný odpad

23. dubna 2024  13:53

Silný vítr zvedá mořské vlny, které se rozbíjejí o velké skály. Několik návštěvníků této turisticky...

ČNB může ještě snížit sazby. Pak už bude velmi opatrná, uvedl guvernér Michl

23. dubna 2024  11:56

Česká národní banka (ČNB) příští týden možná ještě sníží úrokové sazby. Poté ale bude k dalšímu...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...