Ve stínu koronaviru: Turci nutí migranty se zbraní v ruce útočit na řeckou hranici. VIDEO jako důkaz. Agresivní akce, ale již také první náznaky řeckého vítězství

Turci svážejí migranty luxusnímu autobusy k řeckým hranicím, ale migrantům se již nechce vylamovat ploty. Turci je proto nutí se zbraněmi v ruce. Na videu vidíme turecké důstojníky v civilu, jak vyhánějí migranty z autobusu.


Video tajně natočené v migrantském autobusu

Turecko naznačilo, že by mohlo brzy ukončit svou brutální dvoutýdenní operaci na podporu pohybu desítek tisíc migrantů směrem do Evropy.


Záběr z tureckého autobus

Zásadním způsobem k tomu přispěla tvrdá reakce řeckých pohraničních stráží a paradoxně i neschopnost Evropské unie rozhoupat se k jakémukoli kroku.


Jak uvedli svědci, někteří migranti na řecko-turecké pozemní hranici začali být od včerejšího dne přepravováni zpět do Istanbulu.


Řekové hlásí pokrok

Situace je tedy v jakémsi patu, kdy přijíždějí plné autobusy, a některé se také plné vracejí zpátky.


Se zbraní v ruce. “Vypadněte!” Tajné video z tureckého autobusu

Řecká strana uvedla, že počet pokusů o překročení hranic se zmenšil z tisíců denně na několik stovek a včera (pátek) nebyl žádný úspěšný. Vzájemné útoky slzným plynem s tureckými bezpečnostními silami však pokračovaly.


Turecko včera oznámilo, že byli odsouzeni na 125 let vězení tři pašeráci za jejich roli ve smrti syrského chlapce Alana Kurdiho, jehož utonutí bylo symbolem předchozí migrační krize v roce 2015.


Migranti útočí na řeckou hranici

Toto oznámení a vývoj situace na hranici interpretují odborníci jako signál, že odpudivá akce Turecka ochabuje. Přispět k tomu mohla i schůzka tureckého prezidenta Ergogana a ruským prezidentem Putinem před několika dny.


Turecké divadlo

Turecký prezident Erdogan otevřel hranice 28. února, a nechal přivézt tisíce migrantů na hranici Řecka. Tento proces živě vysílala turecká televize, aby povzbudila více k následování.

Tento krok byl vnímán jako pokus získat evropskou podporu turecké vojenské agresi v severní Sýrii.


Turecké bezpečnostní síly střílely slzný plyn přes hranice na Řeky, aby je vyprovokovaly k reakci a poskytly tak novinářům záběry, údajně dokazující řeckou krutost. Erdogan obvinil Řeky, že se chovají jako němečtí nacisté.


Hledej tok peněz

Evropská unie se v roce 2016 dohodla na převodu 130 miliard korun do neziskových organizací výměnou za pomoc Turecka při zajišťování hranic s Řeckem.

Nyní bude Evropská unie pravděpodobně souhlasit s tím, že do Turecka pošle více peněz, tentokrát přímo do vládní kasy.

Erdoganovi šlo také o rozšíření celní unie Turecka s Evropou a další vízové ​​reformy pro turecké státní příslušníky.




close
Arfa.cz: Aby ti už neunikl žádný příběh