„Obcházení republiky“ po hřebenech hraničních hor s hercem Tomášem Jirmanem a Vladimírem „Vejcem“

Skutečně, především po horách - dokonce po hřebenech, bude další naše společné cestování. V pokračování talk show “Na cestách s Petrem Voldánem” jsme se vydali s mikrofonem za rodákem z Trutnova, dnes ale už na severní Moravě “zakořeněným” hercem Národního divadla moravskoslezského v Ostravě Tomášem Jirmanem. (pořad byl natočen před pandemií covid-19)

Jen jako připomínku, vedle doprovodných fotografií, chci odkázat například na televizní seriály Velké sedlo, Dobrodružství kriminalistiky (epizoda Pojistka) nebo Četnické humoresky, ve kterých jste jednoho z nejznámějších ostravských herců mohli vidět.

Pochopitelně jsme společně “cestovali” i jeho rolemi, včetně těch aktuálních divadelních. Vždyť jsme se sešli přímo v herecké šatně.

Z Trutnova do Ostravy a zpátky na hory

Ale hlavně jsme s Tomášem Jirmanem chodili po hřebenech našich hraničních hor. Rodáka z Trutnova, odkud je to do Krkonoš doslova kousek, to na kopce prý vždycky táhlo a hory ho přitahují dodnes.

Čtěte také

Proto jednou asi muselo dojít k okamžiku, kdy se u obligátního půllitru piva zrodil nápad - obejdeme republiku po horských hřebenech, s tím, že půjde o etapové trasy od hospody k hospodě a budeme “koštovat”, jaké kde mají pivo.

Parťákem na takových výšlapech nebyl Tomáši Jirmanovi nikdo jiný než herecký kolega a kamarád Vladimír Čech. Ano, s někdejším průvodcem pořadu Pardubická ohlédnutí na vlnách Českého rozhlasu Pardubice a jeden čas hercem Východočeského divadla tamtéž Tomáš Jirman zahájil v roce 1982 zvlášní obchůzku republiky.

Vláďa “Vejce” Čech

A tak se vydáme na některé trasy, zastavíme se v povídání i nad mapou v Orlických horách, na “Masaryčce” - tedy Masarykově chatě na Šerlichu a na dalších místech.

Tomáš Jirman a Vladimír Čech

“Obcházení republiky” to je zajímavé a leckdy i překvapivé. Poprvé jsem totiž v herecké šatně v Ostravě slyšel o přezdívce Vladimíra Čecha. Tomáš Jirman na svého souputníka po horách prozradil, že mu říkali “Vláďa Vejce”. Čímž teď také odtajňuji hádanku z titulku k vysílání dalšího dílu pořadu “Na cestách”, tentokrát s hercem Tomášem Jirmanem.

Mezi Trutnovem a Ostravou bylo Vysoké Mýto

Mimochodem, dotkneme se i jeho studií na gymnáziu, což je další vazba Tomáše Jirmana na rodný region.

Čtěte také

Střední školu totiž navštěvoval ve Vysokém Mýtě a tam také začal chodit do dětského dramatického souboru, který vedl Josef Mlejnek.

Správně jsem odhadl, že pro poutníka po hospodách hraničních hor bude úsměvnou vzpomínkou na studentská léta láhev tradičního vysokomýtského piva “Kujebák”.

Jak už je asi teď patrné, dotýká se naše cestování s Tomášem Jirmanem mnoha témat. I když někdy jsem váhal, jestli svoje odpovědi myslí ostravský herec vážně nebo jestli to není jeden z jeho oblíbených, šibalských “zároháků” - tedy lehká mystifikace.

Divadelní prázdniny na horách

Hlavně se ale celou dobu snažím “přijít na kloub” specifickému nápadu obcházení republiky po hraničních horách. Hereckým kamarádům tahle každoroční letní kratochvíle vydržela neuvěřitelných třicet let.

Čtěte také

Věřili byste, že tam, kde skončili, opět příští rok s Vladimírem Čechem a pozdějšími dalšími kamarády v putování s krosnami a turistickým vybavením na zádech, zase začínali? A na start etap jezdili vlakem? Divadelní prázdniny prostě poněkud netradičně...

Zkrátka, čeká vás v nejnovějším vydání mého pořadu “Na cestách” skutečně originální cestování, i když jsme s Tomášem Jirmanem seděli na jeho “domácí půdě” - v herecké šatně ostravského divadla.

Cestujeme v herecké šatně - s úsměvem Tomáš Jirman a Petr Voldán

Těšíme se na Vás!

Petr Voldán

autoři: Petr Voldán , baj
Spustit audio

Související