Hlavní obsah

Další legenda se loučí. Finský usměvavý rychlík, který nikdy nenašel olympijské štěstí

Praha

V sobotu skončila biatlonová sezona 2019/2020. Ve finském Kontiolahti se loučila s vrcholovým biatlonem dvě velká jména – Francouz Martin Fourcade a také finská veteránka Kaisa Mäkäräinenová. Domácí závodnice se s biatlonovým kolotočem rozloučila ve stínu svého francouzského kolegy, ale její bohatá kariéra rozhodně za připomenutí stojí také.

Foto: Český biatlon/Petr Slavík

Kaisu Mäkäräinenovou po posledním závodu kariéry přemohlo dojetí.

Článek

Rodačka z Ristijärvi v sobotu dala adieu svému milovanému sportu na stejném stadionu, na kterém před 17 lety začínala s tréninkem. Její rozlučka probíhala jinak, než si ji sama biatlonová hvězda přála, nemohla se rozloučit před svými fanoušky, kteří ji vždy hnali dopředu. V tiché a komorní atmosféře prázdného stadionu Finka do poslední chvíle bojovala ve svém posledním závodě kariéry o stupně vítězů, které jí však těsně unikly. V sobotním stíhacím závodě dojela po heroickém výkonu na čtvrtém místě za Italkou Vittozziovou.

Ač svou úspěšnou kariéru nezakončila jako Fourcade vítězstvím, tak rozhodně má být na co pyšná. Šest medailí z mistrovství světa – k jedné zlaté a jedné stříbrné medaili přidala rovnou čtyři bronzy. Ve světovém poháru stála 85x na stupních vítězů, naposledy triumfovala v letošní sezoně v Oberhofu, kde si pro zlato dojela v závodu s hromadným startem.

Olympijská smolařka

Na olympijskou medaili se jí však nikdy dosáhnout nepodařilo. Poprvé na olympijských hrách startovala ve Vancouveru v roce 2010, kde jejím nejlepším umístěním bylo 45. místo ze stíhacího závodu. O čtyři roky později byla medaili o poznání blíž, v závodě s hromadným startem skončila šestá, což byl i po Pchjongčchangu její nejlepší individuální výsledek pod pěti kruhy.

Neskutečný běh a stabilní výkony

Od ještě větších úspěchů ji vždy dělila ne příliš povedená střelba, na lyžích totiž finská královna v posledních deseti letech téměř neměla konkurenci. Skvělou běžeckou formu potvrdila i ve svém posledním závodě, kdy druhé nejrychlejší Hermannové nadělila 24 sekund.

Držitelka tří velkých křišťálových glóbů za celkové prvenství ve Světovém poháru, byla od sezony 2010/11 do sezony 2018/19 pokaždé v elitní desítce celkového hodnocení, v letošní sezoně skončila 11.

Kappa, jak se této fenomenální biatlonistce přezdívá, dala o svém konci vědět svým fanouškům krátce před sobotní stíhačkou na svém instagramovém profilu. „Až se svět vrátí do normálu, tak bych si přála mít možnost ještě jednou se potkat s mými fanoušky," končila svou zpověď Kaisa. Nezbývá než jí popřát, aby se jí její přání co nejdříve vyplnilo a aby se jí i v její další životní etapě dařilo minimálně tak dobře, jako v té, která právě končí.

Reklama