Hlavní obsah

Pošleme letadla do Číny pro milion respirátorů a pět milionů roušek, říká Hamáček

Foto: Profimedia.cz

Jan Hamáček dostal na starosti jednat o dodávkách ochranných pomůcek z Číny. Na snímku s premiérem Andrejem Babišem.

Reklama

Jednání v Číně o dodávkách ochranných pomůcek jsou podle ministra vnitra velmi složitá, protože zájem o nákup má teď celý svět. „Nechci slibovat zázraky, ale děláme všechno pro to, abychom to zvládli,“ uvedl Jan Hamáček pro Seznam Zprávy.

Článek

Celý svět zažívá jeden velký paradox. Pandemie chřipky se po zeměkouli rozšířila z Číny, dnes je ale právě Čína coby prvotní zdroj nákazy jedinou zemí světa, která je schopna postiženým zemím pomoci významnější dodávkami ochranných pomůcek.

K Říši středu se teď upínají naděje i české vlády, která chystá do komunistické země vyslat letadla, aby už příští týden dopravila zpět do Prahy roušky a respirátory, kterých se nejen českým zdravotníkům po celé republice katastrofálně nedostává.

Omezená produkce domácích firem na vysokou poptávku při rostoucím počtu nakažených zdaleka nestačí, byť někteří výrobci teď usilovně pracují na navýšení kapacity.

Vicepremiér, ministr vnitra a šéf ČSSD Jan Hamáček pro Seznam Zprávy potvrdil sobotní slova premiéra Babiše, že právě on teď má jednání s čínskou stranou v této věci na starosti.

„My jsme se v pátek dohodli, že Ministerstvo vnitra do toho nákupu ochranných pomůcek vstoupí. A zkusím využít možností, které mám v Čínské lidové republice. Začali jsme na tom pracovat, spolupracuje na tom naše ambasáda, čínská ambasáda v Praze i celá řada našich podniků, které v Číně působí. Všichni se snaží pomoci,“ uvedl Hamáček.

Připustil, že jednání jsou složitá, protože s podobnými požadavky se teď na Čínu obracejí i další státy světa. „V tuto chvíli ale máme pod smlouvou 5 milionů roušek a 1 milion respirátorů. Dále máme opci na dalších 25 milionů roušek,“ uvedl Hamáček. Pro první várku by měly v příštích dnech vyrazit letadla ČSA a Smartwings.

Premiér Babiš hovořil v minulých dnech i o možnosti dodávek i z Indie a Vietnamu. „Já a Ministerstvo vnitra se soustředíme na dodávky z Číny. To nás plně vytěžuje a děláme maximum,“ uvedl Hamáček.

Na akutní nedostatek ochranných pomůcek poukazují nejen zdravotníci, lékárníci, ale i pracovníci v sociálních službách a zástupci obchodních řetězců. Nejsou roušky ani pro běžné občany.

Závažný problém, který ohrožuje úspěšnost boje s koronavirem, už zaměstnává i opozici, která mluví o podcenění situace ze strany vlády. „To zanedbání je až alarmující,“ uvedl v rozhovoru pro Seznam Zprávy šéf ODS Petr Fiala. O věci by rád mluvil s premiérem Babišem na úterním jednání šéfů parlamentních stran.

Než nákaza v Česku vypukla, měla Správa státních hmotných rezerv podle informací redakce Seznam Zpráv na skladě jen 10 tisíc respirátorů (ty byly nyní už vyexpedovány). Ministerstvo zdravotnictví údajně ve svých krizových plánech s větší potřebou nekalkulovalo.

Nákup dalších pomůcek do strategických rezerv nezačal ani ve chvíli, kdy už bylo jasné, že se Česko epidemii nevyhne. Správa státních hmotných rezerv se až do vyhlášení nouzového stavu musela řídit zákonem o zadávání veřejných zakázek a vypisovat zdlouhavé tendry.

Dostupnost pomůcek se mezitím výrazně snížila a ceny šly prudce nahoru. „Je to jako na burze,“ připustil v minulých dnech i premiér Babiš.

Reklama

Související témata:

Doporučované