Ze zákulisí Terminátora: Nápad na film vznikl z horečnatého snu a místo Arnieho se měl objevit O. J. Simpson

Terminátor 2
Zdroj: Prima Cool
Produkce původně počítala s náklady ve výši 70 milionů dolarů. Nakonec se ale celková částka vyšplhala na 94 milionů.Velkou položkou rozpočtu filmu byly i honoráře herců. Linda Hamilton si vysloužila milion dolarů.Edward Furlong, který ztvárnil mladého Johna Connora, naopak ostrouhal. Odnesl si jen třicet tisíc dolarů.Arnie vyhrál nad všemi. Dostal pěkných pětadvacet milionů dolarů, což je dvacetinásobek toho, co dostal za první díl Terminátora.+ 5 fotek+ 6 fotek

Terminátor je další ze zástupu filmů, u kterých jejich tvůrci počítali spíše s nezdarem. Původně rozpočtově velmi levný snímek se stal záhy kultem. A přitom nápad na jeho zpracování vznikl díky horečce Jamese Camerona. Hlavním poznávacím znakem ale byl Arnold Schwarzenegger, který tuto roli dostal víceméně náhodou.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 15. 03. 2020 16:30

Pokus zabít matku budoucího vůdce boje proti robotům Sarah Connor selhal. Do Los Angeles se tak z budoucnosti vrátí nový terminátor T-1000, aby zabil jejího, již narozeného, syna Johna. Pomstychtivého robota však čeká důstojný sok T-800, kterého naopak posílá už dospělý vůdce z minulosti, přesně z roku 2029. Začíná tak boj o to, kdo chlapce dříve najde – ten, jenž ho má ochránit, nebo ten, který má za úkol ho zabít.

Na film Terminátor 2: Den zúčtování se můžete podívat dnes ve 20:00 na Prima Cool.

Nápad, jenž vzešel ze snu

Některé filmy vznikají na základě knih, další zase z per zkušených scénáristů. James Cameron ale může poděkovat horečce. Zdeptaný a vyčerpaný neúspěchem druhého dílu Pirani upadl do neklidného snu, v němž dostal nápad na zarputilého a svým způsobem také děsivého robota.

“S odstupem času mohu říct, že noční můry bývají někdy pro tvůrce přínosem. Tehdy jsem byl psychicky na dně a bez peněz, což vyústilo v horečnatý sen, v němž se mi zjevila jakási železná postava vycházející z ohně,” řekl Cameron. “Ráno jsem si hned poznamenal, že dotyčný bude sice vypadat jako člověk, ale když projde žárem, odhalí svou pravou identitu.” Kromě textu si Cameron svůj nápad také nakreslil a vše ukázal začínající producentce Gale Anne. A Terminátor byl na světě.

O. J. Simpson, nebo Lance Henriksen?

Jelikož byl Cameron na mizině a Anne téměř bez praxe, hledali nejlevnější způsob, jak film natočit. Kromě oslovování těch nejméně náročných filmových studií se rozhodli, že nebudou plýtvat tou troškou peněz, které měli, a osloví bez castingu rovnou Henriksena, jenž hrál zároveň v oněch nešťastných Piraních (českým divákům je Lance nejvíce známý z mysteriózního seriálu Milénium, který vysílala TV Nova).

Na financování snímku nakonec kývlo studio Orion Pictures, jenomže jeho ředitel Mike Medavoy měl vlastního favorita na roli Terminátora. Do oka mu nepadl nikdo jiný než samotný O. J. Simpson. Tento nápad však Cameron kategoricky odmítl. “Za prvé byl v té době dost populární, takže jsem z něj nechtěl udělat vraždící monstrum. A navíc, aby Afroameričan honil bílou holku s nožem... ne, to by nedělalo dobrotu,” vysvětlil.

Oběd s Arniem

Jamesovi se Schwarzenegger zpočátku moc nelíbil, ale souhlasil, že se s ním setká na obědě, který zařídilo studio Orion. Producent byl však i tak přesvědčen o tom, že ho Arnold ničím nezaujme. Pak se ale stalo něco nečekaného. Poté, co si budoucí Terminátor přečetl scénář, začal sypat z rukávu vlastní nápady na postavu, o jejíž roli se ucházel.  Cameronovi tak najednou došlo, že se jejich představy o tom, jak by měl film vypadat, docela shodují.

“Nejdříve jsem měl docela pochyby o tom, jestli chci ve filmu udělat tolik špatných věcí, ale James mne ujistil, že divákům to nebude vadit, jelikož mě bude každý považovat za cool robota,” řekl Schwarzenegger. A tak, až dotočil Barbara Conana, se z něj stal Terminátor.

NA ZAJÍMAVOSTI O FILMU TERMINÁTOR 2 SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Zdroje textu: wikipedie.cz, csfd.cz, looper.com

Zdroj fotek: Prima Cool

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články