Hlavní obsah

Jsou první na ráně, ne všichni ale mohou nosit roušky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Diskusi na Twitteru rozvířil příspěvek poukazující na složitou situaci pokladních a prodavačů v obchodech. Roušky ani rukavice prý nosit nesmějí, aby nevyvolávali paniku. Zástupci některých obchodních řetězců však poukazují na to, že zdraví zaměstnanců je pro ně prioritou a rozhodně jim v nošení ochranných pomůcek bránit nebudou. Například Billa každý případ bude řešit individuálně, zaměstnanec bude muset mít třeba sníženou imunitu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Vláda sice omezila provoz některých provozoven, ve kterých zaměstnanci přicházejí do přímého kontaktu se zákazníky, mnohé však musely zůstat otevřeny. Řeč je o prodejnách potravin, lékárnách či třeba drogériích. Prodavači a pokladní jsou tak den co den vystaveni kontaktu s desítkami i stovkami nakupujících.

Jak na Twitteru zmínila známá blogerka, která si říká Slečna pokladní, „Prodavači teď stojí v přední bojové linii, v mnoha obchodech, nesmí mít roušky ani rukavice, aby nevyvolávali paniku, ale na jejich zdraví nikdo nehledí.” Blogerka má sama zkušenost s prací pokladní v řetězci Billa, kde už podle řetězce delší dobu nepracuje.

Pod jejím příspěvkem se na Twitteru rozproudila velká diskuse a podle ohlasů dalších uživatelů mají se zákazem nošení roušek či rukavic vlastní zkušenosti mnozí zaměstnanci obchodů.

Na jejich příspěvky reagoval i ministr vnitra Jan Hamáček: „Vláda ale nikomu nezakazuje nosit roušku, pokud je Váš zaměstnavatel má, měl by Vám je vydat."

Roušky nejsou, vlastní nosit mohou

Redakce Novinek oslovila zástupce obchodních řetězců s dotazem, jak přistupují k ochraně svých zaměstnanců, především pak pokladních, kteří jsou v přímém kontaktu s desítkami i stovkami zákazníků. Zdraví a bezpečí zaměstnanců jsou naší prioritou, shodují se.

„Všichni naši zaměstnanci mají k dispozici ochranné rukavice a dezinfekční prostředky,” uvedl pro Novinky Bronislav Matyšek ze společnosti Globus.

„Na všechna pracoviště včetně pokladen jsme poskytli dezinfekční prostředky,” řekla tisková mluvčí Zuzana Holá ze společnosti Lidl.

Horší situace je však v případě ochranných roušek vzhledem k jejich obecnému nedostatku. Nicméně jak v Lidlu, tak v Globusu nebrání svým zaměstnancům v nošení vlastních roušek, pokud si je stačili sehnat.

Chybí nám milion respirátorů, přiznal Vojtěch

Koronavirus

„V posledních týdnech poptáváme pro naše zaměstnance ochranné pomůcky, včetně toho nejočekávanějšího: respirátorů. Jsme však svázáni obecnou nedostupností těchto pomůcek v relevantní ochranné třídě, jejichž zásobování nestačí k pokrytí stávající poptávky na celém trhu. Do zabezpečení dostatečného počtu roušek pro všechny zaměstnance Globus proto mohou zaměstnanci roušky a respirátory využívat podle možností vlastní,” doplnil Matyšek.

„Plně chápeme obavy našich zaměstnanců, proto pokud chtějí používat roušku vlastní, nebráníme jim v tom,” uvedla Holá.

Jak zjistil reportér Novinek v jedné z pražských prodejen Albert, zaměstnanci i z tohoto řetězce roušky či další ochranné pomůcky nosit mohou.

V obchodním řetězci Billa k nošení ochranných pomůcek přistupují odlišně. „Nošení roušek řešíme vždy individuálně, nicméně v současné době jejich plošné zavádění nezvažujeme, nejsou totiž na trhu dostupné,” uvedla mluvčí Dana Bratánková s tím, že jejich objednání řeší společnost již několik týdnů.

Aktuálně však nošení roušek povolí zaměstnancům se sníženou imunitou či jinými zdravotními problémy.

V malých obchodech jsou pružnější

V drobných prodejnách potravin majitelé zareagovali po svém. Jak zjistil reportér Novinek v jednom obchodě, chrání se jak plexisklem, tak rukavicemi i rouškou.

Foto: Novinky

Pokladní se chrání proti nákaze koronavirem.

Reklama

Výběr článků

Načítám